Ben je ook op zoek naar meer rust en balans in je leven?

“Ik verlang naar meer rust en balans” is een van de meest uitgesproken wensen van de moeders die ik spreek. Het is een einddoel dat veel vrouwen op hun netvlies hebben staan. En misschien jij ook wel… Je weet namelijk vaak wel heel goed dat je rust en balans nodig hebt om je goed te voelen, maar toch is het heel lastig om jezelf op de eerste plaats te zetten als het thuis of op het werk zo druk is. In de hectiek van alledag of eenmaal thuis in de dagelijkse sleur vergeet je al je goede voornemens. Over beter zorgen voor jezelf, meer aandacht geven aan jouw energiegevers of even pas op de plaats maken en genieten van de kleine dingen die het ‘m doen. En voordat je het weet, loop je te klagen tegen je partner of je kinderen dat je zo moe bent en dat je het anders wilt. Het is heel herkenbaar en je bent niet de enige die hier regelmatig tegenaan loopt. Daarom beschrijf ik in dit artikel 3 manieren hoe je erachter komt wat jij nodig hebt voor meer rust en balans in je leven.

 

  1. Luister naar je eigen lichaam

Als je aan te weinig rust toekomt, dan kan de stress behoorlijk oplopen. Je hebt dan steeds meer het gevoel dat je vast zit. Letterlijk en figuurlijk. Vaak merk je dat als eerste ergens in je lichaam: je hebt hoofdpijn, rugpijn, je onderarm trekt of je schouders zitten vast. Maar ook mentaal heeft stress en te weinig rust zijn weerslag op je: je bent sneller geïrriteerd, voelt je onzeker en rusteloos. Dit kan er toe leiden dat je besluiteloos wordt, vaak iets vergeet of geen prioriteiten meer kan stellen. Allemaal symptomen die je krijgt als je te lang te druk bent. In je werk én privé. En dan is het gevoel van balans al helemaal ver te zoeken.

Voel daarom eens goed welk signaal jouw lichaam afgeeft. Waar zit pijn of spanning? Wat heb je te veel of te weinig gedaan, waardoor dit ontstaan is? Als je schouders vast zitten, komt dit bijvoorbeeld vaak doordat je te veel achter de computer, laptop of tablet hebt gezeten. Je hebt te weinig pauze(s) genomen en bent maar door gegaan. Of je hebt zoveel verantwoordelijkheid voor iets of iemand op je schouders genomen dat die letterlijk op je schouders drukt. Als moeder kun je je bijvoorbeeld 100% verantwoordelijk voelen voor je kind(eren). Maar het kan ook zijn dat een project of taak op je werk al jouw aandacht en verantwoordelijkheid opslokt, waardoor je te veel op je schouders voelt rusten.

Als je weet wat de pijn of spanning in jouw lichaam veroorzaakt heeft, dan weet je ook wat je nodig hebt – of meer of minder moet doen – voor meer rust en balans.

TIP: Vertraag je adem:‘Een volkomen ontspannen persoon haalt maar 5 tot 8 keer per minuut adem. Als je je ademhaling bewust vertraagt tot dat tempo, zul je snel rustig worden’

 

  1. Ervaar bewust de bijzondere momenten

Hoe vaak heb jij echt oog voor de bijzondere momenten in je leven? Dit kunnen kleine dingen zijn of grote gebeurtenissen. Je bent zo gestrest van alles dat door je hoofd speelt wat je nog moet doen, dat je niet echt ziet wat er om je heen gebeurt. Dit kan op gewone doordeweekse dagen of op vakantie zijn, tijdens dagjes uit met de kinderen naar een attractiepark of dierentuin, of als je op een feestje bent. Je bent er niet helemaal bij met je hoofd. En dan zijn we ook nog heel vaak bezig met het vastleggen van dit soort momenten op onze smartphone. We zijn zo druk met het te delen op Facebook of Instagram – dat er geen ruimte is om het moment écht te ervaren. Je bent eigenlijk continue bezig met ‘het delen’ en niet meer met het moment. En zo loop je jezelf voorbij, zelfs in je vrije tijd! Terwijl het zo belangrijk is om even rust te nemen en stil te staan bij waar je bent of om te zien hoe je kinderen genieten.

Als je met je volledige aandacht en bewust geniet, dan koester je dit in je hart. Voor een hele lange tijd. Je bent in het nu en neemt alles waar, zonder het meteen letterlijk vast te leggen. Juist de mooie ervaringen in ons leven zorgen voor gevoelens van geluk, rust en balans, blijkt uit onderzoek. Probeer dit de volgende keer eens uit. En ervaar en geniet.

TIP: Tijd om te stoppen:‘De meeste bezigheden in het leven kennen geen prijzen voor volharding. Als je voelt dat je stresspeil begint te stijgen, stop dan even waar je mee bezig bent – neem even een pauze of ga iets anders doen’

 

  1. Voel en zie wat echt belangrijk is

Als je het gevoel hebt dat je geleefd wordt of veel stress ervaart, kijk dan eens naar wat je allemaal ‘moet’. Waaraan je moet voldoen volgens jouw omgeving, volgens het kritische stemmetje in je hoofd en volgens jezelf. ‘Mijn kind moet wel op tijd gaan slapen, anders…’ of ‘We moeten elke avond gezond eten’ of ‘Als ik het niet doe, doet niemand het’ of ‘Een goede moeder is er altijd voor haar kind’. Als je deze gedachten en overtuigingen los kunt laten, wordt je to-do lijst een stuk minder. Je kunt er zelfs een ‘not-to-do lijstje’ van maken als je minder last wilt hebben van al die prikkels die er constant voor zorgen dat je geen rust ervaart.

En neem dan de tijd om te onderzoeken wat er echt toe doet voor jou. Waar je je energie en tijd in wilt stoppen. Op het gebied van je werk, je gezin en jezelf. Wat is echt belangrijk en geeft jou een gevoel van rust & balans? En wat is minder belangrijk en hoef je je dus niet zo druk om te maken? Choose your battles!

TIP: Snoei weg die stress:‘Typische uitdrukkingen als ‘ik moet’, ‘ik zou moeten’ of ‘ik heb geen tijd’ versterken gevoelens van stress. Let op dergelijke woorden en uitdrukkingen in je gedachten en taalgebruik, en vervang ze door relaxtere als ‘ik zou kunnen’, ‘ik wil’ of ‘ik maak er tijd voor’.

 Bron: de 3 TIPs komen uit ‘Het kleine boek van de rust’ van Paul Wilson

Is het tijd voor meer rust en balans en minder stress in je leven? Mail of bel me dan voor een gratis kennismakingsgesprek en ervaar wat coaching voor jou kan betekenen. TIP: kijk hier wat ik jou te bieden heb Heb je een vraag of wil je overleggen wat het beste bij jouw coachvraag past? Mail me gerust op info@mamcoaching.nl of bel/sms/WhatsApp naar 06-83554192.

GRATISKennismaking