Laat gaan wie je denkt te moeten zijn en voel het geluk!

Geluk is iets wat we met z’n allen nastreven en waarvan we een bepaald beeld in ons hoofd hebben, inclusief alle verwachtingen: van onze partner, kinderen, ouders, werk, maar vooral van onszelf. Herinner je je nog dat eerste moment van geluk als moeder? Misschien net na de geboorte of bij het eerste stapje van je kind? Of was het op het moment dat je zag dat er zoveel in de natuur te ontdekken is samen en dat je er zo van kan genieten? Je kunt vast en zeker genoeg momenten noemen dat je je gelukkig voelde. Zo blij of trots, dat wakkert als vanzelf gelukshormonen aan!

En waarom voelen we ons dan toch zo vaak tekort schieten? Het lijkt wel of er dan niks meer over is van dat gelukkige gevoel…

Een mens wil vaak te veel!

Het klinkt misschien raar, maar die kleine geluksmomenten ervaar je vooral als je er open voor staat, niet te veel verwachtingen hebt, niet te veel wil. Juist dan kun je ook genieten van het kleine, zonder te streven naar allerlei doelen of het gevoel te hebben dat er van alles ‘moet’. Als je een gevoel van tekort schieten ervaart, is de kans groot dat je in een gemoedstoestand zit waarin je moeilijk in het nu kunt zijn: je zit al weer bij je volgende ‘to do’ met je gedachten. Eigenlijk ervaar je constant dat er te weinig uren in een dag zitten om alles ‘af’ te krijgen. Maar je gaat door, want de lat ligt hoog!

Verwachtingen van anderen of een ideaalbeeld

Zeer waarschijnlijk ben je bezig met de verwachtingen van anderen, die je jezelf oplegt. Of je hebt een ideaal beeld van het moederschap, waaraan je van jezelf moet voldoen. Maar als je dat continu in je hoofd hebt zitten, en je wilt ook nog alles onder controle houden dan laat je jouw kritische stemmetje de boventoon voeren … Hoe kun je dan geluk voelen? Niet dus, want dat stemmetje heeft op zo’n moment de overhand. Luister er dus niet naar, maar voel wat jij nodig hebt. Waar word jij gelukkig van? Een uurtje me-time? Luisteren naar je favoriete muziek? Een bos bloemen? Lekker in bad of lang onder de douche? Een wandeling in het bos of langs het strand? Doe het, laad je geluksbatterij op en geniet van het moment.

Het hoeft allemaal niet perfect

Je mag best toegeven (aan jezelf en aan anderen!) dat je niet lekker in je vel zit. Dat je er even doorheen zit. Als heb je het gevoel dat je tekort schiet of dat falen geen optie is. Het hoeft allemaal niet perfect en juist dan krijg je (opeens weer) oog voor geluk.

‘Geluk vind je niet door te zoeken naar het grote, maar door te leren genieten van het kleine’ (Socrates)

TIP

Schrijf elke dag 3 geluksmomenten op of 3 dingen waarvan je genoten hebt. Als je aandacht geeft aan wat je allemaal wél hebt zul je merken dat je gevoel van tekort schieten minder wordt. Het is namelijk niet de situatie die deze gevoelens bij je oproept, maar de manier waarop je er naar kijkt. Gebruik de kracht van positiviteit! Lees hier de MAMtips over hoe je positiever in het leven kunt staan

Vind je het fijn om met een ervaren coach te praten over hoe je die verwachtingen en het ideaalbeeld kunt loslaten? Of heb je een andere coachvraag? Bel/Whatsapp/sms me op 06-83554192 of mail naar info@mamcoaching.nl Je bent van harte welkom! Het kennismakingsgesprek is altijd gratis.

Hier kun je direct een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek inplannen

GRATISKennismaking