Hoe krijg je de regie over je leven terug? 3 vragen die helpen

Na het lezen van de vorige MAMtips die over het eeuwige moeten ging, heeft Susanne (35, moeder van twee kinderen (8 en 6 jaar) zich bij me aangemeld voor een kennismakingsgesprek. Ze herkende zoveel in de tekst dat ze voelde dat het tijd was om er iets mee te doen. Het kwam eigenlijk precies op het goede moment, zei ze: “Vooral bij het stukje over ‘het gaat maar door’, de hectiek en de noodzaak om te ontladen. Toen dacht ik bij mezelf, waarom doe ik wat ik doe en waarom op deze manier? Ik wil zoveel dat het inmiddels moeten wordt, want de lat ligt zo hoog dat ik uitgeput raak. En dan niet alleen op mijn werk, maar ook thuis. En als ik het dan niet doe zoals ik het ik liever wil, dan voel ik me tekort schieten en dat vind ik vreselijk. Wat kan ik doen om het weer op mijn eigen manier te gaan doen, die goed voelt en waar ik meer ontspannen van word? Nu lijkt het wel alsof ik geleefd wordt door van alles en iedereen…”. Als Susanne’s verhaal je herkenbaar voorkomt lees dan verder voor de vragen en tips die ik aan haar meegaf de afgelopen tijd:

Vraag 1: Wat vind je écht belangrijk en waar krijg je energie van?

Als je niet meer lekker in vel zit, is het eerste waar we tijdens de coaching mee aan de slag gaan: je energiebalans en je waarden – wat doet er echt toe voor jou? Voor Susanne was het een eyeopener dat er zoveel energievreters in haar week zitten: “Wat confronterend zeg maar ook super concreet om eens alle energiegevers en energievreters op te schrijven en die terug te zien in mijn weekplanning. Pfff… ik wist niet dat ik zoveel energie ‘weggeef’ aan bijvoorbeeld het ophalen van de kinderen ’s avonds bij de BSO en tijdens overleggen op mijn werk en vooral de vele bila’s waar ik als leidinggevende mee te maken hebt. Deze twee-gesprekken met mijn teamleden die elke keer uitmonden in geklaag en gedoe. Ik ben heel erg van de harmonie, rust en gelijkwaardigheid dus ik zal er alles aan doen om de sfeer goed te houden of te maken”. Al doorpratend merkt ze op dat haar waarden er voor zorgen dat ze haar eigen grenzen overschrijdt. Op het moment dat ze haar kinderen ophaalt, wil ze dat het allemaal in goede harmonie gaat dus doet ze er alles aan om het leuk te houden en rustig te vertrekken van de BSO naar huis. Maar innerlijk voelt ze zich helemaal niet rustig. En datzelfde geldt ook voor de bila’s met haar teamleden. Ze geeft zoveel van zichzelf weg, door maar mee te gaan in hun geklaag, dat ze niet laat zien wat zij écht belangrijk vindt, naast harmonie, rust en gelijkwaardigheid. Dus daar zijn we verder mee aan de slag gegaan.

“Als je het gevoel hebt dat je geleefd wordt, is het hoog tijd dat je de regie over je eigen leven terugneemt” (Voor Positiviteit)

Vraag 2: Welke gedachte maakt dat je iets moet van jezelf?

Susanne vertelt in het volgende gesprek: “Dat moeten, daar wil ik echt vanaf. Waarom leg ik de lat zo hoog? Ik wil gewoon een lat die prima te bereiken is, waardoor ik mezelf kan zijn en me fijn voel. Niet alleen op mijn werk maar ook als ik thuis ben”. Er zitten vaak bepaalde gedachten in je hoofd die maken dat je bepaald gedrag laat zien. Gedachten die zijn gevormd door de overtuigingen die je onder andere mee hebt gekregen in het gezin waar je bent opgegroeid, waar bijvoorbeeld altijd de harmonie werd bewaard. Je denkt dan al gauw: laat ik er maar niks van zeggen, want anders komt er gedoe. Of vroeger werd jou misschien al snel de mond gesnoerd als je kritische vragen stelde of iets van iemand vond. Er werd continu alles aan gedaan om de lieve vrede te bewaren. Dat was het geval bij Susanne thuis: “Ik denk dan al snel bij zo’n gesprek met een van mijn teamleden: laat haar maar even praten en stoom afblazen, dan is ze er vanaf. Maar ik voel ook wel dat ik het met sommige dingen niet eens ben die ze bijvoorbeeld over bepaalde collega’s zegt, maar toch doe ik er niks mee. Want stel je voor dat er gedoe komt op de afdeling of dat het gesprek een verkeerde kant opgaat, dan weet ik niet meer wat ik moet doen. Tja, en zo bepaalt die gedachte rondom harmonie dus die gesprekken en wat ik wel en niet mag, of zelfs moet, doen. Ik voel me er opgejaagd door en dat veroorzaakt stress”. De harmonie lat van Susanne ligt zo hoog dat ze niks van zichzelf laat zien en dat gaat wringen, want ze wil juist heel graag in gesprek gaan op haar manier. En datzelfde geldt voor het ophalen van de kinderen bij de BSO. Het liefst zonder stress en gedoe, maar ook op een manier dat niet haar twee kids bepalen hoe het gaat, maar zijzelf. En daarvoor wil ze de waarden openheid en groei meer inzetten.

