Stop de stress! To do tips om te minderen met multitasken en de automatische piloot

Ben jij ook een kei in multitasking? Op je werk een collega helpen en ondertussen ook luisteren naar het probleem waar twee andere collega’s over praten. Appen met je partner die een vraag heeft, terwijl je in een vergadering zit. Of thuis: tijdens het ontbijt met je gezin het boodschappenlijstje voor die middag maken, met je kind naar zwemles en ondertussen nog wat telefoontjes regelen of ’s avonds op de bank met je smartphone naast je naar de tv kijken. Kortom: je doet allerlei dingen tegelijk en daardoor dus ook maar half.

Je bent vast niet de enige die kiest voor multitasking, zodat je het gevoel krijgt toch al je taken en activiteiten te kunnen doen. Maar dat betekent wel dat je aandacht versnipperd raakt, waardoor je alles maar half doet. En hoe goed voelt dat? Als je dan eindelijk na weken weer eens je beste vriendin spreekt aan de telefoon en je zit tegelijkertijd ook je e-mails of Instagramaccount te checken. Grote kans dat je je na het telefoongesprek niet meer goed kunt herinneren wat ze nu precies vertelde over die uitdagende functie die ze zo succesvol in de wacht heeft gesleept of hoe het nou met haar oude moeder gaat …

Als multitasker kun je niet efficiënt werken, voel je stress en ben je niet in het nu, niet in het moment. Zo mis je misschien wel hele leuke anekdotes die je kinderen vertellen over wat ze mee hebben gemaakt op school of je hoort niet eens dat je partner een compliment maakt over je nieuwe schoenen. Je bent in je hoofd al weer bezig met de volgende taak en zit te bedenken hoe je die gaat uitvoeren. Je staat bijvoorbeeld te koken en ondertussen ben je aan het bedenken hoe je dat probleem op je werk gaat oplossen. Hoe kun je dan ook nog luisteren naar de verhalen van je kids of de complimenten van je partner? En kun je je voorstellen hoe zij zich voelen als je constant maar druk, druk bezig bent en geen tijd voor ze hebt? Voor de ‘gewone dingen in het leven’. Die kleine dingen die het ‘m juist doen. Probeer daarom meer te focussen op waar je mee bezig bent.

De eerste tip is om je automatische piloot stop te zetten.

To-do tip 1:

Eén keer per dag die automatische piloot uitschakelen door je werk 3 minuten te onderbreken, je even af te vragen hoe het met je gaat en je aandacht op je ademhaling te richten, is goed voor je. Maar ja, dan moet je die 3 minuten wel vrijmaken en dat blijft op een hectische dag vaak moeilijk. Stel daarom een herinnering op je telefoon in met enkel de hoofdletter P van ‘pauze’. Dat is dan het moment om die dag je 3-minuten-moment te pakken. En je zult zien: na een tijdje ben je er zo aan gewend geraakt, dat je niet meer zonder wilt.

Deze to-do tip is ook heel goed bruikbaar in onze privétijd, want ook dan zijn we altijd bezig. We zijn geneigd om meerdere dingen tegelijk te doen of nemen te weinig tijd om te ontspannen. Ook Shanna doet dit regelmatig: “Dan ben ik druk bezig om te kijken of iets geschikt is om te delen op social media, waardoor ik niet om me heen kijk wat er echt gebeurt. Ik maak gewoonweg geen ruimte om het moment écht te ervaren”. Dit kan op gewone doordeweekse dagen of op vakantie zijn, tijdens dagjes uit met de kinderen naar een attractiepark of dierentuin, of als je op een feestje of concert bent. Je bent eigenlijk continue bezig met ‘het delen’ en niet meer met het moment. “Ik ben me hier steeds meer bewust van” vertelt Shanna. “Ik loop eigenlijk mezelf voorbij, zelfs als ik vrij ben. Soms voel ik me echt een stresskip, terwijl ik weet hoe belangrijk het voor me is om even rust te nemen en stil te staan bij waar ik ben of om te zien hoe mijn kinderen genieten”.

Een andere tip is om een hele week één ding met aandacht te doen.

To-do tip 2:

Doe een hele week één ding met aandacht. Je kunt denken aan: koffie drinken, tanden poetsen, douchen, koken. Begin met iets wat je fijn of leuk vindt, dan houd je het makkelijker vol. Gebruik je vijf zintuigen (zien, horen, ruiken, voelen & proeven) om in het moment te zijn, zodat je uit de doen-modus komt. Als je bijvoorbeeld je koffie drinkt, dan voel je de warmte van je beker in je hand, je ruikt de geur, je proeft de smaak, je ziet de damp van je mok afkomen, enzovoort.

Shanna was eerst sceptisch over de opdracht, vooral toen ik haar vertelde dat het haar aandachtspier zou trainen. Aandacht voor het hier en nu, aandacht voor jezelf, en voor haar kinderen. “Toch merkte ik echt verschil na 3 weken iets met aandacht te doen. Ik dacht dat het heel zweverig zou zijn, maar dat was zeker niet zo. Ik voelde dat ik meer in het moment kon zijn met mijn kinderen. En ik was ook geduldiger. Vaak heb ik zo’n kort lontje dat ik er meteen bovenop zit als ze ruzie hebben. Maar nu laat ik het gaan. Ik hoor ze wel, maar doe er niks mee. Ik ga niet meteen de harmonie bewaren, want daar ben ik heel goed in! En als het te lang duurt, dan vraag ik of ik ze kan helpen met oplossen. En dat werkt verbazingwekkend goed”.

