Hoe je omgaat met het gevoel van tekortschieten

Een veel voorkomende vraag van moeders die bij mij komen voor een gesprek of wandeling, is: ‘doe ik het wel goed?’ Ze hebben vaak het gevoel dat ze tekort schieten – vooral naar hun kinderen en daarnaast naar hun partner, werk, ouders en vriendinnen. Zo vertelt Letty bijvoorbeeld dat ze elke dag een hele lange to-do lijst heeft en dat ze daardoor nooit klaar is. “Ik merk dat er zoveel door mijn hoofd gaat van wat ik allemaal nog wil doen, dat ik met het ene bezig ben en ook al weer aan het andere denk. Daardoor is het nooit rustig in mijn hoofd, en al helemaal nooit rustig in mijn leven. En omdat ik het graag goed wil doen op het werk én met de kinderen, voelt het als extra druk. Ik sta eigenlijk altijd ‘aan’ en kan nooit even ontspannen. Want zodra ik dat wel doe, dan ben ik bang dat ik bijvoorbeeld een afspraak met iemand vergeet of niet meer weet dat ik iets moet doen. En dan vraag ik me al snel af: doe ik het wel goed?”.

Daarna vraagt Letty meteen: “Vind je dat raar, als ik dit zo vertel? Hoe doen andere moeders dat eigenlijk? Lopen die daar ook tegenaan?”. Ik bevestig dat het herkenbaar is wat zij mij vertelt en dat zij zeker niet de enige is.

Wat zit er in de weg?

Veel mama’s hebben een perfect plaatje in hun hoofd van het moederschap: er altijd zijn voor je kind, een harmonieuze sfeer creëren, alles eruit halen wat er in zit op het werk en privé, zorgen voor gezonde voeding en voldoende slaap, etc. Als je alles bij elkaar optelt van zo’n ideaalbeeld dan voel je op je klompen aan dat je daar nooit aan kunt voldoen. Toch proberen wij moeders dat vaak wel en leggen we de lat hoog voor onszelf, waardoor we een druk en onrustig leven hebben. We vergeten daarbij iets heel belangrijks: we lopen onszelf voorbij. En dat zorgt er voor dat je vaak moe bent, ’s avonds tot niks meer komt, niet meer kan genieten van de kleine momenten of dat je de hele dag door haast en stress ervaart.

Wat kun je doen en wat kun je laten?

De tip die ik je hierin kan geven is: denk eens na en voel wat jij écht belangrijk vindt in het leven. Welke levenswaarden en waarden in je werk passen op dit moment bij jou? Als je dit weet, dan kun je aan de hand van je waarden de richting van je leven bepalen: je stelt makkelijker grenzen en prioriteiten, zodat je voor jezelf bepaalt wat je echt wilt doen maar ook wat je kunt laten… Laten voor wat het is of een ander het laten doen, omdat het voor jou minder belangrijk is en er niet zoveel toe doet als andere zaken, taken of personen.

Vraag jezelf eens af wat er écht toe doet in jouw leven en laat de onbelangrijke(re) dingen gaan. Zo zal je meer rust in je hoofd en minder stress in je lichaam ervaren. En houd je meer tijd over om te genieten van leuke dingen met je gezin of voor jezelf.

‘Vaak denk je: “Dit doel, daar gaat het om. Ik moet híer uit komen en voordat ik hier ben, mag ik niet meer rusten. Ik mag pas rusten als ik hier ben. Maar dat hier komt nooit. Dat hier bestaat niet”. (Paul Loomans)

Herken je jezelf hierin en ben je benieuwd hoe MAMcoach Yura jou hierbij kan helpen?

Kijk hier voor mijn aanbod

Of neem contact met me op via info@mamcoaching.nl of bel/Whatsapp me: 0683554192.

TIP: Kies voor een strippenkaart van 5 losse coachwandelingen als je niet een heel traject aan wilt gaan. Die is onbeperkt houdbaar, dat betekent dat je er net zolang gebruik van kunt maken als jij nodig hebt: een paar maanden, een half jaar, een jaar, twee jaar. Dat maakt niet uit. Lees hier alles over de Strippenkaart

GRATISKennismaking