Tijdens een wandeling in het bos vertelt Jessica dat ze haar leven vaak te veel en te vol vindt. “Met alles wat ik wil doen en hoe ik het doe, ben ik eigenlijk nooit klaar. Voordat ik moeder werd, had ik nog wel eens een avondje op de bank met een boek of keek ik een hele film af. Maar sinds ik moeder ben, heb ik daar gewoonweg de tijd niet meer voor. Of de energie… Ik vraag me af waar dat nou aan ligt. Wat doe ik fout? Ik denk er vaak over na, maar ik weet niet waar het mis gaat”. Al pratende blijkt dat Jessica hoge verwachtingen heeft van zichzelf en dat ze alles hetzelfde (en goed) wil blijven doen als voorheen, toen haar dochtertje er nog niet was. Herken je dat?
“Dan baal ik van mezelf”
De verwachtingen waarmee je rond loopt creëren een ideaalbeeld van hoe iets zal zijn of moet zijn. Met het moederschap bijvoorbeeld, zoals bij Jessica. Ze is gek op haar dochtertje Meike (1 jaar) en steekt veel aandacht en tijd in haar. “Maar na een hele dag werken heb ik weinig energie over en ben ik ’s avonds eigenlijk te moe om Meike naar bed te brengen. Dan baal ik van mezelf. Ik vind het naar bed breng ritueel heel belangrijk. Dat wil ik in alle rust en met aandacht doen. Eerst samen in de badkamer, dan haar pyjama aan en nog een boekje voorlezen. Maar als ik ermee bezig ben, vind ik toch dat ik het afraffel en er niet genoeg tijd voor neem. Dat geldt eigenlijk ook voor het avondeten samen aan tafel. Waarom? Hoe kan ik het anders doen?”
Verwachtingen concreet maken
Als haar coach vertel ik dat het allemaal te maken heeft met de gedachten die in je hoofd spelen. Je ziet bepaalde plaatjes soms helemaal voor je. En daar komen je verwachtingen uit voort. Of het nu om het moederschap gaat, je werk, je relatie, je toekomst of iets heel anders. Zodra je verwachtingen hebt – die voortkomen uit je eigen behoeften, waarden en normen – dan is het goed om die ook uit te spreken of op te schrijven. Zodat je ze concreet maakt of op papier ziet staan. En je dan af te vragen of het realistisch en uitvoerbaar is. Ze kunnen namelijk ook te hoog zijn of te idealistisch, waardoor het onmogelijk is om ze uit te voeren. En dan ben je continu achter de feiten aan het aanlopen, omdat je het nooit 100% goed kan doen. Althans, niet zo goed als je hebt bedacht in je ideaalbeeld. En dan wordt je leven vol en veel, omdat er zoveel moet volgens die niet-realistische verwachtingen.
Vastzitten of loslaten…
Waar komt jouw perfecte plaatje vandaan? Vanuit je opvoeding? Of vanuit jouw cultuur of religie? Als moeder heb je misschien het idee dat je er altijd moet zijn voor je kind, waardoor je je schuldig voelt als je een keer minder tijd voor je kind hebt of tijd voor jezelf claimt. Of ben je ervan overtuigd dat je geen nee mag zeggen tegen je baas. Of dat een relatie wel spannend moet blijven, zelfs na 5 jaar.
Soms zit je zo vast in het perfecte plaatje dat zich in je hoofd genesteld heeft, dat je ervan overtuigd bent dat het alleen op die manier goed kan zijn. Je legt de lat te hoog voor jezelf, of het nu gaat om je werk, je relatie of het moederschap. En dan is het ook niet gek dat je leven vol en veel wordt, omdat je zoveel moet volgens die verwachtingen.
TIP: Leg de verwachtingen die je van jezelf hebt of die je denkt dat anderen over je hebben eens onder de loep en vraag je af of je hier écht aan wilt voldoen. Passen ze nog bij je? Of zijn ze te hoog gegrepen? Wil je er wel 24/7 mee bezig zijn? Of ga je de uitdaging aan en wrik je jezelf los van het perfecte plaatje?
Keuzes maken die bij jou passen
Daar gaat coaching naar mijn idee ook over: je hebt vaak bepaalde ideeën, overtuigingen in je hoofd waaraan je denkt te moeten voldoen. Maar dienen ze jou nog? Of is het tijd om te leven naar je waarden, naar dat wat je écht belangrijk vindt en wat beter past bij de situatie waarin je op dat moment zit? Met je gezin, je werk, je ouders, je vrienden, sport etcetera. Als je de keuzes langs de lat van je waarden legt, dan passen ze veel meer bij jou dan dat je die hoge verwachtingen en het ideaalbeeld blijft vasthouden. Probeer het maar eens uit.
Wat is Jessica anders gaan doen?
Jessica heeft na deze coachwandeling met haar vriend afgesproken dat hij Meike naar bed brengt op de twee avonden dat zij later thuis komt van haar werk. Hij heeft dan wel de rust en aandacht om het naar bed breng ritueel te doen en zij heeft een me-time moment om op te laden.
Wil je net als Jessica samen met mij onderzoeken hoe je jouw verwachtingen en ideaalbeeld kunt managen? Of hoe je keuzes kunt maken door ze langs de lat van je waarden te leggen in plaats van langs je perfecte plaatje? Meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek: mail naar info@mamcoaching.nl Bellen/smsen/WhatsAppen kan ook: 06-83554192.