7 tips om meer energie te houden

Wil je het anders dan dat het nu gaat? Aan de slag met een betere energiebalans tussen je baan en thuis? Misschien voelt het niet goed, maar doe je er nog niks aan omdat je niet weet waar je moet beginnen. Je realiseert je wel dat je op je werk veel energie verbruikt, waardoor er niet veel overblijft voor de avonden. Dan zit je het liefst op de bank met de afstandsbediening en je smartphone naast je. En op je vrije dag ben je zo druk met alles in huis, met je kinderen en de klusjes voor het werk die nog even tussendoor moeten, dat je nog moeier bent van zo’n dag dan van een normale werkdag. Hoe krijg je meer energie en vooral: hoe houd je meer energie?

Ik geef je 7 tips om aan meer energie te komen. Kies er in ieder geval 3 uit en kom in actie, zodat je ook écht meer energie houdt!

Tip 1 – Vermijd bankhangen

Als je geen energie meer hebt, dan wil je het liefst ’s avonds op de bank hangen en televisie kijken. Dit lijkt heel ontspannend en dat is het ook als je het kort doet. Teveel bankhangen geeft juist het tegenovergestelde effect. Je wordt er zo hangerig van dat je uiteindelijk niks anders meer doet. En: je gaat daardoor al snel te laat naar bed, want de programma’s gaan maar door en je voelt eigenlijk niet meer hoe moe je bent. Voordat je het weet, ga je later naar bed dan je je had voorgenomen. Kijk een of twee programma’s die je echt graag wilt zien en doe daarna wat anders. Iets wat écht ontspant. Of iets wat je heel leuk vindt om te doen (zie tip 2 en tip 3).

Tip 2 – Onderzoek wat energie geeft

Wat zijn de dingen die je leuk vindt: je energiegevers. Genereer energie! Denk aan: sporten, dansen (mag ook in de kamer!), je favoriete muziek luisteren, creatief bezig zijn, een saunabezoek met je beste vriendin, een bos- of strandwandeling alleen of met je gezin, eindelijk weer eens een boek uitlezen. Dit geldt ook op het werk. Hoe meer dingen je doet die je energie geven, hoe meer je aankunt en hoe makkelijker je een betere energiebalans tussen je baan en thuis kunt realiseren.

Tip 3 – Maak een top 10 van leuke dingen

Waar geniet je het meeste van? Welke dingen vind je zo leuk om te doen, dat je er direct blij van wordt en je vuurtje gaat branden? Dat kan ook iets kleins of korts zijn. Maak een top 10, en schrijf naast elk ervan wanneer je dat voor het laatst hebt gedaan. Kies dan 3 dingen uit die top 10 lijst en doe ze deze week. Plezier hebben geeft energie.

Tip 4 – Schrap 1 of 2 energievreters

Energievreters zijn vaak verplichtingen, waarvan je het gevoel hebt dat je ze móet doen. Vraag je eens af of je wilt voldoen aan bepaalde verwachtingen of dat het misschien zo gegroeid is, waardoor je het gevoel ervaart van ‘moeten’. Hier gaat onnodig energie naar toe, omdat het inmiddels een gewoonte is geworden. Haasten kan bijvoorbeeld zo’n gewoonte zijn. Als je weet op welke manier je je door het leven haast, dan kun je vanaf nu beslissen om het anders te gaan doen. Multitasken is ook zo’n gewoonte. Leer jezelf aan om één ding tegelijk te doen. Mensen of taken kunnen ook energievreters zijn, zoals een collega die te pas en te onpas bij je binnenloopt met haar problemen en jou van het werk houdt. Of bepaalde huishoudelijke taken die energie bij je wegslurpen, zoals strijken, de badkamer schoonmaken of de tuin bijhouden. Zodra je één of twee energievreters kunt schrappen (delen, uitbesteden, verdelen), houd je tijd over voor één of twee energiegevers (zie tip 2 en tip 3).

Tip 5 – Werk in gedeeltes

Aan één stuk doorwerken is niet alleen vermoeiend, maar ook geen haalbaar doel voor een gezond mens. Wij kunnen maximaal 90 minuten geconcentreerd blijven en moeten onszelf daarna weer opladen. Sta daarom regelmatig op en stel je vraag – in plaats van te mailen – over dat ene project of die moeilijke taak aan een collega. Loop even heen en weer om wat te drinken te halen. Of telefoneer staand om je benen te strekken en te bewegen. We weten inmiddels dat teveel zitten het nieuwe roken is. Een lunchpauze wandelend buiten is natuurlijk helemaal ideaal. Al is het maar een rondje van 15-30 minuten.

Tip 6 – Luister naar jezelf

Hoeveel tijd breng je door met dingen voor jezelf doen? Schrijf eens een aantal dingen op. En hoeveel tijd breng je door met dingen voor anderen doen? Schrijf dit ook op. Gaat er elke dag meer tijd naar anderen dan naar jezelf? En merk je dat je meer me-time kunt gebruiken om je lekker in je vel te voelen? Ga dan voor jezelf na hoe vaak je je eigen behoeften negeert. En op welke manier je dat doet. Zo kom je er achter waarom je meer tijd aan anderen besteedt dan aan jezelf. Wat ga je nu het liefst doen als je naar jezelf luistert? Welke energiegever of top 3 van leuke dingen wil je doen?

Tip 7 – Zorg goed voor je lijf

Als je meer energie wilt, dan is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Als je dat elke dag doet, dan krijg je er veel energie voor terug. Doe je het niet, dan verbruikt je lijf juist veel energie om jouw onverschillige houding te compenseren. Bijvoorbeeld als je veel suiker, vet en kunstmatige toevoegingen binnen krijgt. Als je naar je lichaam luistert en het gezond houdt, dan ondersteun en stimuleer je jouw energievoorraad. Dus: slaap genoeg, eet gevarieerd en gezond, beweeg regelmatig en beperk stress tot een minimum.

En zo zijn er uiteraard nog véél meer tips te geven… Het belangrijkste om te onthouden is: als je energievoorraad opgeladen blijft, dan kun je veel meer aan, zoals stress, veranderingen, onverwachte situaties, negatieve emoties, moeilijke gesprekken, etcetera. Kijk dus goed waar je energieprioriteiten liggen, verschuif daar je aandacht naar en je zult zien dat je makkelijker energie krijgt én houdt.

 Kun je wel wat hulp gebruiken om meer energie te krijgen én te houden? Ik leer je jouw energie beter te managen tijdens een coachwandeling buiten in de natuur. De kennismaking bij MAMcoaching is altijd gratis. Je kunt ook kiezen voor een strippenkaart voor 5 losse coachwandelingen. Die is onbeperkt houdbaar, dat betekent dat je er net zolang gebruik van kunt maken als jij nodig hebt: een paar weken, een paar maanden, een half jaar, een jaar, twee jaar. Dat maakt niet uit. Lees hier alles over de Strippenkaart

 

 

GRATISKennismaking