Stel jij geluk steeds uit? Dit komt door de ‘als, dan’-gedachten

Er zijn soms van die boeken waarvan je weet: die zou iedereen moeten lezen. En dat heb ik momenteel met ‘De Vibe. Stap in je geluksmodus’ van Mark Verhees. Hij wil met zijn boek mensen triggeren om een positieve focus te ontwikkelen, een succesgeheugen te trainen en een geluks-stemming te creëren. Zo legt hij bijvoorbeeld uit hoe hoog de impact is van negativiteit in ons brein. En dat dit ons afhoudt van gelukkig zijn. Het heeft ontzettend veel invloed op onze manier van denken en handelen. Mark Verhees legt precies uit hoe dit werkt en wat je kunt doen om structureel positieve veranderingen te realiseren. Een van de gedachten die we allemaal (wel eens) hebben zijn de ‘als, dan’-gedachten. Situaties waarin je eerst aan een aantal voorwaarden moet hebben voldaan voordat je het mooie hebt bereikt. Hij noemt dit vormen van uitgesteld geluk. Bijvoorbeeld: ‘Als ik veel geld verdien of win, dan kan ik echt gaan doen wat ik graag wil’. Of: ‘Als ik tien kilo afval, dan ben ik gelukkig’. Of: ‘Als ik later met pensioen ben, dan neem ik de tijd om van het leven te genieten’. Mark Verhees zegt: “Er schuilt een groot risico in de ‘als, dan’-gedachten voor je huidige geluk. Deze gedachten impliceren namelijk dat er nu eigenlijk iets anders zou moeten zijn. Na het woord ‘als’ volgen de voorwaarden voor je geluk. Na het woord ‘dan’ volgt de situatie zoals deze eigenlijk nu zou moeten zijn”.

Hoe kun je nou een gelukkig leven leiden als je voortdurend je geluk uitstelt en als alleen het eindresultaat je gelukkig maakt? In andere boeken heb ik ook al gelezen: ‘Geniet van je reis’. Het gaat niet alleen om het bereiken van je doel, je bestemming maar vooral ook om de reis er naartoe en alles wat je ‘onderweg’ tegen komt. Dit las ik jaren geleden voor het eerst in ‘De alchemist’ van Paulo Coelho. Een waarheid die ik nog vaak aanhaal, ook in mijn coachgesprekken. Mark Verhees schrijft: “Sta vaak genoeg stil en waardeer wat er is. Focus daar op. Hoe meer geluksmomenten je ervaart tijdens je reis, hoe gelukkiger je er aan het einde van je leven op terug kunt kijken. Zo simpel is het. Geniet van je leven terwijl je het leeft”. Mooi he?! Maar hoe doe je dat? Hij beschrijft 4 stappen die zowel geluk in het nu als de kans op een goed eindresultaat vergroten en die wil ik graag met je delen.

Stap 1: Gun jezelf tijd

Wat wil je echt? Wat zijn je wensen en verlangens? Wat is jouw gewenste situatie in de toekomst? Iets waar je naar toe wilt. Dit is jouw reis naar de top van de berg. En daar heb je geduld voor nodig. Geduld betekent dat je de factor tijd kunt plaatsen tussen het nu en waar je in de toekomst wil uitkomen. Maak kleine stappen. Hoe vaker je kleine stappen kunt blijven herhalen hoe groter de verandering.

‘De kleinste stap in de juiste richting kan de belangrijkste en grootste stap van je leven zijn’

Stap 2: Graaf diep

Het is je uitdaging om te weten wat je wilt, jouw wens en verlangen te ontdekken en om vervolgens te blijven graven op dezelfde plek. Je weet waar je naartoe wil. Laat je niet afleiden.

‘Je grootste uitdaging is vastberadenheid en doorzettingsvermogen’

Stap 3: Waardeer je inspanningen

Je best doen en het beste van jezelf geven is de sleutel. Wij mensen zijn te veel geneigd om alleen naar de resultaten te kijken. Terwijl inspanningen het verschil maken.

‘Zonder inspanningen geen resultaat’

Stap 4: Wees trots

Wil je een positiever en gelukkiger leven? Ga dan positiever over jezelf denken. Wees trots op jezelf. Vier je successen. Trots zijn is een heel fijne, positieve emotie. Het is fantastisch om je successen in combinatie met je inspanningen te vieren. Om te zien dat je groeit.

 

Door deze 4 stappen stop je dus met die ‘als, dan’-gedachten die maken dat je geluk uitstelt. Want volgens Mark Verhees betekent “trots zijn dat je waardeert waar je nu bent en wat je hiervoor hebt gedaan. ‘Wat nu zou moeten zijn’ en ‘wat is’ liggen dan dicht bij elkaar. De mate waarin we het nu positief belonen, bepaalt de mate waarin we positieve veranderingen kunnen blijven doorvoeren”. En zo creëer je een positief ritme in je leven dat ervoor zorgt dat het aantal geluksmomenten toeneemt en dat je van je reis naar het eindresultaat geniet. Wat dat ook mag zijn.

Wil je ook meer geluk in het nu ervaren en van je negatieve gedachten af? Mail of bel me, zodat we samen aan de slag kunnen gaan. De kennismaking bij MAMcoaching is altijd gratis. Mail me op info@mamcoaching.nl of bel/sms/WhatsApp naar 06-83554192.

 

GRATISKennismaking