Zo maak je de stap van moeten naar willen

Je hebt soms van die weken achter elkaar dat je achter jezelf aanholt. Dat je agenda helemaal vol staat voor je werk en dat er thuis ook van alles aan je wordt gevraagd of van je wordt verwacht. Je komt tijd te kort en blust alleen maar brandjes. En aan het einde van de dag heb je de dingen die je zelf wilde doen nog steeds niet gedaan.  Iedere keer neem je je voor om het anders te gaan doen of maak je goede voornemens. Dat je met minder haast of minder stress wilt leven, met meer aandacht of meer rust. Maar om dit echt anders te doen en vol te houden is lastig.

Op social media kwam ik een mooie quote tegen van Stephen Covey: “De sleutel is niet om te prioriteren wat op de agenda staat, maar om je prioriteiten te agenderen”.

Ik beaam dit volmondig, want dit is waar het om gaat. Als je je laat leiden door de waan van de dag, door wat er allemaal op je programma staat of wat er door anderen in je agenda is gezet dan ben je alleen maar aan het rennen en loop je achter de feiten aan. En dan voel je je onrustig. Vol stress en haast.

Wat zijn jouw prioriteiten?

Je kunt het anders doen door je prioriteiten te agenderen, zoals Stephen Covey zegt. Wat zijn jouw prioriteiten? Heb je enig idee? Misschien dat je ze op je werk precies kunt benoemen, maar in je thuissituatie niet. Of andersom. Dat komt doordat je vaak zo druk bent; je weet niet meer wat je écht belangrijk vindt of waar je blij van wordt of energie van krijgt.

Aan het einde van de dag weet ik niet meer wat ik heb gedaan

Hoog tijd om dat te gaan onderzoeken. Net als mijn coachee Kirsten. Kirsten werkt voor een zorgverzekering en heeft daarnaast een webshop met creatief materiaal, zoals stickers, pennen, potloden, papier, verf enzo. “Ik ben de laatste tijd zo onrustig, er gaat zoveel door mijn hoofd, dat ik gewoon niet meer weet waar ik als eerste aan moet beginnen. Het is een grote brei. En daardoor doe ik maar wat en loop ik voor mijn gevoel als een kip zonder kop rond. Het zet gewoon geen zoden aan de dijk zoals ik nu bezig ben, want aan het einde van de dag weet ik niet eens meer wat ik precies heb gedaan. Ik heb hier nooit eerder last van gehad. Ik voel me hartstikke uit balans, ben uit mijn humeur en kan nergens van genieten. Niet van mijn vrije tijd thuis en ook niet meer van mijn webshop.”

Ik ervaar veel stress, omdat er van alles moet

Ik vertel Kirsten dat als je doet wat je graag doet een volle agenda helemaal niet erg is. Daar liggen dan je prioriteiten, dus daar wil je je tijd aan besteden. Maar als je tijd tekort komt voor de dingen die jouw leven kleur en betekenis geven, die jou blij maken dan ga je je onrustig voelen en lijkt het alsof je zonder doel rondrent.

Kirsten herkent direct wat ik bedoel: “Ja, ik denk dat ik een beetje kwijt ben wat ik écht belangrijk vind. Wat er écht toe doet voor mij en waar ik mijn leven voor wil leven. Voordat ik zoveel stress voelde, stond dat allemaal heel duidelijk op mijn netvlies. Het werk dat ik nu doe wilde ik al toen ik nog studeerde en dat heb ik bereikt. Ik heb de functie die ik wil en 3 jaar geleden opende ik mijn webshop. Het was al jaren mijn passie om creatief bezig te zijn en daarvoor spullen te kopen. En nu verkoop ik dat zelf. Jarenlang ging al mijn energie en tijd na mijn werk naar mijn webwinkel. Maar nu kan ik daar ook niet meer van genieten, omdat het voelt als moeten. En dat geeft heel veel stress – omdat het moet!”

Stappen nemen van moeten naar willen

Stapje voor stapje gaat Kirsten op zoek naar haar prioriteiten. Dit brengt haar hoofd en hart in balans. Allereerst plant ze meer tijd en ruimte voor zichzelf in. Ze neemt meer hersteltijd na het werk en daardoor ervaart ze al snel veel meer rust in zichzelf en in haar privéleven. En dit heeft ook een positieve impact op haar werk. Ze merkte dat ze beter plant en dat haar agenda niet meer bomvol afspraken staat, omdat ze duidelijker communiceert over wat ze wel en niet wil of kan doen. En zo is het mogelijk om meer tijd in de webshop te stoppen, want daar haalt ze juist zoveel energie en plezier uit. Een win-win situatie dus en een mooie kanteling van het gevoel van moeten naar willen!

Gun jezelf minder stress en meer rust op je werk en privé

Wil je net als Kirsten op zoek naar je prioriteiten en naar wat je écht belangrijk vindt, zodat je ook de stap van moeten naar willen kan zetten? Meld je dan aan voor coaching met de strippenkaart van 5 gesprekken of neem contact met me op om te bespreken welke coaching bij jou past. Meer balans tussen je hoofd (moeten) en hart (willen) en weten wat jou energie en ontspanning oplevert, zorgt voor meer rust – op je werk en privé.

GRATISKennismaking