Is het tijd voor een voorjaarsschoonmaak in je hoofd?

Ik denk dat het de invloed van de lente is… Of zal het iets anders zijn? De moeders die ik de laatste tijd spreek, vertellen mij stuk voor stuk dat ze het gevoel hebben dingen anders te willen doen. Flora (37, 1 kind van 12 jaar) vertelt: “Zoals mijn leven nu is, past het niet meer bij me. Ik merk dat ik zoveel wil, eigenlijk teveel. Ik ben zo iemand die alles uit het leven wil halen wat er in zit. Maar ik ben er nu klaar mee, ik wil het anders. Ik ben moe en word gek van mezelf”.

Ik wil mijn werk en leven anders inrichten…

Het huilen staat Flora nader dan het lachen. Ze is altijd nieuwe dingen aangegaan en zag daarbij nooit een probleem. De lat ligt inmiddels zo hoog, dat ze het gevoel heeft niet meer aan haar eigen verwachtingen te kunnen voldoen. Al wandelend en coachend komt ze tot een inzicht: “Dat ik gek word van mezelf, heeft alles te maken met dat ik altijd het gevoel heb gehad dat het leven maakbaar is. Dat heb ik vroeger ook meegekregen van mijn ouders. Maar nu merk ik pas dat dit maar schijn is. Mijn dochter Kira laat me steeds vaker inzien dat ik het wat rustiger aan mag doen. Zij is zo’n heerlijk relaxt kind dat helemaal haar eigen gang gaat en als ik haar geen aandacht geef, dan hoor je haar ook niet…”

“En dat raakte me laatst zo, dat ik me ging afvragen waar ik mee bezig ben. Het afgelopen jaar heeft me al veel duidelijk gemaakt en ik doe al minder dan voorheen. Maar toch loop ik nog steeds druk te doen, alsof ik niet anders kan dan dat. Alsof het in mijn systeem zit en het een automatisme is geworden. Ik denk er niet eens over na, maar doe het gewoon. En dan maakt het niet uit of het om werk gaat, iets in huis, voor mezelf of familie of vrienden. Ik was altijd blij met mijn manier van leven. Altijd bezig en niks was me te veel. Waar het mee te maken heeft, weet ik niet maar ik voel aan mezelf en aan Kira dat het tijd is voor andere dingen, voor elkaar. Maar ja, hoe ga ik dat doen?”

De lente heeft Flora wakker geschud

Het is alsof de lente Flora heeft wakker geschud: het is tijd voor een voorjaarsschoonmaak in haar hoofd. Alles leek altijd even belangrijk voor haar en daardoor maakte ze ook eigenlijk geen bewuste keuzes. Ze liet alles op zich afkomen en gewoon maar gebeuren, stelde geen prioriteiten en leefde het leven. Haar dochter is vorige week 12 jaar geworden en dat kwam bij haar binnen als een mokerslag. “Voordat ik het weet gaat ze studeren, het huis uit en dergelijke. Ik wil van haar genieten, samen met haar dingen beleven. Tja, eigenlijk wil ik mijn werk en leven anders inrichten. Kom maar op met die voorjaarsschoonmaak!”.

‘Je bent wat je kiest in het heden, niet wat je eerder hebt gekozen’ (Wayne D. Dyer)

Minder is meer

De onderstaande relativeringsvragen helpen bij het maken van andere, nieuwe keuzes. Ze zorgen ervoor dat je stil gaat staan bij het feit of iets wel ‘moet’, zodat je weet waar jij je druk om wilt maken of wat echt belangrijk is voor jou:

  • Hoe belangrijk is dit echt?
  • Komt dit overeen met of druist dit in tegen mijn belangrijkste waarden?
  • Hoe belangrijk is dit over 1 week? Over een halfjaar, over 1 jaar?
  • Moet dit?
  • Van wie moet dit?
  • Wat is het ergste dat er kan gebeuren als ik dit niet doe?
  • Wat is het leukste dat er kan gebeuren als ik dit niet doe?

Flora koos uiteindelijk voor ‘minder is meer’: “Ik heb met mezelf afgesproken dat ik op dit moment niet meer naar het maximale hoef te streven in mijn werk en leven. Zo zijn mijn verwachtingen lager en hoef ik ook niet lang stil te staan bij een uitkomst die anders is dan verwacht. De relativeringsvragen vereenvoudigen mijn keuzeproces. Ik laat niet alles meer zo op me afkomen en gewoon maar gebeuren, maar ik maak keuzes vanuit mijn belangrijkste waarden. Dat voelt zo goed. Het zorgt voor veel minder stress en meer rust in mijn werk en leven, vooral in mijn gezin.”

Tip 1: Beantwoordt niet alleen deze vragen, maar onderneem ook daadwerkelijk actie. Stapje voor stapje. Het hoeft geen quick fix te zijn.

Tip 2: Vraag je af wat je concreet anders gaat doen, zodat je bewuste keuzes maakt.

Tip 3: Maak nieuwe, andere keuzes met het besef dat je de best mogelijke keuze hebt gemaakt voor dat moment en die situatie.

Ben jij net als Flora toe aan een voorjaarsschoonmaak in je hoofd, zodat je weet hoe je het anders wilt doen?

Mail naar info@mamcoaching.nl of bel/Whatsapp me op 06-83554192. De kennismaking is altijd gratis!

Je kunt hier ook meteen online een gratis kennismakingsgesprek boeken

NB: Dit artikel heb ik eerder gepubliceerd en is op dit moment zo actueel dat ik het graag nog een keer in deze MAMtips met je deel.

GRATISKennismaking