Zo kies je zonder spijt wat bij jou past

Ik spreek veel vrouwen die spijt (of een schuldgevoel) hebben over keuzes. Vaak achteraf, maar soms houdt de angst voor spijt of schuldgevoel hen al tegen om te kiezen. Gewoonweg, omdat ze niet zeker weten waar ze goed aan doen. Tijdens de coaching werk ik vaak met het onderzoeken van je waarden, want ‘weten waar je voor staat, helpt in alles’. Dat wat jij écht belangrijk vindt, vanuit je hart, vanuit je essentie, is een goede meetlat om je keuzes langs te leggen. Vooral als je voor je gevoel vaak te veel met anderen bezig bent: rekening houdt met hun gevoelens of keuzes, je jezelf vergelijkt met anderen of je laat leiden door wat een ander doet of gedaan heeft. Dan is het heel zinvol en waardevol om te weten wat je waarden zijn, zodat je eigenwaarde groeit. Dit heb ik beschreven in een eerdere MAMtips: 5 tips om makkelijker keuzes te maken

Had ik maar…

Een ander inspirerend lijstje met 5 punten is die uit het boek ‘Als ik het leven over mocht doen’ van Bronnie Ware. Zij werkte jarenlang in een hospice en had daar gesprekken met mensen in het laatste stadium van hun leven. Ze heeft een aantal persoonlijke, openhartige gesprekken met hen, over hoe ze het anders hadden willen doen, opgeschreven en wij kunnen heel wat leren van hun wijsheid. Het is namelijk geen boek over de dood, maar over het leven. Dit waren de 5 ‘had ik maar’s’ die op het sterfbed telkens terugkwamen:

  1. Was ik maar trouw gebleven aan mezelf, in plaats van te doen wat anderen van me verwachtten.
  2. Had ik maar niet zo hard gewerkt, dan had ik meer tijd gehad voor mijn gezin en andere geliefden.
  3. Had ik mijn emoties en gevoelens maar meer durven laten zien.
  4. Had ik maar contact gehouden met mijn vrienden en meer tijd met ze doorgebracht.
  5. Had ik mezelf maar wat vaker toegestaan gelukkig te zijn.

Het is een fijn lijstje om in je beslissingen mee te nemen om zo de voors en tegens wat makkelijker tegen elkaar af te wegen: kies niet wat anderen goed vinden, maar wat past bij jou. En: kies niet om economische redenen, maar waar je gelukkig van wordt.

Happinez online schrijft naar aanleiding van dit boek:

“Eén troost: uiteindelijk zijn al die ‘grote’ besluiten achteraf gezien misschien niet eens zo belangrijk. En of je er al dan niet spijt van krijgt? Zelfs dat maakt niet zo heel veel uit. De dingen die kennelijk belangrijker zijn, gaan niet over wat de uitkomst is van praktische beslissingen. Jezelf toestemming geven gelukkig te zijn, je gevoelens durven tonen, even afstand nemen van alles wat móet, en tijd vrijmaken voor je vrienden en geliefden – dat kan altijd, ongeacht die grote besluiten. En dan heb je in elk geval genoeg in je leven waar je achteraf, zeker weten, géén spijt van krijgt”.

Dat vond ik zo mooi, dat ik het graag met je wil delen. Spijt kan soms zo verrekte rot aanvoelen, maar als je het goed beschouwt (en voelt) dan zijn andere dingen veel belangrijker. En laten we daar dan met z’n allen meer aandacht aan besteden. Dan hoeven wij straks geen ‘had ik maar’ uit te spreken, maar voelen we ons dankbaar voor alles wat we gedaan en ervaren hebben in ons leven. En vergeet niet: het zijn vaak de kleine dingen die het ‘m doen. Geniet van het nu, van het moment.

 

Wil je zelf aan de slag met keuzes maken die bij jou passen, zonder dat je je laat leiden door wat anderen van je verwachten? Of snak je naar meer momenten dat je je gelukkig voelt en dat je meer in het nu leeft, maar heb je geen idee hoe je dat jezelf meer kunt gunnen? Meld je dan aan voor een gratis kennismakingsgesprek: mail naar info@mamcoaching.nl Bellen/smsen/WhatsAppen kan ook: 06-83554192. Of plan meteen een gratis kennismakingsgesprek in via de online agenda op de site: https://mamcoaching.nl/contact/#planeengesprek

Wil je liever een workshop doen of een andere activiteit? Kijk dan in mijn agenda: https://mamcoaching.nl/agenda/ Ik ontmoet je graag!

GRATISKennismaking