Heb jij ook last van het eeuwige moeten? Ik heb het deze week even losgelaten…

Tijdens de coachgesprekken hoor ik van veel vrouwen dat ze het gevoel hebben dat er zo veel moet. En van wie moet dat dan? Al pratende komen we er vaak achter dat het toch echt van jezelf moet: die gezonde maaltijd elke avond, de kinderen op een bepaalde tijd naar bed, je social media regelmatig checken, je huis iedere avond opruimen zodat er geen speelgoed meer ligt, twee keer per week sporten, en nog veel meer andere dingen. Journalist Annemiek Leclaire heeft er zelf ook last van en noemt het de ziekte van deze tijd, dat eeuwige moeten: “Door de toegang tot alle informatie wéten we hoe het perfecte leven eruitziet, en door het geloof in maakbaarheid, vinden we dat we die kennis ook moeten toepassen. Als je niet perfect bent, is dat dus je eigen schuld. Ik merk aan mezelf, maar ook aan buren, collega’s en vrienden dat het lastig is geworden om het gevoel van tekortschieten los te laten”. Ze vraagt zich af hoe haar moeder het vroeger deed en daarom schreef ze het artikel ‘Hoe deed m’n moeder dat?’ voor Flow Magazine (nummer 3, 2018).

 

De lat ligt hoog op alle vlakken

In dit artikel vraagt ze haar moeder (73) wat zij ervan vindt als ze ons zo bezig ziet: “Jullie móeten veel meer dan wij” antwoordt haar moeder. Annemiek schrijft: “Haar leven was wel druk – ze werkte fulltime – maar naast geld verdienen en voor ons zorgen legde ze zichzelf niks op. Sporten deed ze niet, om vijf uur ging ze met buurvrouwen borrelen met een asbak op tafel en vrolijke muziek aan. Echt lekker koken ging ze pas toen wij het huis uit waren. De oudere generatie leek beter te begrijpen dat je niet alles moet willen in het leven, en dat vertragen en kiezen beter werkt”.

Politica en socioloog Hedy d’Ancona (80) en hoogleraar sociologie en publicist Christien Brinkgreve (68) zeggen dat “jonge vrouwen veel perfectionistischer zijn dan zij zelf waren, en dat vrouwen elkaar daarin ook aansteken. Waren zij zelf als eerste generatie werkende vrouwen al blij en trots een baan en kinderen te kunnen combineren, de jongere generatie wil er ook nog eens schitterend uitzien, de tafel perfect dekken, en supergezond koken. Tegenwoordig ligt op alle vlakken de lat hoog. Dat geldt ook voor het ouderschap: de hyperbewuste jonge vaders en moeders van nu willen het in de opvoeding heel erg goed doen; simpelweg wat aanrommelen op gevoel en gezond verstand is er niet bij”.

 

Hersteltijd, klein genieten en hard ontladen 

Een 80-jarige moeder van een vriend van journalist Annemiek Leclaire zegt: “Het gaat maar door, het gaat maar door, het gaat maar door. Wat een hectiek. Wij hadden vroeger een veel rustiger leven, je hoefde niet zoveel. Ik heb me als vrouw weliswaar niet zo kunnen ontplooien als jullie, en dat was zeker niet altijd leuk, maar ik had niet de druk op mijn schouders die ik nu bij jongere vrouwen zie”. Zij leeft nog steeds volgens vaste patronen, die haar een grote mate van rust en regelmaat bieden. En vroeger was het leven niet veel hectischer: “’s Avonds draaiden we plaatjes in de zitkuil, heel gezellig. Ik zou jullie ook zo die rustmomenten  gunnen. Weet je, dit klinkt misschien een beetje gek, maar soms zitten mijn man en ik gewoon te kijken naar de vogeltjes in de tuin. We kunnen zo heel klein genieten. Als je niet zo vreselijk veel aan je hoofd hebt, hoef je ook niet zo heel hard te ontladen”. Andere vrouwen die geinterviewd zijn en die ontzettend veel verantwoordelijkheden op hun schouders hadden als eerste generatie vrouwen die werk en zorg combineerden, hadden niet van die kalme dagen en rustige gebruiken maar ontspannen konden ze wél: naar het cafe, dansen, copieuze etentjes thuis of elders, alles rijkelijk beschonken met drank. “Hard werken, hard ontladen”, noemden ze dat.

