Wat is jouw grootste beer op de weg?

Drie weken na het eerste gesprek loop ik met Edith op een landgoed in de buurt van Utrecht: “Ik voelde me heel fijn na de vorige wandeling. Ik had een opgeruimd en helder gevoel in mijn hoofd, en dat na alles wat we met elkaar hebben besproken! De momenten van rust en stilte die je mij aanraadde motiveren mij om het anders te doen in mijn leven en dichter bij mezelf te blijven. Bij wie ik ben, wat ik nodig heb en wat ik écht wil!”.

Straks geef ik mijn beer op de weg nog door aan mijn zoon!

Ik vraag haar wat ze echt wil en anders gaat doen in haar leven die door haar nieuwe baan heel druk is. Even aarzelt ze, maar dan vertelt Edith dat ze een paar dagen geleden het inzicht kreeg dat ze eigenlijk altijd de controle over alles wil houden. “Dat is een enorme beer, die mij in de weg staat. Ik had hier nooit zo’n idee van, ik deed alles gewoon zo goed mogelijk. Ook mijn nieuwe leidinggevende taken. En opeens overviel mij op het werk de gedachte dat ik ontzettend blij ben met die promotie, en dat ik het zeker niet wil verprutsen. Daarom gun ik mezelf ook geen pauzes. Ik doe er alles aan dat het niet in het honderd loopt en dat het op de werkvloer goed gaat. Ik moet er niet aan denken dat ik iets fout doe. En daardoor realiseer ik me dat ik een behoorlijke control freak ben, ook thuis. Zoals met mijn oudste zoon in de brugklas. Ik wil gewoon dat hij goede cijfers haalt en niet het idee heeft dat hij het niet kan. Dus ook met hem doe ik er alles aan dat hij goed presteert, net zoals ik zelf. Straks geef ik mijn beer op de weg nog door aan hem! Dat wil ik anders gaan doen. Meer ontspannen bekijken op mijn werk en thuis wat er nodig is en niet alleen maar strak de controle houden. De keren dat ik het gedaan hebt, geeft al veel meer rust en ruimte in mijn hoofd”.

Pauze of pitstop inlassen

Als je zo’n druk leven als Edith hebt, dan is het heel belangrijk om regelmatig een moment van rust en stilte in te bouwen. Om een pauzemoment of pitstop in te lassen. Ik vroeg tijdens het eerste gesprek aan haar om letterlijk even stil te staan en in haar lichaam te voelen wat dit teweeg brengt. Edith is even stil en zegt dan: “Dit voelt voor mij als een pas op de plaats maken. Ja, het is wel een raar gevoel vooral in mijn benen. Ik ben eigenlijk altijd bezig, ik sta nooit stil”. Na een langere stilte merkt ze op: “Mijn hoofd voelt heel erg opgeruimd en helder, alsof er nieuwe energie in is gekomen”. Een moment van rust en stilte inbouwen, zorgt ervoor dat je uit je hoofd, je gedachten gaat en dat je lijf kan ontspannen. Je voelt wat jij écht nodig hebt en wilt doen, omdat je dichter bij gevoel bent.

Welke gedachten komen in je op?

Je gedachten komen tot rust, waardoor je ze makkelijker op een rijtje kan zetten en je ze beter kunt herkennen. Dit helpt jou in te zien welke volgende stap je gaat nemen: zijn het helpende gedachten? Of is het een belemmerende overtuiging die je dingen laat doen, waarvan je voelt dat het moet of dat het van je verwacht wordt? Die je tegenhouden bepaalde stappen te nemen of je kritisch ‘toespreken’ en je doen twijfelen? De bekende beer op de weg.

‘Houd je gedachten positief.

Je gedachten worden je woorden.

Je woorden worden je gedrag.

Je gedrag vormt je gewoonte.

Je gewoontes bepalen je bestemming’

– Voorpositiviteit.nl

De beer op de weg is aan de kant gezet

Een opgeruimd en helder hoofd blijkt van grote waarde te zijn voor Edith. Ze is dichter bij zichzelf gekomen en dat heeft haar doen inzien dat ze een grotere control freak is dan ze dacht. Behoorlijk confronterend, maar ze weet nu wel door welke overtuiging de stress en tijdsdruk in haar leven worden veroorzaakt. Ze heeft die beer op de weg met behulp van meerdere coachgesprekken aan de kant gezet en geniet inmiddels veel meer van haar werk. Ze heeft er jarenlang naartoe geleefd om die leidinggevende taken te krijgen en nu viert ze haar succes! En ook de hulp aan haar zoon bij zijn huiswerk is een stuk relaxter geworden. Edith ziet zichzelf nu meer als een begeleider en dat scheelt een hoop druk.

*Edith is geen bestaand persoon, maar een combinatie van verhalen en coachgesprekken die ik bij elkaar heb gevoegd tot een inspirerend artikel, waarin jij je kunt herkennen.

Wil je ook jouw grootste beer op de weg aan de kant zetten en gaan doen wat je écht wilt doen?

Stuur me een mailbericht of bel/WhatsApp me op 06-83554192. De kennismaking is altijd gratis!

GRATISKennismaking