“Elke keer dat je tegen jezelf zegt ‘ik zou moeten’ of ‘ik kan niet’, vervang je door een positieve gedachte, zoals ‘ik zou kunnen’ of ‘ik kan’. Wanneer je jezelf bevrijdt van gedachten als ‘zou moeten’ en ‘kan niet’, begin je je te richten op de positieve aspecten van wat we in ons leven kunnen of zouden kunnen doen” (uit: Mindful leven. Een plan voor 8 weken van Jeanie Seward-Magee)

Vraag 3: Waar ligt je invloed om dingen te veranderen?

De 3e vraag heeft Susanne bij het afgelopen coachgesprek meegekregen en daar is zij nu mee bezig voor de volgende keer. Het gaat om de cirkel van betrokkenheid en de cirkel van invloed, een tool van Stephen Covey. Alles wat in jouw cirkel van betrokkenheid zit door je loyaliteit, verantwoordelijkheidsgevoel en enthousiasme kan ook veel energie kosten. Je geeft dan veel van jezelf weg of je laat het gebeuren en daardoor kom je in reactief gedrag terecht. Het is net of alles nou net jou overkomt en je kunt er niks aan doen. Je denkt dan ook niet meer aan verandering, maar gaat mee met die stroom alhoewel je het er niet mee eens bent. Als je dan gaat bekijken hoe je je cirkel van invloed kan vergroten, dan laat je meer proactief gedrag zien: wat kun je anders doen, zodat je merkt dat het meer op jouw manier gaat of dat je meer het resultaat behaalt wat jij wilt? Hoe kun je anders tegen mensen of taken aankijken? Zo kun je je invloed op een positieve manier inzetten voor jezelf maar ook voor je omgeving. Zoals Susanne dat wil doen met haar waarden openheid en groei: door meer van zichzelf te laten zien in bijvoorbeeld zo’n bila, waardoor ze het gesprek meer kan sturen. Ze kan haar eigen bevindingen weergeven maar ook kijken naar de groei van de ander, zodat diegene bijvoorbeeld inziet dat het klagen tot niks leidt. Of met haar kinderen, dat ze open en eerlijk zegt dat zij moe is van een dag werken als ze ze komt ophalen. En dat het fijn is als ze haar helpen met alle spullen bij elkaar te zoeken, zodat ze snel samen naar huis kunnen gaan om daar lekker te ontspannen voordat ze gaan eten. Zo bevordert ze ook hun zelfstandigheid (groei) en ‘zit ze zelf meer achter het stuur dan dat ze zich mee laat rijden’ met wat er op zo’n moment gebeurt.

 

Uiteraard zijn er nog andere vragen die je jezelf kunt stellen (of ik als jouw coach) om de regie weer terug te krijgen over je leven. Deze 3 vragen hoorden bij het verhaal van Susanne. Wil jij ook weten hoe je weer achter het stuur gaat zitten in plaats van mee te rijden ‘in de bus van je leven’? Ik help je graag weer de regie terug te krijgen, zodat je optimaal kan genieten van je werk en je gezin. En van je vrije tijd en alle leuke dingen die je in je hoofd hebt zitten om te gaan doen, maar waar het nu niet van komt.

Meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek, netzoals Susanne: mail naar info@mamcoaching.nl Bellen/smsen/WhatsAppen kan ook: 06-83554192. Of plan meteen een gratis kennismakingsgesprek in via de online agenda op de site: https://mamcoaching.nl/contact/#planeengesprek

GRATISKennismaking