Je hart volgen: is dat onzin of kan het echt?

Het klinkt altijd zo geweldig als iemand vertelt dat zij haar hart heeft gevolgd en nu doet wat ze écht graag wilt en belangrijk vindt! En vooral de uitstraling die zij dan heeft! Je ziet het in haar ogen, je hoort het aan haar stem en eigenlijk straalt ze van top tot teen… En dan denk jij: ja, dat wil ik ook! Maar ja…, zegt dan meteen dat stemmetje van binnen. Kun je echt wel je hart volgen? Je moet toch ook luisteren naar je verstand? Als je alleen maar je hart volgt, dan loop je in zeven sloten tegelijk! Is dat nou echt zo? Is het onzin om je hart te volgen? Of kan het echt?

Waarom doe je iets of juist niet?

Als tijdens een coachgesprek blijkt dat iemand helemaal vast zit of moeilijk keuzes kan maken, dan gaan we altijd samen op zoek naar haar waarden. Waarden komen vanuit je hart, je voelt dat het écht belangrijk is, dat het er toe doet, dat je er voor wilt gaan staan. Vanuit je levenswaarden leef je je leven, voed je je kinderen op, bouw je aan relaties, etcetera. Je waarden in werk kunnen hetzelfde zijn als je levenswaarden, maar juist ook inzicht geven in hoe je als professional wilt zijn, als ondernemer of werknemer. Waarden bepalen wat je belangrijk vindt en ‘waarom’ je iets doet of juist niet doet. Het geeft inzicht in waarom je dingen voelt en doet zoals je ze voelt en doet. Hierdoor kun je makkelijker grenzen stellen en keuzes maken in het leven. Dus, als je je hart wilt volgen maar je voelt dat je dit moeilijk vindt omdat je verstand overheerst dan wordt het misschien eens tijd om je waarden te onderzoeken. Denk aan waarden als: ontwikkeling, rust, vreugde/plezier, betrokkenheid, uitdaging, verbinding, geluk, authenticiteit, gezondheid, evenwicht, zelfzorg, openheid, onafhankelijkheid, vrijheid en ga zo maar door. Welke waarden passen bij jou? Om je op weg te helpen, kun je de volgende vragen voor jezelf beantwoorden:

  • Welke gebeurtenis in je leven was heel belangrijk?
  • Welke waarden heb je toen gebruikt of toegepast?
  • Welke belangrijkste overtuigingen of principes heb je in de loop van je leven bij elkaar verzameld?
  • Welk verschil wil je graag maken in de wereld?
  • Welke idealen en/of waarden horen daarbij?
  • Om welke eigenschappen zou je graag herinnerd willen worden?

‘Weten waar je voor staat, helpt in alles’ (Stephen Covey, de bekendste managementdenker aller tijden)

Keuzes maken vanuit je hart

Stephen Covey (zie zijn quote hierboven) had het over principes in plaats van waarden. En het woord principes voelt misschien meer als: hier houd ik me aan vast. Een soort houvast. En dat is ook de bedoeling met jouw waarden. Ze geven jou richting en zetten aan tot actie. Tot keuzes maken zonder twijfel, zonder schuldgevoel. Jij staat er namelijk achter en hebt op dat moment die keuze(s) vanuit jouw waarde(n) gemaakt. Daar sta je achter. En mocht het niet zo goed uitvallen, dan weet je nog wel heel goed waarom je die keuze hebt gemaakt. En hoef je er ook niet op terug te komen. Je staat ‘gewoon’ veel steviger in je schoenen met keuzes die je maakt vanuit je hart. Je hart volgen is dus zo gek nog niet!

‘Als je je hart volgt, ben je zelf de enige persoon van wie je goedkeuring nodig hebt’ (Mark Verhees)

Wil jij ook je hart volgen en samen met mij onderzoeken wat jouw waarden zijn? Het helpt je steviger in je schoenen te staan en dat is heel fijn bij het maken van keuzes, het aangeven van je grenzen en stellen van prioriteiten. Vul het contactformulier in of bel me op 06-83554192. De kennismaking is altijd gratis!

TIP: Kies voor een strippenkaart voor 5 losse coachwandelingen. Die is onbeperkt houdbaar, dat betekent dat je er net zolang gebruik van kunt maken als jij nodig hebt: een paar weken, een paar maanden, een half jaar, een jaar, twee jaar. Dat maakt niet uit. Lees hier alles over de Strippenkaart

GRATISKennismaking