Hoe belangrijk is me-time?

ME-TIME, tijd voor jezelf is een ‘ondergeschoven kindje’ op onze to-do lijst en vaak staat het er helemaal niet op. En zijn we zo druk bezig om alles te doen wat moet dat het er niet van komt om me-time te nemen. Terwijl tijd voor jezelf een must is, want hoe blijf je anders vrolijk en opgeladen met energie in je drukke leven vol met werk, kinderen, relatie, familie, vrienden, sport, huishouden, administratie en nog veel meer? Toch ervaren moeders tijd voor zichzelf als egoïstisch: “in die tijd had ik ook iets leuks met mijn kinderen kunnen doen. Ik voel me al vaak schuldig als ik ’s avonds weg ga voor werk of sport. En dan ga ik ook nog me-time claimen. Nee, dat voelt gewoon niet goed…”.

Mijn TIP: tijd voor jezelf is pure noodzaak om je gezond, energiek en in balans te voelen. Zet het bovenaan je to-do lijstje en plan het in. Het hoeft niet meteen heel groots te zijn door een weekend weg te plannen. Het kan ook een moment op de bank zijn met een tijdschrift en een kop thee. Of een vaste avond, waarop je gaat sporten of tijd hebt om met vriendinnen af te spreken of iets te gaan doen waar jij op dat moment zin in hebt. Zo is het voor je partner en kinderen ook duidelijk: elke woensdagavond ben je er niet en dat zet je in de gezamenlijke agenda. Als coach zeg ik over me-time: het is een kwestie van inplannen, delen hoe belangrijk het voor is, duidelijkheid creëren thuis en iets gaan doen wat je écht heel leuk vindt. Dan voel je ook wat het doet voor je en merk je hoeveel positiefs het je oplevert. ‘Gewoon’ door dingen anders te doen en anders te regelen, daar gaat coaching ook over.

“Voor mij is me-time ook heel belangrijk!”

Het leek me leuk om wat meer input van buitenaf te vragen en daarom heb ik op Facebook de volgende vraag gesteld: ‘Ik ben bezig met het schrijven van de nieuwste MAMtips over tijd voor jezelf. Zelf merk ik hoe fijn en belangrijk het is om me-time regelmatig in te plannen en/of gewoon te doen. Ik ga dan alleen wandelen in de natuur, lees een goed boek, schrijf, teken en plak in mijn inspiratieschriftje, doe aan yoga of plan een date met een lieve vriendin. Het zijn voor mij momenten om mijn hoofd leeg te maken en weer te voelen (of te bespreken) wat er voor mij echt toe doet in mijn leven. Hoe belangrijk is me-time voor jou? En wat ga jij dan doen?’.

In de reacties was duidelijk te lezen dat me-time ook heel belangrijk voor hen was. En omdat er veel waardevolle input was, wil ik er een aantal ook graag met jou delen (uiteraard anoniem).

  • “Voor mij ook heel belangrijk! Ik doe wat jij doet dus weinig aan toe te voegen. Geniet van je alleen tijd! Ennuh… ik begin er mee in de morgen en doe daarna andere dingen. Dan heb ik het alvast binnen en kan ik opgeladen aan de dag beginnen”.
  • “Ik schrijf graag: soul pages, dagboeken, schrijfsels over mijn kind. Ook zit ik graag op de bank met een beker hout-thee en dan gewoon wat de tuin in kijken, even niets hoeven, mijn hoofd leeg maken. Verder hardlopen en mijn zonnegroet yoga”.
  • “Heel herkenbaar Yura! Goed dat je die tijd neemt”.
  • “Heel belangrijk! Ik word er in al mijn rollen een fijner en waardevoller mens van! En als ik er te weinig tijd voor heb genomen voel ik mijn alarmbellen… Ik kan dan gelukkig ook heel goed zonder enig schuldgevoel (wat is dat toch dat mensen het gevoelhebben dat ze verzaken als ze dingen laten liggen om even te ‘resetten’) alsnog mijn tijd nemen. Mijn dierbaren kennen mij gelukkig goed en weten dat het voor kan komen dat ik ergens een streep trek omdat IK dan even voorga…
    En het varieert van een (deel van een) dag op de bank met een boek of Netflix tot een tripje naar het strand tot een paar dagen Texel. De variatie maakt juist ook dat het écht aandacht voor mezelf is en niet een nieuw soort patroon of routine”.

Mooi om te lezen hè?! Hieruit blijkt maar weer dat tijd voor jezelf op vele verschillende manier kan worden ingevuld en ingepland, met of zonder structuur, binnen of buiten, precies zoals jij het wilt.

Even stil staan hoe het met je gaat

Een tijdje geleden heb ik het boek De kracht van betekenis. Hoe zin te geven aan je leven gelezen om er een recensie over te schrijven op de site Inspirerend Leven. De trigger op de omslag van het boek is naar mijn idee: “Er is meer in het leven dan gelukkig zijn”. Uitgaande van wat de schrijfster Emily Esfahani Smith ons duidelijk wil maken met haar boek, is me-time is vooral belangrijk omdat het je de tijd geeft even stil te staan met hoe het met je gaat, wat je echt belangrijk vindt, wat je wilt betekenen in dit leven. Voor je kinderen, je partner, je werk, jezelf, de wereld. Geluk is iets wat we met z’n allen wel nastreven, maar wat vaak maar hele korte momenten zijn. Die natuurlijk heerlijk zijn om te koesteren, daar niet van maar die we vaak groter zoeken dan ze zijn. En daar worden we dan vaak juist weer ongelukkig van, omdat we ze niet vinden. Omdat het niet matcht met de perfecte plaatjes in ons hoofd, de verwachtingen waar we aan moeten voldoen, het beeld dat we van onszelf en ons gezin neerzetten. Zodra je leeft naar de vier pijlers van een zinvol leven dan merk je dat je sterk en goed in je vel zit. Je voelt meer rust in je lijf, je ervaart minder stress en juist meer balans tussen werk, gezin & jezelf en je hebt meer focus en richting in je leven. En dat heeft z’n weerslag op jouw omgeving.

‘Hoe je met anderen omgaat is in feite hoe je jezelf van binnen voelt’ ◊◊◊ Rev Run (quote via Voor Positiviteit)

Wil je me-time graag weer bovenaan je to-do lijstje zetten, omdat je diep van binnen wel voelt dat je het heel belangrijk vindt? Maar nog niet weet hoe je dat doet in het dagelijkse hectische leven en nu geen idee hebt wat je dan echt graag zou willen doen? Soms ben je zo op de automatische piloot bezig dat je deze stap ook niet meer zelf kan nemen. Ik help je er graag bij. Stuur een mail naar info@mamcoaching.nl of bel me op 06-83554192. Je bent van harte welkom. Kennismaken is altijd gratis.

GRATISKennismaking