Loop je vast? Laat je ideale plaatje gaan en stop met vergelijken

Merk jij ook dat je vastzit in het plaatje dat je in je hoofd hebt over hoe het allemaal zou moeten zijn? Je hebt bedacht hoe je je leven wilt inrichten en hoe je dat combineert met je werk en je gezin, maar vooral ook wat voor moeder je wilt zijn. Alle keuzes liggen hieraan ten grondslag. Maar wat doe je als je vastloopt?

Je merkt dat de keuzes die je eerder hebt gemaakt niet meer werken in de praktijk of niet meer goed voelen. Ze passen niet bij de situatie waarin je nu zit. Zo sprak ik laatst met Jorinde die al vroeg wist dat ze moeder wilde worden. “Ik heb mijn keuze voor mijn opleiding en daarna qua werk daar helemaal op aangepast. Vooral ook omdat ik wist dat ik de meeste tijd met mijn kinderen door wilde brengen en niet de leidsters van de opvang. Maar nu begint het bij mij te knagen, want mijn werk past niet bij mij. Ik heb het wel gezien hier, maar om nu weer van baan te veranderen… Dat heb ik al drie keer gedaan. Ik voel gewoon dat het gaat om het feit dat ik niet genoeg ruimte voor mezelf neem, de tijd niet in mezelf investeer om me te kunnen ontwikkelen op het werk maar ook niet thuis. Me-time is voor mij heel schaars. En dat komt vooral omdat ik me schuldig voel als ik het wel neem. En zo bouwt de spanning zich bij me op. In mijn lijf en in mijn hoofd”.

Vastzitten in een spagaat

Jorinde is niet de enige met dit schuldgevoel naar haar partner en kinderen. Herken jij het ook? Juist het ideaalbeeld in je hoofd – hoe je het allemaal bedacht hebt van tevoren – zorgt er voor dat je vindt dat je het dan ook allemaal moet kunnen waarmaken. Elke andere vrouw die moeder is, doet dat toch ook? Waarom jij dan niet? En dan begint het vergelijken met andere vrouwen, die misschien meer kinderen of een hogere functie hebben dan jij, meer dagen werken of die alleenstaand moeder zijn. Zo kom je terecht in een spagaat tussen het perfecte plaatje, je eigen gevoel en de vergelijking met andere moeders. En zit je vast. Hoe kom je hieruit?

Meebewegen met het leven

Jorinde: “Ik zie nu in dat ik te veel bezig was met hoe ik alles had bedacht. Dat ik de hele dag vanuit mijn hoofd leefde. Daardoor zat ik vast en voelde ik heel veel spanning. Ik beweeg nu bewust veel meer met het leven mee. Mijn kinderen zijn inmiddels 4 en 7 jaar, dus waarom heb ik niet eerder gezien dat het leven altijd in beweging is? Al die veranderingen die zij hebben doorgemaakt als kleine mensjes, gebeurden net zo goed ook bij mij. Alleen wilde ik dat niet zien, omdat het niet in mijn ideaalbeeld paste. Nu zie ik het wel, en voel ik het ook. Ik voel heel bewust op welke manier ik er voor hen wil zijn als moeder en niet meer ten koste van alles. Mijn werk is ook belangrijk, mijn relatie met Ben en natuurlijk de tijd voor mezelf. Door dat meer aandacht en energie te geven, zit ik veel beter in mijn vel. Voel en weet ik wat ik nodig heb om het leven met mijn gezin te leven dat bij mij, bij ons past. Ik zit in de goede richting, dus het kan alleen nog maar beter worden!”

Wil jij ook leren meebewegen met jouw leven? Je hoofd wat minder kans geven om de keuzes voor je te maken en je gevoel juist meer? Ga dan met me mee voor een verhelderende coachwandeling waarin verstand en gevoel, hoofd en hart in balans komen. Een kennismakingsgesprek is altijd gratis. Kijk hier voor meer informatie over wandelcoaching

Vind je het fijn om de ervaringen te lezen van moeders die ik al gecoacht heb? Lees hier hun reviews

Of geef je op voor de Inspiratie workshop op zaterdag 9 november in Zeist.

GRATISKennismaking