Waarom om hulp vragen het beste is wat je kunt doen. Inclusief 3 to-do tips

Hulp vragen? Dat staat bij jou vast ook niet vaak op je to-do lijstje… Gek eigenlijk, want mensen die om hulp worden gevraagd, doen dit juist heel graag. Het geeft een gevoel van voldoening om iemand te helpen, dus waarom zou je dan juist niet vaker hulp inschakelen?

Misschien omdat je vindt dat je het allemaal zelf moet kunnen? Of omdat je nu eenmaal die keuzes hebt gemaakt, voor bijvoorbeeld werk én kinderen, dus dan moet je het ook maar zelf oplossen? Tja, als jij en ik dat maar blijven denken, dan verandert er natuurlijk niks aan ons drukke leven vol stress en haast!

Hulp vragen is het slimste wat je kunt doen, omdat je hierdoor goed voor jezelf en je omgeving zorgt. Je kunt je verantwoordelijkheden met elkaar delen en laten merken wat jij écht belangrijk vindt. Weg met de stress! En vergeet niet: er is niks egoïstisch aan hulp vragen. Je hebt het nodig om gelukkig, gezond en in balans te zijn en blijven!

Hulp vragen is verantwoordelijkheid delen

Maak duidelijke afspraken met je partner* over de zaken die elke dag weer terugkomen, zoals de verdeling van het huishouden, de zorg voor de kinderen of het werk. Wees eerlijk in wat jij wilt en blijf communiceren. Zorg ervoor dat jíj niet altijd degene bent die bepaalde taken naar zich toetrekt. Ook niet als je denkt dat jij de enige bent die ze goed kan uitvoeren. En leef je ook in de wensen van de ander in. Kijk naar je onderhandelingsmarge: wat willen jij en je partner echt? Het is belangrijk dat iedereen tevreden is over de taakverdeling!

Door hulp te vragen aan je partner ervaar je dat je leven makkelijker wordt en lichter voelt. Je hoeft je niet meer voor alles verantwoordelijk te voelen en je laat merken wat jij écht belangrijk vindt in het leven. Je houdt op die manier meer tijd over voor leuke dingen die jou en je gezin energie geven.

*Voor iedereen die haar partner moet missen of die geen partner heeft: zet in plaats van het woord partner een belangrijke persoon (personen) in jouw leven met wie jij wilt delen of aan wie jij hulp kunt vragen (of wellicht al af en toe vraagt…).

To-do tip 1:

Vergeet niet dat iedereen dingen doet op zijn of haar eigen manier. Als het gaat om het delen van de verantwoordelijkheid voor bijvoorbeeld de opvoeding, dan voelen wij ons als moeder vaak verantwoordelijk voor het ‘eindresultaat’. Door dit te delen en ‘het bij de ander te laten’ wordt het voor jou makkelijker om taken of activiteiten los te laten. Het kan zijn dat je al jaren het huishouden op een bepaalde manier hebt verdeeld. Word je bewust van ingeslepen patronen en overtuigingen die daarachter zitten. Dit hoeft niet dé juiste manier te zijn. Wees inventief en maak een andere taakverdeling of betrek je kinderen er meer bij. 

Delen met elkaar wat je belangrijk vindt

Wij vrouwen staan er bekend om dat we beter kunnen communiceren en sociaal sterker zijn dan mannen. Maar waarom is die communicatie met je partner dan soms zo moeilijk? Is het echt zo dat vrouwen van Venus komen en mannen van Mars? En ligt het alleen maar aan hem of durf je ook hand in eigen boezem te steken?

Laat je partner weten wat jij belangrijk vindt in het leven en wat werkt voor jou. Dit kunnen zaken zijn rondom de opvoeding of de verdeling van werkdagen. Denk daarbij ook aan het positieve effect op jou van genoeg me-time.

To-do tip 2:

Schrijf 3 onderwerpen op waarover je met je partner wilt praten en wees daarin eerlijk over wat jij wilt. Durf te vragen, durf te delen en durf te doen!

Wie kun je nog meer vragen?

Het is niet alleen je partner die je om hulp kunt vragen of waar je verantwoordelijkheden mee kunt delen. Kijk maar eens goed naar het sociale netwerk dat je om je heen hebt gebouwd. Naast je familie heb je je vrienden, collega’s, mede-ondernemers, buren, sport- of yogamaatjes, vaders of moeders van de opvang of het schoolplein, de zwemles of de sportclub van je kinderen, medestudenten of –cursisten van een opleiding of training die je volgt/volgde, etcetera.

Hoe vaak komt het niet voor dat je vaders of moeders met hun kinderen precies hetzelfde ziet doen als jij: je kind naar de opvang of naar school brengen, naar zwemles of een sportclub. Trek de stoute schoenen aan en vraag of jullie deze taak (of verantwoordelijkheid, het is maar net hoe je het voelt) kunnen delen. De een brengt, de ander haalt.

Ook kan het heerlijk zijn dat je buurvrouw of zus wat boodschappen voor je haalt als jij net bevallen bent of als je griep hebt en op bed ligt. Of als je die deadline moet halen voor je werk!

To-do tip 3:

Maak eens een lijstje met namen van mensen die jij om hulp kunt vragen of waar je taken of verantwoordelijkheden mee kunt delen. Vraag je bij hun naam af:

Wat kan hij of zij concreet voor mij doen?

Wanneer heb ik zijn of haar hulp nodig?

Welke taak of verantwoordelijk kan ik met hem of haar delen? 

En? Welke tip ga jij als eerste in de praktijk brengen? Of kun je er wel wat hulp bij gebruiken, omdat je het bijvoorbeeld lastig vindt om je grote verantwoordelijkheidsgevoel los te laten of omdat je best wel perfectionistisch bent en het moeilijk vindt om iets aan een ander over te laten? Ik leer jou hoe je hier anders mee om kunt gaan, zodat je het makkelijker vindt om hulp te gaan vragen. Dit kan tijdens een coachwandeling buiten in de natuur. Of als je liever vanuit je huis of vanaf je werkplek gecoacht wil worden, kan dit ook via telefoon of FaceTime. De kennismaking is trouwens altijd gratis, dus neem gerust contact met me op via de mail info@mamcoaching.nl of bel/sms/WhatsApp me op 06-83554192. 

GRATISKennismaking