Met een open, frisse blik naar je leven kijken

Het is algemeen bekend dat mindfulness kan helpen om meer in het hier en nu te zijn als je een druk leven hebt. Ik heb dit zelf ook ervaren tijdens de training, maar de oefeningen die je leert zijn best wel intensief. Toch geef ik de moeders die bij mij komen een mindful opdracht mee. Maar dan kort en praktisch, zodat ze het in het dagelijks leven kunnen gebruiken. En dat is: ‘doe een hele week één ding met aandacht’. Je kunt denken aan: koffie drinken, tanden poetsen, douchen, koken. Begin met iets wat je fijn of leuk vindt, dan houd je het makkelijker vol. Gebruik je vijf zintuigen (zien, horen, ruiken, voelen en proeven) om in het moment te zijn, zodat je uit de doen-modus komt. Als je bijvoorbeeld onder de douche staat, dan voel je het water op je huid, je ruikt de shampoo voor je haar, je hoort het kletterende water, je ziet de stoom, etc.

Meer in het moment zijn

Jeanne (34, een tweeling van 8) is eerst sceptisch over de opdracht, vooral als ik haar vertel dat het haar aandachtspier zou trainen. Aandacht voor het hier en nu, aandacht voor jezelf, en voor haar kinderen. Als we elkaar weer spreken, zegt ze: Ik merk echt verschil na 3 weken iets met aandacht te doen. Ik dacht dat het heel zweverig zou zijn, maar dat is zeker niet zo. Ik voel dat ik meer in het moment kan zijn met mijn kinderen. En ik ben ook geduldiger. Vaak heb ik zo’n kort lontje dat ik er meteen bovenop zit als ze ruzie hebben. Maar nu laat ik het gaan. Ik hoor ze wel, maar doe er niks mee. En als het te lang duurt, dan vraag ik of ik ze kan helpen met oplossen. En dat werkt verbazingwekkend goed”.

Het nut van in het hier en nu zijn heeft zich bewezen voor Jeanne. Ze voelt minder spanning en stress, die vooral veroorzaakt werden door de vele to-do lijstjes in haar hoofd. Niet alleen van haar werk, maar ook voor alle zaken thuis. Nu ze meer in het moment leeft, laat ze stress makkelijker los en kan ze beter ontspannen.

“Soms vraagt het leven om een net iets andere kijk op dingen” (Monique van den Berg – Met Aandacht)

Andere keuzes

De natuur kan je ook helpen om in het moment te zijn. Je kijkt met een frisse blik om je heen en dat verruimt de blik op je leven. Als we in het bos wandelen, zegt Jeanne dat ze een enorme opluchting ervaart. Ze had het gevoel vast te zitten in haar leven, in haar werk, relatie en als moeder. “Jij laat mij met een open, frisse blik naar mijn leven kijken. Ik realiseer me nu dat de eerdere keuzes die ik heb gemaakt niet voor de rest van mijn leven zijn”. De frisse wind in de buitenlucht brengt je lichaam en geest in beweging, en zorgt voor nieuwe ideeën en inzichten. Op het moment dat er meer rust in je hoofd komt, kun je ook zien dat het anders kan. En dat gebeurde bij Jeanne ook: “Toen ik vorige keer thuis kwam, merkte ik dat ik veel opgeruimder was. Zelfs mijn man maakte er een opmerking over, alsof mijn boog niet meer zo gespannen stond. Ik vind het wel moeilijk om dat vast te houden. Voordat je het weet, zit je namelijk weer in die doordenderende trein. Gelukkig kan ik jou tussendoor altijd mailen en kreeg ik jouw tip om niet te streng voor mezelf te zijn. Om mild te zijn als ik me toch weer laat meesleuren in de hectiek. En dat helpt. Goh, ik denk dat mindfulness toch nog niet zo gek is… Jij had het over zelfcompassie en ik voel dat ik dat steeds meer kan toelaten. Compassie voor mezelf in plaats van alleen maar voor anderen!”.

Jeanne maakt nu andere keuzes, omdat ze weet wat echt van waarde is voor haar: haar werk is belangrijk, maar haar gezin staat op nummer 1 als ze thuis is. “Ik ben gestopt met mijn mails te checken als ik thuis ben. Dat is het stuk compassie voor mezelf, dat gun ik mezelf: rust in mijn hoofd op het moment dat ik thuis ben. In het hier en nu zijn met mijn vriend Rik en de tweeling. Dat geeft mij zoveel. Ik ben bewust aanwezig zonder dat ik ook nog met een half oog naar mijn werk zit te kijken. En het fijne is: de kinderen zitten lekkerder in hun vel en maken minder ruzie. Zo zie je maar wat een effect mijn gemoedstoestand op hen heeft!”.

 Wil je ook met een open, frisse blik naar  je leven kijken, maar lukt het je zelf niet? Ik help je er graag bij. Kijk hier welke coachmogelijkheden ik aanbied

Wil je iets vragen of wil je overleggen wat het beste bij jouw coachvraag past? Mail me gerust op info@mamcoaching.nl of bel/sms/WhatsApp naar 06-83554192.

En lees ook vooral de ervaringen van andere vrouwen met MAMcoaching zodat je beter een beeld krijgt van wat het kan betekenen voor jóu.

GRATISKennismaking