Worstel jij ook met eerder gemaakte keuzes?

Ik val maar meteen met de deur in huis: durf om hulp te vragen en deel je stress! ‘Hoezo?’ denk je misschien. Heel simpel. Als balans werk/privé coach zie ik veel moeders worstelen met de keuzes die ze ooit maakten. Meestal nog in de tijd dat ze geen kinderen hadden. Toen voelde het goed en klopte het allemaal. Maar nu ervaren ze die beslissingen vaak als een last. En dat breekt ze op.

Dan voel ik me zo’n slechte moeder

Zo sprak ik een tijdje geleden Roos: “Ik voel me gewoon niet meer happy met mijn leven. Nog even en ik stort in. Ik was altijd ontzettend blij met mijn werk, ik kon er mijn ziel en zaligheid in kwijt. Maar nu merk ik dat het me allemaal teveel is. Eigenlijk al sinds de geboorte van de jongste.” Als ik vraag naar voorbeelden zegt ze: “Ik geniet niet meer van de kinderen. Ik ben blij als ze ’s avonds op bed liggen. En dan voel ik me zo’n slechte moeder!” De tranen prikken achter haar ogen. Ze heeft dit nog nooit eerder uitgesproken. Roos houdt het al een jaar vol om ‘vrolijk en onbezorgd’ door het leven te gaan. Tussen aanhalingstekens ja. Want zo voelt ze zich absoluut niet. “Ik heb zelf die kinderen gewild. Dan moet ik het toch ook allemaal zelf aankunnen en oplossen? Mijn man Rik heeft sinds die kleine er is een eigen praktijk. Dat kost heel veel van zijn energie en tijd. Dus de verzorging van de kinderen komt merendeel op mij neer. En die meiden trekken ook steeds meer naar mij toe, het zijn echt mamakindjes.”

Ik ben de balans totaal kwijt

Roos vindt haar werk nog steeds geweldig. Maar ze heeft er gewoon te weinig energie voor naast alle veeleisende taken thuis. Ik vraag haar wat kan helpen, zodat ze zich weer beter in haar vel voelt. “Het zou heerlijk zijn als Rik de kinderen ook naar de opvang brengt”, zegt Roos. “Of dat hij ’s avonds de boodschappen haalt of kookt.” We spreken af dat ze hulp vraagt aan haar man voor de vele taken die op haar bordje liggen. Taken waarvan Roos denkt dat zíj dat moet doen, omdat zíj die keuzes nu eenmaal ooit heeft gemaakt. “Ik heb het eigenlijk net zo druk als Rik”, vertelt ze. “Alleen zeg ik het niet, maar ik voel die stress wel! Inmiddels ben ik totaal de balans kwijt, terwijl ik ook ambities in mijn carrière heb. En dat gaat nu wringen…”

Er is lucht en ruimte ontstaan om tijd voor mezelf te nemen

Een paar weken later ziet ze er veel relaxter uit. Rik vond het eigenlijk heel normaal om vaker boodschappen te doen en te koken. Hij was er vanuit gegaan dat zijn vrouw geen hulp nodig had. Zij regelde alles en dat leek goed te gaan. Beetje bij beetje maakt Roos andere keuzes: “Ik ben zo blij dat ik die drempel ben overgestapt om uit te spreken waar ik behoefte aan heb. Dat ik niet alles alleen hoef te doen. Ik begrijp eigenlijk niet waarom ik dat niet eerder heb gedaan. Doordat ik thuis nu minder op mijn bordje heb liggen, is er lucht en ruimte ontstaan om tijd voor mezelf te nemen. En ik merk dat me-time me ontzettend helpt om mijn drukke leven beter vol te houden, op mijn werk en privé!”

En zo is het. Hulp vragen, je stress delen en tijd voor jezelf nemen is een must. Doe het! Er is niks egoïstisch aan. Je hebt het nodig om happy, gezond en in balans te blijven!

TIP: Roos heeft in haar thuissituatie uitgesproken waar ze behoefte aan heeft, maar dit kan je natuurlijk ook doen op je werk. Het is maar net waar jouw behoefte ligt aan meer ruimte en minder stress.

Voel je ook dat het tijd is om het anders te doen, maar heb je geen idee hoe je die hulp gaat vragen? Of die stress gaat delen? Ik coach je op de vragen waar je mee rondloopt, zodat je net als Roos straks ook veel relaxter bent. Mail of bel me voor een gratis kennismakingsgesprek en ervaar wat coaching voor jou kan betekenen. TIP: kijk hier wat ik jou aan coaching te bieden heb Wil je iets vragen of wil je overleggen wat het beste bij jouw coachvraag past? Mail me gerust op info@mamcoaching.nl of bel/sms/WhatsApp naar 06-83554192.

GRATISKennismaking