‘Je moet stevig in je schoenen staan om door de dag heen steeds opnieuw te kiezen voor een moment van rust en leegte’ (Marli Huijer)

 

Een gelukkige moeder is een goede moeder

In het boek ‘Kruip nooit achter een geranium’ schrijft Barbara van Beukering (journalist en voormalig Parool-hoofdredacteur) ook dat die herstelmomenten heel belangrijk zijn. “En daarnaast zijn er nog twee andere eigenschappen die voor overspannenheid behoeden: nonchalance en een gezonde dosis egoisme. Van hard werken raak je niet overspannen, van te veel willen doen wel. Ik deed tijdens de jaren dat ik hoofdredacteur was en mijn kinderen klein waren, een heleboel dingen niet. Ik sportte niet. Ik lette niet op mijn gewicht. Ik heb nooit spelletjes met mijn kinderen gedaan, ik heb ze nooit geholpen met hun huiswerk. Als ik moe was, zei ik: ‘Jullie moeten je vandaag zelf vermaken, ik lig met een boek op de bank’. Ik had zelf een fulltime werkende moeder die zo leefde en heb van haar geleerd: een gelukkige moeder is een goede moeder. Daarom heb ik me nooit schuldig gevoeld”.

Journalist Annemiek Leclaire concludeert dat wat we van de oudere generatie kunnen leren, is om iedere dag even terug te schakelen. De 80-jarige moeder van een vriend zegt: “Aan veel dingen kunnen jullie je niet onttrekken. Het leven is gecompliceerder geworden. Toen ik werkte als kleuterleidster hadden we niks met ouders en administratie te maken. Nu zie ik mijn schoondochter, die ook basisschoollerares is, met ogen groot als schotels van een dag werken thuiskomen, zo zwaarbelast is die baan tegenwoordig. Maar wat ik jullie wél gun is om ’s avonds een borrel of een kop thee te pakken, en niet die koptelefoon op te doen, en niet naar een scherm te turen, maar gewoon een half uurtje voor je uit te kijken. En ga dan eens de dag overdenken. Begin daar eens mee”.

 

Ik las laatst op Twitter (het account van Centrum voor Mindfulness): ‘Zou moeten’ is een stok waarmee we onszelf slaan. Juist omdat we zoveel van onszelf moeten, zoveel willen – eigenlijk te veel – worden we moe, putten we onszelf uit, voelen we ons tekort schieten en maken we geen tijd meer voor wat we écht graag willen doen. Wil jij anders omgaan met de overtuigingen die ervoor zorgen dat je zoveel moet? Kom dan gratis kennismaken, ik help je graag naar een leven met minder moeten. Mail naar info@mamcoaching.nl Bellen kan ook: 06-83554192. Of plan meteen een gratis kennismakingsgesprek in via de digitale agenda: https://mamcoaching.nl/contact/#planeengesprek

PS: Met dit hoofdartikel in deze MAMtips heb ik zelf het moeten ook even losgelaten. Ik had echt de intentie om een inspirerend, nieuw artikel te schrijven maar door mijn vakantie, het overlijden van de lieve moeder van mijn beste vriendin en van mijn tante in één week, en het voldoen aan de nieuwe privacywet heb ik het mezelf gegund om een mooi artikel van iemand anders te gebruiken en jullie daarmee te inspireren. En wil jullie hiermee ook meegeven dat goed genoeg ook oké is… voor mij voor jullie voor ons allemaal!

GRATISKennismaking