Verleg je aandacht als je vastloopt. Het is tijd om uit de overlevingsstand te stappen

Het is moeilijk om met iets te stoppen waar je veel tijd, energie, geld of aandacht in hebt gestoken. Dat kan iets kleins zijn, zoals stoppen met een boek lezen dat iedereen je heeft aangeraden en waarvan je denkt dat jij het ook móet lezen maar wat jou niet boeit. Maar ook iets groters, zoals een vriendschap die veel energie weg slurpt, werk dat niet meer bij je past, de balans tussen werk en gezin die helemaal kwijt is of een eigen bedrijf dat niet goed loopt. Hoe lang ga je met iets door, waarvan je weet of voelt dat het tijd is om het anders te doen of op te geven? Is het voor jou tijd om uit de overlevingsstand te stappen?

De verwachtingen van de maatschappij

“We hebben het snel over opgeven of falen als we ergens mee stoppen. Het klinkt en voelt al zó anders als je niet zegt dat je ergens mee stopt, maar dat je ervoor kiest om je aandacht te verleggen.” Ik word geraakt door het mooie artikel in Flow Magazine, waarin psycholoog en loopbaan adviseur Nienke Wijnants deze uitspraak doet. Ze vertelt dat er ook veel in taal zit, waardoor er een betekenisverschuiving kan ontstaan die op je gaat drukken door de verwachtingen van de maatschappij. Bijvoorbeeld het woord ambitie. In een wat oudere Van Dale werd dat nog vrij neutraal omschreven als streven, lust om te werken en animo. Tegenwoordig wordt het woord vooral geassocieerd met presteren en carrière.

Journalist Mirjam Rosema-Verhulst schrijft in het artikel over het stoppen met haar webshop van haar eigen bedrijf. Er zit zoveel kwetsbaarheid in en dat is juist de kracht ervan. Het doet haar veel pijn, omdat het haar droom was. En eigen bedrijf runnen, succesvol zijn. Dat plaatje beviel haar wel. Ze wilde met iets creatiefs haar geld verdienen: een eigen stoffenlijn. Maar volgens Nienke Wijnants “hield ze geen rekening met de heersende normen en waarden van onze maatschappij: materialisme, individualisme, consumentisme en pragmatisme. Zet je een bedrijf op? Dan moet het slagen. Er moet economische vooruitgang zijn en anders heb je blijkbaar te weinig ambitie en faal je. Terwijl… het is leuk om je droom na te streven, maar wie heeft ooit gezegd dat je nooit meer aan iets anders mag beginnen, nadat je eenmaal een keuze hebt gemaakt?”

Realiseer je dat je niet alles hoeft te (blijven) doen

Dat moeten slagen en geen fouten mogen maken, hoor ik terug in de coachgesprekken die ik heb met moeders. Als het gaat om een baan of opleiding, een carrière stap of vriendschap, het moederschap of de combinatie van werk en gezin. En daardoor wordt er vastgehouden aan iets of iemand waar al zoveel in is gestopt. Maar soms kan het zijn dat een baan, opleiding of carrière stap toch niet bij je past. Of dat dingen anders gaan dan voorzien of zoals je je het had voorgesteld, bijvoorbeeld in een vriendschap, de opvoeding of het moederschap. En dan mag je een andere keuze maken. Kijk naar wat je anders kunt en wilt doen, voel wat wel matcht met jou, wees aardig voor jezelf. Onderzoek wat je écht belangrijk vindt, maak een lijstje met jouw eigen 3 kernwaarden die het uitgangspunt vormen voor die nieuwe keuze. Denk aan waarden als creativiteit, ontwikkeling, duurzaamheid, rust, vrijheid, zelfzorg, betrokkenheid, plezier, gezondheid, uitdaging, balans, flexibiliteit.

Schrijf achter jouw 3 kernwaarden ook heel concreet op wat het voor jou betekent, dan voel je nog duidelijker welke stappen je kunt en wilt maken. Niet die je moet maken. Realiseer je dat je niet alles hoeft te (blijven) doen. Dat zijn vaak overtuigingen in je hoofd, omdat iets hoort of van je verwacht wordt. Of zoals je het vroeger hebt meegekregen of het voorbeeld dat je moeder was en wat jij volgt in de opvoeding of in de combinatie met werk en gezin. Maar we leven in een andere tijd en jij bent een ander persoon, dus laat je niet leiden door een perfect plaatje dat je voor ogen hebt maar vraag jezelf af waar jíj blij en gelukkig van wordt.

Kijk vanuit een ander perspectief

Trek jezelf los van dat waardoor je bent vastgelopen, onrust voelt en in de overlevingsstand staat. Kijk vanuit een ander perspectief, jouw eigen 3 kernwaarden, en zie wat je nieuwe weg is. Maak een bewuste keuze om je aandacht te verleggen en ga het anders doen, zodat het meer past bij jou en jij weer kunt floreren. In je werk, opleiding, vriendschap, hobby, sport, moederschap, opvoeding enzovoort. Alles waar jij je tijd en aandacht aan wilt geven, vanuit je hart, vanuit wie je bent.

Vind je het lastig om in je eentje te onderzoeken wat je écht belangrijk vindt, zodat je vanuit een ander perspectief kan kijken met jouw eigen waarden? Zodat je je aandacht durft te verleggen en weet hoe je uit de overlevingsstand kan komen. Ik help je hier graag mee.

Meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek. Die is altijd gratis en kan online, telefonisch of wandelend plaatsvinden.

Mail naar info@mamcoaching.nl of bel 06-83554192.

Je kunt het kennismakingsgesprek ook inplannen via mijn online agenda

Bron: Artikel ‘Opgeven is ook een optie’ van Mirjam Rosema-Verhulst in Flow Magazine 2, 2021.

GRATISKennismaking