Met welke verwachtingen loop jij rond?

Een week na haar vakantie wandel ik met Nikky tijdens een coachgesprek over een landgoed met bomen die al bladeren laten vallen door de warmte. Ze vindt het moeilijk om toe te geven, maar haar vakantie viel tegen: “Ik had me er zo op verheugd om twee weken weg te gaan. Lekker met z’n viertjes in een knus huisje met een gedeeld zwembad en een grote stad waar van alles te bekijken is. Maar alles waar ik zo naar had uitgekeken, bleek heel anders uit te vallen. Ik ben ook helemaal niet uitgerust, omdat het me zoveel spanning heeft opgeleverd. Hoe kan dit nou? Ik moet toch juist ontspannen terugkomen van zo’n heerlijke tijd met mijn gezin?”.

Verwachtingsmanagement

De verwachtingen waarmee je rond loopt kunnen een bepaald beeld creëren van hoe iets zal zijn, terwijl het in de werkelijkheid heel anders uitpakt. Met een vakantie bijvoorbeeld, zoals bij Nikky. Haar kinderen (7 en 9 jaar) vonden het zwembad bijvoorbeeld veel te druk en wilden er niet in. En Nikky had juist gedacht dat zij zich daar prima konden vermaken, zodat “ik een boek kon lezen of even gezellig kon kletsen met mijn man Niels. Nu waren we iedere keer met z’n vieren en miste ik de tijd voor mijzelf of voor ons tweetjes. Daardoor liep de spanning bij mij op. Ik heb een drukke tijd achter de rug op mijn werk om alles op tijd af te krijgen voor de deadlines die er lagen en had deze vakantie echt nodig om weer op te laden”. Ze vraagt zich nogmaals zuchtend af hoe dit nu kon gebeuren…

Als haar coach vertel ik dat het allemaal te maken heeft met de gedachten die in je hoofd spelen. Je ziet soms zelfs bepaalde plaatjes al helemaal voor je. En daar komen je verwachtingen uit voort. Of het nu om je vakantie gaat, je werk, je relatie, je toekomst of iets heel anders. Zodra je verwachtingen hebt – die voortkomen uit je eigen behoeften, waarden en normen – dan is het goed om die ook uit te spreken. Want de meeste mensen lopen ieder met hun eigen verwachtingen rond. Zolang je je dit realiseert kun je ook beter verwachtingen managen. Ze uitspreken naar een ander, bijvoorbeeld naar je partner of naar je manager of collega. Of zelfs naar je kinderen. Zij hebben die verwachtingen ook en om goed met elkaar samen te werken of samen te leven, is het heel waardevol om die naar elkaar uit te spreken: om aan verwachtingmanagement te doen. Zoals bij Nikky bijvoorbeeld: door te vertellen hoe zij de vakantie voor zich ziet of waar ze behoefte aan heeft.

“Ik heb het zo mee gekregen van vroeger”

Ik vraag Nikky ook wat de reden is dat ze zo’n drukke tijd achter de rug heeft op haar werk. Natuurlijk zijn er deadlines, maar zit er misschien meer achter? De verwachtingen die ze heeft van zichzelf? En die wellicht te hoog zijn, omdat ze het gevoel heeft dat alles af moet zijn voordat ze op vakantie gaat? Al pratende (van haar kant) en vragende (van mijn kant) blijkt dat ze haar lat hoog heeft liggen en dat ze veel vraagt van zichzelf. Niet alleen op haar werk: dat ze alles netjes achter laat voordat ze twee weken weg gaat met vakantie, maar ook thuis moet alles spik en span zijn voordat ze vertrekken. Op het moment dat ze mij alles in detail vertelt wat ze dan doet, begint ze plotseling te lachen: “als ik me dit zo hoor vertellen, dan lijkt het net alsof ik die dingen allemaal doe met in mijn achterhoofd dat ik nooit meer terug kom. Terwijl ik maar twee weken weg ga! Gek is dat… Ik denk ook wel dat ik dit zo heb mee gekregen van vroeger: mijn moeder poetste ook altijd het hele huis en deed alle was voordat we naar ons vakantieadres vertrokken. Maar ja, zij had er niet nog een baan naast van 32 uur. En ik wel”. En zo praten we verder over hoe het wél werkt voor haar, want zoals je moeder het altijd deed hoeft niet jouw manier te zijn. Vooral als de omstandigheden zo verschillend zijn. En daar gaat coaching ook over: je hebt vaak bepaalde ideeën, overtuigingen in je hoofd waaraan je denkt te moeten voldoen. Maar dienen ze jou nog? Of is het tijd om te leven naar je waarden, naar dat wat je écht belangrijk vindt en wat beter past bij de situatie waarin je op dat moment zit? Met je gezin, je werk, je ouders, je vrienden, sport etcetera. Als je de keuzes langs de lat van je waarden legt, dan passen ze veel meer bij jou dan dat je die hoge lat blijft hanteren. Probeer het maar eens uit.

Leven met minder verwachtingen

Op https://sochicken.nl/ kwam ik een inspirerend artikel tegen over verwachtingen. De oprichter van soChicken Jelle Hermus maakt een leuker leven graag zo simpel mogelijk. Hij geeft in zijn artikel een aantal ideeën over hoe je zonder (of met minder) verwachtingen kunt leven:

  • Ben je boos of gespannen (geweest)? Evalueer dan eens waarom je precies boos of gespannen bent. Wat irriteert je of maakt je gestrest? Heeft het te maken met verwachtingen die niet waar worden gemaakt? Waren deze verwachtingen realistisch? Zou je ze kunnen laten vallen?
  • Het hebben van verwachtingen geeft je een vals gevoel van controle. Het leven doet gewoon zijn ding en maakt zich niet druk om wat jij er allemaal van verwacht. Zie het als die auto attractie in de Efteling. Je houdt als kind voortdurend het stuur vast in de illusie dat jij bepaalt hoe de auto rijdt. Je doet je best om mooie bochten te maken, om geen botsingen te maken. Op een bepaald moment besef je echter dat je het stuur ook los kunt laten en dat de auto dan precies dezelfde route rijdt. Het leven is zoals die auto en ja, je mag het stuur rustig loslaten.
  • Je kunt doelen hebben en toch leven met minder verwachtingen. Minder verwachtingen betekent niet geen verwachtingen. Vaak draagt het leven oplossingen aan die je nooit had verwacht. Wat verwacht jij van het feestje vanavond? Wat verwacht je van het kerstdiner, die vakantie? Hoe hoger je verwachtingen, des te groter je kans op teleurstellingen. Laat het leven over je heen spoelen, ga er zonder verwachtingen in. Je zult net zoveel lol beleven. Misschien zelfs wel meer. Want wie zegt dat iedere gebeurtenis alleen maar leuk is als deze aan jouw verwachtingen voldoet? Misschien ontdek je wel hele nieuwe mogelijkheden die ook mooi zijn, iets wat je nooit had verwacht!

Wil je net als Nikky samen met mij onderzoeken hoe je jouw verwachtingen kunt managen? Of hoe je keuzes kunt maken door ze langs de lat van je waarden te leggen in plaats van langs je hoge lat? Meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek: mail naar info@mamcoaching.nl Bellen/smsen/WhatsAppen kan ook: 06-83554192. Of plan meteen een gratis kennismakingsgesprek in via de online agenda op de site: https://mamcoaching.nl/contact/#planeengesprek

Wil je liever een workshop doen of een andere activiteit? Kijk dan in mijn agenda: https://mamcoaching.nl/agenda/ Ik ontmoet je graag!

GRATISKennismaking