Zo krijg je meer inzicht in jouw stress

Heb je vaak stress van je werk? Je ervaart stress als je je opgejaagd voelt of snel geïrriteerd bent als een collega iets aan je vraagt. Of je partner of kind(eren) nu je thuiswerkt. Misschien kun je je slechter concentreren of heb je steeds vaker last van hoofdpijn en ben je sneller moe. Sommige mensen gaan bij te veel stress meer of juist minder eten en zonderen zich eerder af. En zo zijn er nog veel meer stress signalen, die voor iedereen weer anders zijn op mentaal, fysiek of emotioneel vlak.

Welke stressveroorzakers zijn er in jouw leven?

Als je positief kortdurende stress hebt, is stress gezond. Je ervaart dan bijvoorbeeld een toegenomen alertheid, betere concentratie, meer energie en bruisende creativiteit. Dat herken je vast wel als je een deadline hebt voor je werk of als je ergens op tijd moet komen en je voelt je onder druk staan. Maar dit kan ook omslaan in negatieve stress. Albert Sonnevelt definieert stress als ‘de lichamelijke en psychische spanning die ontstaat als het verschil tussen moeten en kunnen langdurig te groot is’. Dit kan ontstaan door gebeurtenissen zoals moeilijkheden binnen de familie of met je kinderen, verandering van verantwoordelijkheden op je werk, verhuizen naar een andere woonplaats, geldproblemen, langdurig slecht slapen, burenoverlast, woon-werkverkeer met veel files of vertragingen, verandering van werkuren of –omstandigheden, toenemende ruzie met je partner of moeilijkheden met je werkgever. Het zijn veranderingen in je leven die je overkomen en waar je voor jouw gevoel geen invloed op hebt. Zoals nu bijvoorbeeld ook door het coronavirus. Ze gebeuren meestal plotseling, maar soms zie je ze van tevoren aankomen. Het zijn periodes in je leven die een emotionele wissel op je trekken, afhankelijk van welke impact ze op je hebben. En het is sterk afhankelijk van hoe jij met negatieve stress omgaat. En dan lijkt het natuurlijk wel heel erg makkelijk om te zeggen: ‘hoe kun je ten opzichte van deze situatie anders denken, voelen of zijn?’ Toch is dat het enige wat je kunt doen. De situatie kun je niet veranderen, maar je kunt wel anders met de situatie omgaan zodat jij beter bestand bent tegen stress momenten.

“Your mindset matters. It affects everything – from the business and investment decisions you make, to the way you raise your children, to your stress levels and overall well-being” (Peter Diamandis)

Wat kun je dan anders doen?

Je veerkracht vergroten, fysiek en mentaal is een van de dingen die je anders kunt doen, zodat je je minder snel uit het veld laat slaan en niet meteen uit balans raakt. Veerkracht zorgt ervoor dat je alles makkelijker aankan, ook als je een grote mate van stress ervaart. Je veert als het ware terug of mee. Het goede nieuws is dat je je veerkracht onder andere kan vergroten door:

  • Meer gebruik te maken van positieve gedachten en emoties.
  • Optimistischer te zijn en problemen in een ander perspectief te zien.
  • Te weten wat je écht wilt en dingen te doen waar je blij van wordt.
  • Om hulp of steun te vragen.
  • Te praten over wat er in je om gaat en je gevoelens te uiten.

Praktisch gezien kun je denken aan:

  • Voldoende herstelmomenten, zoals me-time of slapen.
  • Regelmatig bewegen, zoals sporten, wandelen of lopend naar de winkel met je kind(eren).
  • Gezond eten, zoals veel groente en fruit.
  • Meer positiviteit, zodat je makkelijker ontspant en dingen kan (los)laten.
  • Leuke en fijne sociale contacten, zoals met een vriendin of buurvrouw een koffie of thee to go halen ergens of een wandeling maken in het bos of langs het strand.

Probeer zoveel mogelijk je veerkracht te versterken door deze dingen te blijven doen. Juist nu.

Zo krijg je inzicht in jouw stress

Je kent waarschijnlijk wel de onderverdeling in de 4 primaire stressreacties: fight, flight, freeze en flock. Ben je een fighter? Dan ga je de stress aan en vecht je ertegen; je gaat tot het gaatje. Of ben je meer het flight-type dat doet of de druk en stress er niet is, waardoor je wegvlucht van de situatie? Of ben je in stressvolle periodes iemand die bevriest (freeze) en niks doet, waardoor er niks uit je handen komt op het moment dat je stress voelt? Steun zoeken bij anderen valt onder flock. Dan praat je veel over de stress en drukte die je ervaart met bijvoorbeeld je partner of vriendinnen. Als je weet hoe je reageert op stress en je herkent het, dan is het makkelijker om daar op zo’n manier mee om te gaan dat je er minder last van hebt. Allereerst is het belangrijk om die reactie te herkennen en erkennen, en te delen met de mensen om je heen. Je collega’s, partner, vrienden, familie, buren, enzovoort. Zodat zij ook zien wanneer je te veel stress hebt gehad en jij in die vecht-, vlucht-, bevries- of steun-vragen-stand gaat. Het signaleren en je er bewust van worden is de eerste stap!

De 6 stresstypes geven ook veel inzicht. Onderzoekers hebben bepaald dat ‘in het algemeen’ deze 6 stresstypes bestaan:

  1. De over-verantwoordelijke

Je bent altijd bezig met je omgeving. Het is bijvoorbeeld belangrijk voor jou dat iedereen het naar de zin heeft op feestjes. En je wilt alles sterk onder controle houden.

  1. De uitslover

Je bent ambitieus en een harde werker. Beloning is een belangrijk woord voor je en je hebt veel behoefte aan waardering.

  1. De perfectionist

Je legt de lat altijd hoger. Je bent streng naar jezelf als niet alles 100% in orde is.

  1. De zorger

Je bent vanaf jonge leeftijd al bezig om het iedereen naar de zin te maken. Je neemt vaak zorgtaken op je als er bijvoorbeeld zieke mensen in je omgeving verzorgd moeten worden.

  1. De duizendpoot

Je doet het liefst alles tegelijkertijd. Je bent altijd op zoek naar hoe dingen nog efficiënter en effectiever gedaan kunnen worden. Je hebt een goed overzicht over de situatie.

  1. De individualist

Je doet graag dingen alleen en houdt ervan om de zaken alleen op te lossen, omdat je een ander niet wilt lastig vallen of omdat je denkt dat jij het ’t beste kan.

Door te onderzoeken of een van deze types in meerdere mate bij jou aanwezig is, kan je ook inzicht krijgen in hoe jij met stress omgaat. En vooral hoe je er anders mee kan omgaan, zodat je makkelijker kan ontspannen en hersteltijd neemt. In combinatie met het vergroten van je veerkracht, sta je steviger in je schoenen als er zich een stressvolle situatie aandient.

Wil jij ook leren hoe je anders omgaat met stress, zodat je je veerkracht vergroot, je beter in balans blijft en je voorkomt dat je overspannen raakt? Ik help je graag met het onderzoeken hoe je niet meer in je geijkte stresspatronen schiet en beter tegen stress momenten bestand raakt.

Ga met me mee voor een verhelderende coachwandeling Kijk hier voor meer informatie Of kies voor een Strippenkaart van 5 gesprekken die ‘onbeperkt houdbaar’ is. Jíj bepaalt het tempo – het is niet voor niks een strippenkaart voor meer balans, energie en rust. Kijk hier voor meer informatie

Heb je eerst nog vragen?

Mail naar info@mamcoaching.nl of bel me op 06-83554192.

GRATISKennismaking