Hulp vragen maakt je leven lichter

Ben jij gewend om voor je werk en thuis jouw aandacht en hulp aan anderen te geven? En vind je het ongemakkelijk of zie je het als zwak om hulp te vragen, omdat je liever zelf de dingen oplost of anderen niet met je vraag wilt belasten? Lees dan vooral verder, want hulp vragen mag. Het maakt je leven lichter.

Doorbreek je automatisme

Veel weggeven aan je omgeving kan een gewoonte worden, een automatisme. Dan denk je er ook niet meer bij na. Je doet het gewoon. Maar soms kan het ook echt teveel worden. Vooral als je net moeder bent geworden. Of dat nou van je eerste, tweede of derde is maakt niet uit.

In je hoofd zit een overtuiging genesteld dat je het allemaal wel alleen kan, dat je geen hulp nodig hebt en dat je niemand tot last wilt zijn. Want tja, je partner, moeder, zus, vriendin is ook druk dus die zit niet op jouw hulpvraag te wachten. Je zult nog eerder een van hen helpen, dan dat je laat zien dat jíj degene bent die hulp nodig heeft. En weet je, dat mag je gaan doorbreken. Mensen vinden het fijn om iets voor je te doen, dus geef hen ook de kans om jou te helpen. Dat geeft jou de mogelijkheid om tijd voor jezelf of rust te nemen en de ruimte te creëren die je zo hard nodig hebt.

Vraag aan jezelf: ‘Aan wie denk ik als eerste om hulp te vragen?’

Spreek jezelf uit

Laat zien en spreek uit waarbij de ander jou tot steun kan zijn. En nee, dat is niet zwak dat is juist dapper. Je bent sterk als je je kwetsbaarheid laat zien. Als je omgeving ziet en voelt dat jij ze nodig hebt. Het versterkt ook de band met de persoon die jou helpt, omdat je open bent over wat je nodig hebt.

Hoe mooi is het dan als die ander dat dan ook doet naar jou? Zo help je elkaar en wordt het steeds makkelijker om hulp te aanvaarden.

Zet die stap over je eigen drempel

Uitspreken wat je nodig hebt, maakt je leven ook lichter. Soms kan het als teveel op je schouders voelen wat jij allemaal moet doen. Omdat je je zo verantwoordelijk voelt of omdat je lat hoog ligt. Of omdat er veel tegelijkertijd gebeurt en je er geen vat op hebt. Je hoeft het niet alleen te doen, dus gun het jezelf om die veelheid en zwaarte te delen met een ander. En wacht niet tot je bijna omvalt, maar zet die stap over je eigen drempel.

Vraag aan jezelf: ‘Wat levert het me op als ik vaker om hulp durf te vragen?’

Ontwikkel een nieuwe balans tussen geven aan anderen en aan jezelf

Als je een paar keer hulp hebt gevraagd en aanvaard, voel dan bij jezelf wat dit met je doet. Hoe het jou helpt en wat het je oplevert. Dit houd je voor ogen als je merkt dat het je teveel wordt en echt hulp nodig hebt. Des te vaker je dit doet, des te gewoner wordt het en zo doorbreek je je gewoonte van veel weggeven aan je omgeving. En ontwikkel je een nieuwe balans tussen geven aan anderen en aan jezelf.

Hulp van een professional

Heb of vind je in je omgeving niet de juiste persoon om je te helpen, vraag dan hulp aan een professional. Die is er ook om jou te helpen als het je teveel is of als je jouw automatisme wilt leren doorbreken.

Je bent altijd welkom voor een gratis kennismakingsgesprek van ca. 45 minuten bij mij. Dat kan wandelend, telefonisch of online plaatsvinden. Mail naar info@mamcoaching.nl of bel/WhatsApp naar 06-83554192.

GRATISKennismaking