Kom jij ook altijd tijd tekort?

Tijd tekort komen is iets waar we met zijn allen tegenaan lopen. Iedere dag weer. Soms neem je het je nog zo voor om het anders te gaan doen of misschien heb je wel goede voornemens gemaakt voor het nieuwe jaar dat voor je ligt. Dat je met minder haast of minder stress wil leven, met meer aandacht of meer rust. Maar om dit echt anders te doen en vol te houden is lastig. Op social media kwam ik een mooie quote van Stephen Covey tegen: “De sleutel is niet om te prioriteren wat op de agenda staat, maar om je prioriteiten te agenderen”. Ik kan dit alleen maar volmondig beamen, want dit is waar het om gaat. Als je je laat leiden door de waan van de dag, door wat er allemaal op je programma staat of wat er door anderen in je agenda is gezet dan ben je alleen maar aan het rennen en achter de feiten aan het aanlopen. Geen wonder dat je dan stress of haast hebt…

Hoe kun je het anders doen?

Je kunt het anders doen door je prioriteiten te agenderen, zoals Stephen Covey zegt. Wat zijn jouw prioriteiten? Heb je enig idee? Misschien dat je ze op je werk precies kunt benoemen, maar in je thuis situatie niet. Dat komt doordat je vaak zo druk bent: je weet niet meer wat je écht belangrijk vindt of waar je blij van wordt of energie van krijgt. Hoog tijd dus om dat te gaan onderzoeken. En zo kwam Suus (32 jaar en net moeder van zoontje Kees, samen met vriend Bram) bij me voor een aantal coachwandelingen. Ze is leidinggevende bij een zorgorganisatie en heeft daarnaast een webshop met zelfgemaakte sieraden en tassen. “Ik ben de laatste tijd zo onrustig, er gaat zoveel door mijn hoofd, dat ik gewoon niet meer weet waar ik als eerste aan moet beginnen. En daardoor doe ik maar wat en loop ik voor mijn gevoel als een kip zonder kop rond. Het zet gewoon geen zoden aan de dijk zoals ik nu bezig ben, want aan het einde van de dag weet ik niet eens meer wat ik precies gedaan heb. Ik heb hier nooit eerder last van gehad, mijn leven was voordat ik moeder was prima in balans. En nu? Ik voel me hartstikke uit balans, ben uit mijn humeur en kan nergens van genieten. Niet van mijn lieve zoontje en ook niet meer van mijn webshop”.

Moeten versus willen

Ik vertel Suus dat als je doet wat je graag doet, een volle agenda helemaal niet erg is. Daar liggen dan je prioriteiten, dus daar wil je je tijd aan besteden. Maar als je tijd tekort komt voor de dingen die jouw leven kleur en betekenis geven, die jou blij maken dan ga je je onrustig voelen en lijkt het alsof je zonder doel rondrent. Suus herkent direct wat ik bedoel: “Ja, ik denk dat ik een beetje kwijt ben wat ik écht belangrijk vindt. Wat er écht toe doet voor mij en waar ik mijn leven voor wil leven. Voordat ik moeder werd, had ik dat allemaal heel duidelijk op mijn netvlies staan. Het werken bij een zorgorganisatie wilde ik al toen ik nog studeerde, en dat heb ik bereikt. Ik heb promotie gemaakt en 2 jaar geleden een eigen webwinkel geopend. Het was al jaren mijn passie om zelf sieraden en tassen te maken van leer, kurk, strandvondsten en edelstenen. Al mijn energie en tijd ging daar in zitten na mijn werk. Maar nu kan ik daar ook niet meer van genieten, omdat het voelt als moeten. En daar ervaar ik dus heel veel stress van – omdat het moet!”

Stapje voor stapje is Suus op zoek gegaan naar haar prioriteiten. Dit bracht haar hoofd en hart in balans. Allereerst plande ze meer me-time in: ze ging dingen doen waar ze energie van kreeg of waar ze ontspannen van werd. Daardoor ervoer ze veel meer rust in zichzelf en in haar gezin. En dit had ook weer een positieve impact op haar werk: ze merkte dat ze beter ging plannen en dat haar agenda niet meer bomvol afspraken stond, omdat ze duidelijker communiceerde over wat ze wel en niet wilde of kon doen. En zo was het mogelijk om meer tijd in de webshop stoppen, want daar haalde ze juist zoveel energie en plezier uit. Een win-win situatie dus en een mooie kanteling van het gevoel van moeten naar willen!

Wil je net als Suus op zoek naar je prioriteiten en naar wat je écht belangrijk vindt, zodat je niet meer een tekort aan tijd ervaart? Meer balans tussen je hoofd (moeten) en hart (willen) en weten wat jou energie en ontspanning oplevert, zorgt voor meer rust – op je werk en privé.  De kennismaking bij MAMcoaching is altijd gratis.

Bekijk hier wat MAMcoaching jou te bieden heeft

Of meld je meteen voor een kennismakingsgesprek aan via de online agenda

GRATISKennismaking