Hoe kun je positiever in het leven staan?

Deze MAMtips staat helemaal vol met waardevolle tips en een inspirerend verhaal, zodat jij ze kunt gebruiken voor een mooie start van het nieuwe jaar. Ik weet dat het artikel over positiever in het leven staan – uit oktober vorig jaar – veel gelezen en gedeeld is. En daarom deel ik het nogmaals met jou: het voorbeeld van Marije geeft aan wat je kunt doen om ook meer geluk en positiviteit te ervaren in je leven. De stappen komen uit de positieve psychologie, een wetenschap over welbevinden en geluk. Ik gebruik de vier pijlers van positieve psychologie vaak in mijn coachgesprekken: positieve relaties, sterke kanten, positieve emoties en compassie. Door hier aandacht aan te besteden, verandert je mindset en hoe je in het leven staat. Lees gauw verder als je wilt weten hoe het werkt.

Hoe werkt dat dan?

De positieve psychologie gaat niet uit van de klacht, maar van de kracht van mensen. Dus kijken naar wat er wel goed gaat, onderzoeken hoe je je draagkracht kunt vergroten, mensen helpen effectief om te gaan met negatieve ervaringen, bevlogen en veerkrachtig te zijn en blijven. Maar vooral te floreren en het welbevinden te vergroten. Hoe mooi is dat?

Een van de vier pijlers hiervoor is: aandacht geven aan je sterke kanten. Dus kijken naar wat je kracht, talenten en waarden zijn, je goede eigenschappen. Als je hier mee aan de slag gaat dan is je intrinsieke motivatie namelijk veel groter om anders met lastige dingen en moeilijke mensen om te gaan, om anders tegen negatieve zaken aan te kijken. En is het makkelijker om met deze positieve inzet (kracht, talenten en waarden) successen te behalen in de doelen die je jezelf stelt. Of het nu gaat om taken en projecten op je werk, om dingen die je anders wilt in het moederschap of in je relatie. Door voluit te leven naar je waarden, weet je wie je bent en ervaar je veel meer momenten van geluk en veerkracht.

Het voorbeeld van Marije: “Ik voel me onzeker, maar laat dat niet merken. Ik zie alleen nog maar de negatieve dingen”

Een aantal weken geleden liep ik met Marije in de bossen rondom Leersum en ze vertelde dat ze er op dat moment flink doorheen zat met al die ballen die ze in de lucht houdt. Ze vindt eigenlijk dat ze niks echt goed doet en is bang door de mand te vallen. Op haar werk en als moeder. Voor haar gevoel denkt iedereen er wat van: “Nog even en ze zien dat ik het echt niet kan. Ik voel me onzeker, maar laat dat niet merken. Ik vind mijn werk namelijk hartstikke leuk en ben blij dat ik dat nieuwe project erbij heb gekregen. Dus als ik laat zien dat het niet goed met me gaat, dan krijgen ze een negatief beeld van me. En dat wil ik niet. Doordat ik niet goed in mijn vel zit, ben ik thuis snel geïrriteerd en vaak afwezig met mijn gedachten. De kinderen zijn nog klein, maar als ik zo doe dan merk ik wel dat ze heel vervelend worden en nog meer aandacht vragen. Mijn man zegt dan dat ik te gestrest reageer en daar voel ik me heel slecht door. Hoe kan ik dit veranderen?”.

Het voorbeeld van Marije is er typisch een, waarbij ze alleen nog maar de negatieve dingen ziet. Niks gaat goed en ze zit gevangen in een vicieuze cirkel van negatieve gedachten en gedrag. Samen met haar ben ik gaan onderzoeken wat haar ‘strengths’ zijn, haar sterke kanten. En welke de mensen om haar heen zien bij haar. Zo verzamelde ze een lijst gevuld met haar kracht, haar goede eigenschappen. Tijdens een speciale opdracht is ze gaan bekijken welke van die ‘strengths’ ze heeft ingezet bij de dieptepunten in haar leven en welke bij de hoogtepunten in haar leven. Dit overzicht gaf haar heel duidelijk een beeld van haar sterke kanten, die ze veel vaker kan inzetten. Ook nu ze er flink doorheen zit. Ik vroeg haar te benoemen wat ze doet en welke sterke kanten ze inzet als ze op haar best is. “Poeh, daar moet ik even over nadenken! Dan gaat het vooral om mijn sterke kanten rust en liefde, die ik nu hard nodig heb en daarnaast empathie, ambitie en leergierigheid. Dus: als ik op mijn best ben dan voel ik de rust en liefde als moeder, zelfs als mijn peuter puberende dochter vervelend doet. Dan kan ik empathisch zijn naar mijn man als hij weer eens te laat thuis komt van zijn werk, doordat hij zoveel tijd steekt in zijn eigen bedrijf. En ga ik ambitieus te werk met dat leuke nieuwe project en zet daarbij mijn leergierigheid in. Nieuwe dingen maken dat ik enthousiast en gedreven ben! Tjee nu ik dit zeg, voel ik gewoon de positiviteit door mijn lijf stromen. Wat fijn om dit weer te ervaren. Ik zat echt helemaal vast en nu zie ik weer genoeg lichtpuntjes om naar mijn doel toe te werken: een balans tussen werk en moederschap die goed voelt voor mij, met genoeg uitdaging en ambitie in mijn werk maar ook genoeg tijd en aandacht voor mijn kinderen”.

De belangrijkste vraag voor het volgende coachgesprek is: welke kleine aanpassingen kan ze doen om op haar best te zijn? En vooral ook: welke keuzes maakt ze dan? En wat houdt haar tegen om haar beste zelf neer te zetten? Door te kijken naar wat goed gaat, kunnen successen groter gemaakt worden, op welk vlak dan ook. Dus: wordt vervolgd…

Dit voorbeeld van Marije is uiteraard maar een korte weergave van alles. In werkelijkheid heeft dit natuurlijk wel z’n tijd nodig gehad, maar toch is het bijzonder om te zien en ervaren hoe snel een positieve insteek daadwerkelijk effect heeft! Daarbij wil ik opmerken dat we in de gesprekken uiteraard ook aandacht hebben besteed aan haar negatieve gevoelens en de gevolgen daarvan. Die worden nooit ‘overgeslagen’, alleen is het wel zo dat de nadruk ligt op het vergroten van iemands kracht. In dit geval dus van Marije.

 

Wil je ook meer geluk en positiviteit in je leven ervaren? Weten wat je kracht, talenten en waarden zijn? Ik ga graag samen met jou aan de slag, zodat je stap voor stap gaat ‘bouwen’ aan het leven dat jij wilt en dat past bij de situatie waarin je nu zit. De kennismaking bij MAMcoaching is altijd gratis. Mail me op info@mamcoaching.nl of bel/sms/WhatsApp naar 06-83554192.

TIP: Als balans- en wandelcoach neem ik je mee naar buiten voor een coachwandeling. Je komt in beweging en ontspant, en daardoor komen je gedachten en ideeën ook los. De natuur heeft een rustgevende invloed op je, en je voelt je vrijer dan in een duffe kantoorruimte. Daarnaast neemt de productie van stresshormonen af en wordt er een feelgood stofje (endorfine) aangemaakt. Hierdoor kom je al snel dichterbij jezelf en je gevoel, en kun je makkelijker keuzes maken of tot nieuwe ideeën en inzichten komen. Door een coachwandeling wordt het helder in je hoofd en kun je makkelijker naar je hart luisteren. Lees hier alles over wandelcoaching

 

GRATISKennismaking