‘Met je aandacht bij maar 1 ding heb je het eigenlijk nooit druk’ (metaandacht.nu)

En de laatste tip is: laat los wat niet belangrijk is.

To-do tip 3:

Wat kun je loslaten en wat wil je vasthouden? Met andere woorden: wat doet er écht toe voor jou? Wat is belangrijk? Soms hoef je niet eens per se iets los te laten, maar kun je kijken naar wat je vooral wél wilt doen. Of realiseer je wat je het krampachtigst vasthoudt.

Af en toe is het goed om je leven te herijken, vooral als je je werk of eigen bedrijf combineert met het moederschap. Er is zoveel verandert in je leven, dat het goed is om alles (weer) eens op een rijtje te zetten. Zo weet je beter waar je voor staat en kun je makkelijker keuzes maken. Wil je je waarden onderzoeken en goed weten wat je echt belangrijk vindt? Maak dan een afspraak met me voor een coachgesprek, dan ga ik je daarbij helpen.

Heb je het gevoel dat je geleefd wordt door allerlei gedachten over dingen die je ‘moet’ doen? Dit zijn overtuigingen in je hoofd die maken dat je stress voelt, waardoor je de keuze kan maken om te multitasken zodat je eerder klaar bent of dat je de automatische piloot aan zet om maar door te kunnen gaan zonder te voelen hoe het echt met je gaat.

Onderstaande mindfulness oefening zorgt ervoor dat je makkelijker deze gedachten kunt loslaten.

Oefening: gedachten loslaten

  • Zit of lig in een comfortabele positie, sluit je ogen als dat goed voelt.
  • Adem diep in door je neus, terwijl je langzaam tot 5 telt. Houd je adem 2 tellen vast.
  • Laat je adem langzaam in 3 tellen weer los.
  • Herhaal dit 2 keer
  • Voel dat je hartslag rustiger wordt
  • Beeld jezelf in dat je op het gras zit of ligt en naar de hemel kijkt. Voel de wind zachtjes op je gezicht.
  • Zie de wolken boven je in de lucht. Merk op hoe licht en luchtig ze lijken. Merk op hoe ontspannen je je voelt.
  • Als benauwende gevoelens of gedachten over de komende dag opkomen, laat ze dan zonder oordeel los en blaas ze in de richting van de wolken.
  • Kijk hoe ze langzaam wegdrijven langs de hemel.
  • Herhaal deze stap totdat je je rustig voelt.
  • Kom langzaam terug in je kamer terwijl je het gevoel van kalmte en rust vasthoudt.

De natuur kan je ook helpen om in het moment te zijn, zonder stress. Je kijkt met een frisse blik om je heen en dat verruimt de blik op je leven. Ik heb Shanna meegenomen de natuur in, voor een goed gesprek in de buitenlucht. Ze vertelde me dat ze een enorme opluchting ervaart. Ze had het gevoel vast te zitten in haar werk, maar daardoor ook in haar relatie en als moeder. “Jij laat mij met een open, frisse blik naar mijn leven kijken. Ik realiseer me nu dat ik mijn eigen keuzes kan maken en dat ik zelf weer de sturing over mijn leven heb”. De frisse wind in de buitenlucht brengt je lichaam en geest in beweging, en zorgt voor nieuwe ideeën en inzichten. Op het moment dat er meer rust in je hoofd komt, kun je ook zien dat het anders kan. En dat gebeurde bij Shanna ook: “Toen ik vorige keer thuis kwam, merkte ik dat ik veel opgeruimder was. Zelfs mijn man maakte er een opmerking over, dat ik niet meer zo gestrest was. Ik vind het wel moeilijk om dit vast te houden. Voordat ik het weet, zit ik namelijk weer in die doordenderende trein. En dat wil ik niet. Gelukkig kon ik jou tussendoor mailen en gaf je mij de tip om niet te streng voor mezelf te zijn. Om mild te zijn als ik me toch weer liet meesleuren in de hectiek. En dat helpt. Goh, ik denk dat die mindfulness opdracht nog niet zo gek is… Jij had het over zelfcompassie en ik voel dat ik dat steeds meer kan toelaten. Compassie voor mezelf in plaats van alleen maar voor anderen!”.

Weetje: Mindfulness hoeft niet zweverig te zijn. Je kunt met hele simpele en praktische oefeningen toch meer en vaker in het nu zijn. En vergeet je het een keer? Wees niet te streng voor jezelf, maar wees mild. De volgende keer denk je er wel aan. Je kunt oneindig opnieuw beginnen, niemand die jou op de vingers tikt – alleen jijzelf, en daar mag je van nu af aan mee stoppen.

 

Wil je ook minderen met multitasken en de automatische piloot, zodat je minder stress hebt?

Mail naar info@mamcoaching.nl of bel/WhatsApp/sms me op 06-83554192. De kennismaking is altijd gratis!

Hier kun je direct een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek inplannen

Je bent ook van harte welkom bij mijn Inspiratie workshop: een ochtend vol inspiratie en met tijd voor jezelf. Kijk hier voor de data

GRATISKennismaking