Van wie moet dat? Verminder je overtuigingen die stress veroorzaken en je moe maken

In deze MAMtips het verhaal van Mila die altijd moe is en weinig energie heeft: “Ik voel me altijd gestrest, omdat ik continu bezig ben, 24/7. Niet alleen voor mijn eigen bedrijf, maar ook met mijn relatie en kinderen, en in het huishouden. En dat gaat me nu opbreken”. Ze zegt er meteen achteraan dat ze last heeft van dat ze zoveel ‘moet’ van zichzelf. Tijdens de coachgesprekken realiseert ze zich dat ze rondloopt met de overtuiging in haar hoofd ‘Ik mag het niet rustig aandoen’. Het is voor haar bijvoorbeeld ondenkbaar dat ze op een doordeweekse dag zomaar een kop koffie op de bank drinkt of een rondje gaat wandelen na het avondeten. “Er ligt altijd werk te wachten. Is het niet voor mijn bedrijf, dan zijn het wel huishoudelijke taken of de administratie. Het houdt gewoon nooit op. En ik ben iemand die niet rustig kan gaan zitten, terwijl ik weet dat dit allemaal nog op me wacht. Het moet gewoon gebeuren, of ik er nou zin in heb of niet. En des te meer ik er over nadenk, des te gestrester word ik er van. Altijd maar die druk van dingen die moeten…”

Waarom doe je wat je doet?

Veel van je overtuigingen zijn voor jezelf onzichtbaar. Wanneer je kritisch naar jouw overtuigingen kijkt, dan kun je ontdekken dat je dingen doet, omdat je ouders dat bijvoorbeeld zo deden of omdat iedereen in jouw omgeving dat zo doet. Je past je aan om niet buiten de groep te vallen of je doet iets, omdat je denkt dat anderen dit van jou verwachten.

Onderzoek voor jezelf welke dingen je écht ‘moet’ van jezelf, waardoor je maar blijft doorgaan – hoe moe of gestrest je ook bent. Dit kunnen taken of activiteiten zijn op je werk of thuis. Maar ook dingen waar je ja tegen zegt op de sportvereniging of op de school van je kinderen. Om er achter te komen welke gedachte of overtuiging hieraan ten grondslag ligt, stel je jezelf de volgende vragen:

  • Waarom doe ik dit?
  • Van wie moet dat?
  • Wat vind ik er nou echt van?
  • Wat doet het met mij, wat voel ik erbij?

Formuleer de belemmerende gedachte of overtuiging zo scherp mogelijk en schrijf het op in je eigen woorden.

Wat wil je wél?

Hoe kun je deze overtuiging loslaten? Op dezelfde manier als je hem hebt opgedaan, door jezelf elke keer opnieuw een boodschap te geven in de vorm van een positieve gedachte. Je formuleert een zin waarmee je er voor zorgt dat je anders over jezelf gaat denken en ook anders gaat doen. Je kunt hiervoor gebruiken maken van omdenken. De belemmerende overtuiging ‘Ik mag geen hulp vragen’ zet je om naar de positieve, helpende overtuiging ‘Ik hoef het niet allemaal alleen doen, het is fijn om te delen’. Beschrijf hierin dus wat je wél wilt en denk niet meer aan wat je niet wilt. Het is belangrijk dat je er echt in gelooft. Pas als het helemaal goed voelt, ga je het toepassen. Elke keer als die gedachte of belemmerende overtuiging bij je opkomt, dan zet je de positieve overtuiging in. Zo maak je positief gebruik van de kracht van gedachten!

Genieten van het moment

Op een dag viel het kwartje bij Mila: “Ik voel dat ik juist veel rust nodig heb om goed te kunnen functioneren”. Wat een enorme tegenstelling… Langzaamaan heeft ze de negatieve gedachte ‘Ik mag het niet rustig aandoen’ losgelaten en hiervoor in de plaats – vanuit haar gevoel, waar ze behoefte aan heeft – haar positieve, helpende overtuiging gezet: ‘Ik gun mezelf een moment rust en geniet ervan’. Mila vertelt: “Ik ga nu ‘s middags met een kop thee aan de keukentafel zitten nadat ik de kinderen uit school heb gehaald. Tijdschrift erbij of luisteren naar hun verhalen in plaats van weer de laptop openklappen en half werken, half mama zijn. Echt even genieten van het moment”. Ze gaat ook twee keer per week een uurtje wandelen in het bos, samen met een buurvrouw. “Ik haal hier zoveel rust en inspiratie uit, dat ik minder moe ben en me veel energieker voel. Ik voel me veel meer ontspannen, want dit heeft een verandering teweeg gebracht in mij. Ik merk dat ik een vrolijker mens ben en met meer aandacht leef. Ik geniet meer van mijn werk en mijn gezin, ook al ben ik heel druk”.

Uit het verhaal van Mila blijkt wel dat ‘van alles moeten van jezelf’ kan zorgen voor stress en moeheid in je leven. Maar als je vermindert wat jou stress geeft, dan kun je makkelijker dingen laten zoals ze zijn. Dan ben je niet meer zo druk met alles te beheersen en controleren omdat het ‘moet’. Verminderen is het sleutelwoord om je minder moe te voelen, en meer rust in jezelf te creëren, en meer ontspannen te zijn.

Wil je ook minder moeten van jezelf, zodat je minder stress en moeheid ervaart en meer kan ontspannen en genieten van het moment?

Mail naar info@mamcoaching.nl of bel/WhatsApp/sms me op 06-83554192. De kennismaking is altijd gratis!

Hier kun je direct een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek inplannen

GRATISKennismaking