5 TIPS voor minder ballen in de lucht

Is bij jou de werk-privé balans ook een van de meest besproken onderwerpen? Dat je je afvraagt hoe je je werk en privé op zo’n manier combineert dat je lekker in je vel zit? Dat je nog energie hebt als je thuis komt, dat je genoeg tijd hebt voor je partner, je kind(eren), je sport, vrije tijd en jezelf? Het is en blijft lastig, vooral als je er helemaal geen problemen mee had in de jaren vóórdat je moeder was. En als je merkt dat je te weinig tijd hebt en dat je een gevoel van tekort schieten ervaart op allerlei vlakken, als moeder, als vriendin, als werknemer. Het is dan goed om voor je zelf na te gaan hoe je beter in balans blijft, voordat je in een negatieve spiraal terecht komt en uitgaat van al die tekorten. Lees hieronder 5 TIPS die je helpen te kiezen welke bal jij kunt loslaten van al die ballen die je nu in de lucht houdt.

TIP 1: Maak afspraken over de taakverdeling thuis

Bespreek met je gezin hoe je de zaken thuis wilt aanpakken. Als je op dit moment niet tevreden bent of als je je gefrustreerd voelt hoe het nu loopt, zoek dan samen naar een oplossing. Zorg ervoor dat jij niet altijd degene bent die bepaalde taken naar zich toetrekt. Ook niet als je denkt dat jij de enige bent die ze goed kan uitvoeren, zoals in de opvoeding (tip 3).

TIP 2: Deel de verantwoordelijkheid in het huishouden

Gedeelde verantwoordelijkheid betekent dat je je samen buigt over de beslissingen die het gezin aangaan wat betreft administratie, financiën, vakanties, verzorgen van dieren, oppas regelen e.d. Waak ervoor dat één iemand (jij?) deze touwtjes in handen neemt en niet meer los kan laten.

Ben je een alleenstaand moeder? Probeer dan ook dit soort zaken met iemand te delen, vooral de zaken waarvan de verantwoordelijkheid heel zwaar op je schouders drukken.

TIP 3: Maak een opvoedplan

Dit klinkt misschien wat zwaar, maar zo’n plan kan veel duidelijkheid verschaffen. Voor iedereen in het gezin!

Het maakt niet uit in welke samenstelling jouw gezin op dit moment zit: het is belangrijk om helder te krijgen wat de ideeën zijn over opvoeden. Is dat een consequente stijl of juist impulsief? Ga je strak of ontspannen met de opvoeding om? Kies 3 punten (waarden) die je heel belangrijk vindt in de opvoeding van je kinderen en voer deze ook echt door. Werk als een team hierin samen: met je partner, de oppas, opa en oma die komen oppassen, etc. Geef op de andere opvoedpunten de ruimte aan je partner, de oppas, en opa en oma om het anders te doen dan jij. Jouw manier van opvoeden is niet de enige waar je kinderen zich goed bij voelen. Laat dus los en je zult zien dat het prima werkt.

TIP 4: Schrap energievreters en maak tijd voor jezelf

Doe je veel dingen die energie vreten? Waarvan je eigenlijk weet dat het vooral verplichtingen zijn? Zet ze eens op een rijtje en kijk welke verplichtingen je kunt schrappen of verminderen.

De tijd die je nu overhoudt, vul je met me-time. Wat zou je willen doen? Wat geeft jou energie? Dat kan variëren van een kort moment een boek lezen op de bank tot wandelen in het bos, een dagje uit met een vriendin tot een bezoek aan het strand. Voel goed wat jóu energie geeft! Schrijf 3 energiegevers op – kort en lang – en maak ook echt tijd vrij om die energiegevers uit te voeren.

En onthoudt: je kunt pas goed voor anderen zorgen, als je goed voor jezelf zorgt!

TIP 5: Maak afspraken over de taakverdeling op je werk

Tot nu toe waren het tips voor je thuissituatie. Maar ook op je werk kun je best wat minder ballen in de lucht houden! Bespreek met je collega’s en/of je leidinggevende hoe je de zaken anders wilt en kunt aanpakken. Misschien ben je op dit moment extreem druk en gestrest of voel je je niet gehoord door je manager. Leg op tafel waar je mee zit en zoek samen naar een oplossing. Ook op je werk geldt: ’zorg ervoor dat jij niet altijd degene bent die bepaalde taken naar zich toetrekt. Ook niet als jij denkt dat jij de enige bent die ze goed kan uitvoeren, zoals in de opvoeding’ (tip 3).

Lees hier mijn eigen verhaal: ‘Ik hield maar net alle ballen in de lucht’.

Nog een extra TIP: laat je omgeving weten wat jouw keuze is in het ‘loslaten van ballen’, zodat je extra steun hebt én je ook daadwerkelijk die ene bal minder in de lucht gaat houden. Met als resultaat: een betere werk-privé balans.

Vind je het moeilijk om te kiezen welke bal je gaat loslaten en kun je wel wat hulp gebruiken?

Gun jezelf coaching en onderzoek wandelend onder deskundige begeleiding van MAMcoach Yura wat jouw mogelijkheden zijn voor minder ballen in de lucht. Kennismaking is altijd gratis.

Lees hier alles over de voordelen van wandelcoaching

Mail naar info@mamcoaching.nl of bel/WhatsApp 06-83554192.

GRATISKennismaking