Zo krijg je meer rust in je hoofd

Veel vrouwen vragen mij tijdens de coaching hoe je meer rust in je hoofd krijgt, omdat ze merken dat hun hoofd zo vol zit met wat ze allemaal moeten doen. En dat gaat de hele dag door: als werknemer of ondernemer, als partner, als moeder, als vriendin, als dochter, en ga zo maar door. In je hoofd bedenk je vaak hoe alles er uit moet zien en leef je naar aanleiding van dat beeld. Dat betekent dat er veel in je hoofd zit waaraan jij, je relatie, je kind of werk moet voldoen. En dat kan zorgen voor onrust. Maar waarom gebeurt dat eigenlijk?

50.000 gedachten per dag

Uit onderzoek is gebleken dat jij en ik – wij allemaal – 50.000 gedachten per dag hebben. Daarvan is 75% negatief en ook nog vaak hetzelfde. Dus je loopt de hele dag rond met veelal herhalende gedachten die niet echt bijdragen aan een positief gevoel. En toch ben je geneigd rationele keuzes te maken, omdat je jouw gedachten serieus neemt. Sta maar eens stil bij wat je nu denkt, op dit moment, terwijl je dit artikel leest. Waarschijnlijk gaat het over de inhoud ervan, over iets heel anders, of juist over wat je straks nog allemaal moet doen. Niet gek dus dat je veel in je hoofd zit, van alles van jezelf moet en onrust voelt.

Mindfulness beoefenaars zeggen: ‘Gedachten zijn geen feiten’, ‘Neem niet alles voor waar aan wat je denkt’ en ‘Laat je gedachten komen en gaan, zoals wolken komen en gaan’. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe weet je dan wat goed is? Welke keuzes je wilt maken in je leven, op welk levensgebied dan ook? Wat helpt, is keuzes maken vanuit je hart. Via je hart ben je verbonden met je waarden, met jezelf, maar ook met elkaar, met je omgeving. Als je jouw waarden kent, stel je je hart open en dan gaat het stromen. Wat je ook doet, met wie je ook bent of waar je ook naartoe wilt. En dat geeft energie en ruimte in je hele lichaam, ook in je hoofd. Keuzes die je maakt vanuit jouw waarden – vanuit je hart – zijn keuzes waar je 100% achter staat. Waarom, vraag je je misschien af? Omdat je dan keuzes maakt vanuit jouw essentie, jouw kern diep van binnen, die weet wat jij écht belangrijk vindt. Wat er écht toe doet voor jou. En als je op die manier keuzes maakt die passen bij de levensfase en situatie waarin je nu zit, dan voel je rust en balans. Ook in je hoofd.

Met een pitstop je hoofd ‘uit’ zetten

Om af te stemmen op je waarden – je hart – en je hoofd even te laten voor wat het is, neem je een pitstop. Dit is een moment van ontspanning, waarin je jezelf afvraagt: wat heb ik nu nodig? Het antwoord komt vanuit jou. Probeer het maar eens, stapsgewijs:

  • Ga lekker zitten met je beide voeten op de grond.
  • Doe je ogen dicht en voel waar je adem zit.
  • Adem een keer diep in en uit.
  • Leg je handen op je hart en adem daar naartoe.
  • Adem drie keer rustig in en uit.
  • En vraag aan jezelf: “wat heb ik nodig om rust en balans te ervaren?”.
  • Laat deze vraag rustig binnen komen, voel het en schrijf het op als je jouw ogen weer open doet en bewust terug bent op de plek waar je zit.
  • Ga doen wat je nodig hebt op dat moment of plan het in je agenda.

Hoofd en hart in balans

Ik ben inmiddels meer dan 9 jaar coach voor moeders en ik weet hoe belangrijk het is dat je hoofd en hart in balans zijn om de onrust uit je leven weg te halen, zodat je keuzes kunt maken waar je helemaal achter staat. Daarom neem ik je als coach mee naar buiten. Tijdens het wandelen komt het denken meer in balans met het voelen, doordat de linker- en rechterhersenhelft gestimuleerd worden. De ratio en feiten van de linkerkant worden aangevuld met het gevoel en de creativiteit van de rechterkant. En zo wordt je hoofd helder en kun je makkelijker naar je hart luisteren. Er ontstaan nieuwe ideeën, oplossingen en keuzes tijdens het wandelen. Daarnaast ben je lekker in beweging in de frisse lucht, je ontspant en er worden endorfines, gelukshormonen, aangemaakt. Wat wil je nog meer…

Wil je ook meer rust in je hoofd ervaren, door in beweging te komen en te voelen dat je hoofd helder wordt en je makkelijker naar je hart kunt luisteren? Kom dan gratis kennismaken en voel zelf wat een coachwandeling met je doet.

Meld je hier meteen aan voor een kennismakingsgesprek via de online agenda

Bekijk hier wat MAMcoaching jou te bieden heeft

GRATISKennismaking