Staat zelfzorg bovenaan je lijstje in deze tijd?

Goed voor jezelf zorgen blijft een dingetje. Een moment voor jezelf nemen, even me-time, ontspannen en daarna weer voelen dat je er tegenaan kunt. Misschien realiseer jij je ook dat je die oplaadmomenten vaak te weinig neemt, omdat er altijd wel iets te doen is. Wat dat ook is… Vaak ‘moeten’ we ook zoveel van onszelf, maar eigenlijk zit dat allemaal in je hoofd. Niemand die dat tegen je zegt, maar je gedachten sturen je lichaam, je gedrag aan. En zo doe je uiteindelijk heel veel dingen die je niet echt wilt doen, waar je moe van wordt, geïrriteerd of waar je zelfs overspannen van raakt. Je bent echt niet de enige die zo denkt en doet, dat is een hele troost. Tijdens de coachgesprekken wordt dit thema 9 van de 10 keer genoemd, dus we lopen er met z’n allen tegenaan. Wat kun jij doen om vanaf nu goed voor jezelf te zorgen? Vooral in deze tijd die soms nog meer van ons vraagt dan voor corona.

“Ik ben er helemaal klaar mee om meer met de ander bezig te zijn dan met mezelf”

Deze uitspraak hoor ik vaak tijdens de coaching. Hoe je dat verandert, weet je vaak ook niet zomaar. Maar dat is wel wat je zoekt, antwoorden waardoor je weer lekkerder in je vel zit, en meer rust en balans ervaart. Ik stel als coach daarom vragen als: Wat wil je écht? Hoe ziet dat er uit? En wat doe je dan anders? Je hebt het nodig om regelmatig een moment stil te staan bij hoe het met je gaat, in alle rust zonder je gezin om je heen. Tijd voor jou, om keuzes te maken die echt belangrijk voor je zijn in de situatie waarin je nu zit. Als je namelijk goed voor jezelf zorgt, kun je ook goed voor de ander zorgen. Doe je dat andersom: je zorgt juist altijd voor anderen, dan vergeet je jezelf. En dat houd je niet lang vol. Op een gegeven moment is je batterij leeg of ga je zelfs op je reserve batterij verder. En dat is niet goed, niet voor jou en niet voor je omgeving. Juist omdat je zoveel druk(te) en spanning ervaart, ga je op de automatische piloot leven en doe je wat gedaan moet worden. Maar je voelt er niks bij, je aandacht is verdeeld over verschillende dingen en aan het einde van de dag ben je moe. Te moe om nog iets te doen wat je energie geeft.

Vraag je zelf eens af wat jou positieve input geeft, energie die maakt dat je een boost krijgt om ’s avonds nog iets leuks te doen met een vriendin of je partner. Of gewoon lekker knutselen aan de keukentafel, haken of handlettering. Foto’s inplakken of een digitaal fotoboek maken van de vakantie of van je kind(eren). Op een positieve manier bezig zijn met jezelf is niet egoïstisch, het is pure noodzaak om in balans, gezond en energiek te blijven en goed in je vel te zitten.

Weet wie je bent

Goed voor jezelf zorgen, begint met weten wie je bent en wat je nodig hebt. Ja natuurlijk, jij bent die vrouw van 35 met 2 kleine kinderen en een man die vaak op reis is voor zijn werk. Die in een hoekhuis woont met net geschilderde ramen en 3 dagen in de week naar haar werk bij een zorginstelling rijdt. Of die ondernemer die iedere dag om 7.30 uur de deur uit gaat en eerst haar baby bij de kinderopvang brengt, voordat ze naar haar klanten rijdt. Maar wie ben je nog meer? Waar houd je van? Waar gaat je vuurtje van branden? Wat vind je écht belangrijk? Wie wil je het allerliefst zijn? En om dit allemaal te weten en te voelen, en echt te gaan doen: wat of wie heb je daarvoor nodig? Levensvragen met antwoorden die jou laten weten wie je bent en hoe je aardig bent voor jezelf. Vaak ben je veel te streng voor jezelf en zitten er allerlei overtuigingen in je hoofd zoals het hoort. Normen die je hebt mee gekregen uit je opvoeding, opleiding, relatie, werkcultuur. Wees wat milder voor jezelf en leef je leven vanuit je hart, je waarden, in plaats vanuit opgelegde of aangeleerde normen en regels.

“Neem vaker tijd voor zelfzorg en ontdek dat je je minder druk maakt om ‘wat niet voor jou is” (@wordsforwomenofficial op Instagram)

Ontspan en relax

Realiseer je dat een gespannen lijf heel veel energie kost. Spanning krijg je door stress, door verwachtingen van anderen waar je aan moet voldoen, door negatieve gedachten in je hoofd, door het ideaalbeeld dat je over jezelf hebt, en ga zo maar door. Je loopt op je tenen en je lat ligt hoog. En dan is vaak het eerste moment dat je ontspant als je in bed gaat liggen. Probeer dit te voorkomen en vraag jezelf af: ‘Waar wil ik de tijd voor nemen om in alle rust te doen?’. Denk dan bijvoorbeeld aan de reistijd naar je werk: kun je dit met meer rust doen of naar muziek luisteren die ontspant? Kun je vaker een kop koffie of thee pakken en zo ook even van je werkplek of huishoudelijke taak weglopen? Of kun je je pauzes anders indelen op het werk of thuis door een kort rondje buiten te wandelen en te ontspannen door alles wat je om je heen ziet, hoort en ruikt. Doe dingen waar jij je prettig bij voelt en een relaxt gevoel van krijgt. Dit heeft ook een positief effect op je weerstand en je immuunsysteem. Iets wat je hard nodig hebt in deze tijd.

“Spanning is wie je denkt te moeten zijn. Ontspanning is zijn wie je bent” (Michael Pilarczyck)

Wil je ook goed voor jezelf zorgen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of ben je er wel mee begonnen, maar lukt het je niet om het vol te houden? Mail of bel me dan voor een gratis kennismakingsgesprek en ervaar wat coaching voor jou kan betekenen. TIP: kijk hier wat ik jou aan coaching te bieden heb Wil je iets vragen of wil je overleggen wat het beste bij jouw coachvraag past? Mail me gerust op info@mamcoaching.nl of bel/sms/WhatsApp naar 06-83554192.

GRATISKennismaking