4 manieren om los te laten

Vaak hoor ik moeders verzuchten dat het heerlijk zou zijn als ze wat meer kunnen loslaten, zodat hun to-do lijstje korter wordt. Er zijn zoveel dingen die in één dag moeten gebeuren dat er weinig tijd overblijft voor een moment met je kind, ontspanning voor jezelf of iets leuks doen in de avond. Wat kun je uitkiezen om niet meer te doen? Want gewoon maar tegen jezelf zeggen ‘laat los’ werkt ook niet. Hoe gaat het je toch lukken?

Jij hebt zelf de keuze

Kijk als eerste naar wat je allemaal moet van jezelf. Vaak zijn het dingen die wij onszelf opleggen. Een voorbeeld: je komt thuis van je werk en je moet eerst een gezonde maaltijd koken, voordat je met kind op de bank gaat zitten kletsen of een boekje gaat lezen. Of je moet van jezelf die avond gaan sporten of naar yoga, want je bent de vorige week ook al niet geweest. Door uit die modus van moeten te stappen en te voelen wat er voor jou écht toe doet, maak je per ding op je to-do list (in je hoofd of op papier) de keuze wanneer je het doet, of jij het moet doen en of het nu meteen moet.

‘Als je iets wilt loslaten, kijk dan eens naar wat je het krampachtigst vasthoudt’ (Olaf Hoenson)

4 manieren om los te laten

  1. Je vindt het écht belangrijk, dus je kiest ervoor om het zelf te (blijven) doen.
  2. Je delegeert het en laat het over aan een ander.
  3. Je deelt het samen met iemand. Vandaag doe ik het, en morgen doe jij het. Of zoals in het voorbeeld: de verantwoordelijkheid voor gezond koken ligt niet alleen bij jou, maar die deel je samen met je partner. Of als je alleenstaand moeder bent: met je moeder, de oppas, de gastouder, thuisbezorgd.nl, enzovoort.
  4. Je laat iets helemaal los, dus je schrapt het van je lijstje.

Kortom: je vraagt jezelf af hoe en wat je los kunt en wilt laten. Jij hebt zelf die keuze! En dat maakt het proces van loslaten makkelijker dan je denkt.

En als iets nou niet loopt zoals gepland?

Het kan ook zijn dat je iemand bent die dingen niet kan laten zijn zoals ze zijn. Als de dag bijvoorbeeld niet verloopt zoals je had gepland. Bijvoorbeeld: de gastouder of oppas belt plotseling af. Je kind is ziek en moet thuisblijven van de opvang of school, waardoor jij niet kunt gaan werken. Of je komt ergens hopeloos te laat.

Oefening in aandacht

Als dit gebeurt, is het vaak lastig om gewoon mee te gaan met de gebeurtenissen. Je hebt het gevoel dat het jou overkomt en dat je er geen keuze in hebt. Probeer dan eens deze mindfulness oefening in aandacht:

  • Haal diep adem.
  • Ervaar hoe de dingen werkelijk verlopen, niet zoals jij wilt dat ze gaan.
  • Haal nog eens adem.
  • Zeg tegen jezelf: ik had het liever anders gezien, maar dit gebeurt nu eenmaal en ik ga het gewoon aan.
  • Zeg tegen jezelf: we zitten nu in plan B (of C of D of Q!).
  • Zie in dat plan A meestal alleen in je hoofd bestaat en dat er ruimte is om er anders mee om te gaan.

Bekijk jouw plannen dus op een andere manier dan dat ze vastzitten in je hoofd. Dat zorgt ervoor dat je op een zachte manier loslaat en bekijkt wat er wel kan en past in die situatie.

Verminderen werkt ook

Als blijkt dat loslaten voor jou écht heel moeilijk en groots is, dan start je stapsgewijs met verminderen van dat wat je los wilt laten.

Dat werkt ook heel goed. Hoe je dat precies doet, leer ik je tijdens coaching.

 

Weet jij al wat je wilt loslaten, maar vind je het lastig om vol te houden? Of zijn je gedachten en overtuigingen zo sterk dat loslaten je in je eentje niet lukt?

Ik help je er graag mee. Kennismaken is altijd gratis en duurt ca. 45 minuten. Dit kan telefonisch, wandelend, online of in mijn coachruimte in Driebergen.

Plan hier een kennismakingsgesprek Onderaan de pagina staat mijn online agenda.

En check hier mijn coachaanbod zodat je weet wat ik jou te bieden heb

GRATISKennismaking