Het is tijd voor een voorjaarsschoonmaak in je hoofd!

Ik denk dat het de invloed van de lente is… Of zal het iets anders zijn? De moeders die ik de laatste tijd spreek, vertellen mij stuk voor stuk dat ze het gevoel hebben dingen anders te willen doen. Machteld (33, ondernemer, 1 kind van 5 jaar) vertelt: “Zoals mijn leven nu is, past het niet meer bij me. Ik merk dat ik zoveel wil, eigenlijk teveel. Ik ben zo iemand die altijd alles uit het leven wil halen wat er in zit. Maar ik ben er nu klaar mee, ik wil het anders. Ik ben moe en word gek van mezelf”.

Ik wil mijn leven anders inrichten…

Het huilen staat Machteld nader dan het lachen. Ze is altijd zoveel nieuwe dingen aangegaan en zag daarbij nooit een probleem. De lat ligt inmiddels zo hoog, dat ze het gevoel heeft niet meer aan haar eigen verwachtingen te kunnen voldoen. Al wandelend en coachend komt ze tot een inzicht: “Dat ik gek word van mezelf, heeft alles te maken met dat ik altijd het gevoel heb gehad dat het leven maakbaar is. Maar nu merk ik pas dat dit maar schijn is. Mijn zoontje Kas van 5 laat me steeds vaker inzien dat ik het wat rustiger aan mag doen. Hij is zo’n heerlijk relaxt kind dat helemaal zijn eigen gang gaat en als ik hem geen aandacht geef, dan hoor je hem ook niet.. En dat raakte me laatst zo, dat ik me ging afvragen waar ik mee bezig ben. Ik loop altijd van hot naar her te rennen: voor mijn werk ben ik veel onderweg, ’s avonds heb ik afspraken met vriendinnen, ik sport twee keer per week en met mijn vriend Koen ga ik regelmatig uit eten. Kas gaat dan niet mee en is bij de oppas. Ik was altijd blij met mijn manier van leven. Lekker druk, altijd bezig en niks was me te veel. Waar het mee te maken heeft, weet ik niet maar ik voel aan mezelf en aan Kas dat het tijd is voor andere dingen, voor elkaar. Maar ja, hoe ga ik dat doen?”

Het is alsof de lente Machteld heeft wakker geschud: het is tijd voor een voorjaarsschoonmaak in haar hoofd! Alles leek altijd even belangrijk voor haar en daardoor maakte ze ook eigenlijk geen bewuste keuzes. Ze liet alles op zich afkomen en gewoon maar gebeuren, stelde geen prioriteiten en leefde het leven. Haar zoontje is inmiddels 5 jaar oud en dat feit kwam bij haar binnen als een mokerslag. “Voordat ik het weet gaat hij studeren, het huis uit en dergelijke. Ik wil van hem genieten, samen met hem dingen beleven. Tja, eigenlijk wil ik mijn leven anders inrichten! Kom maar op met die voorjaarsschoonmaak!”.

‘Je bent wat je kiest in het heden, niet wat je eerder hebt gekozen’ (Wayne D. Dyer)

Minder is meer

De onderstaande relativeringsvragen helpen bij het maken van (andere, nieuwe) keuzes. Ze zorgen ervoor dat je stil gaat staan bij het feit of iets wel ‘moet’, zodat je weet waar jij je druk om wilt maken of wat echt belangrijk is voor jou:

  • Hoe belangrijk is dit echt?
  • Komt dit overeen met of druist dit in tegen mijn belangrijkste waarden?
  • Hoe belangrijk is dit over 1 week? Over een halfjaar, over 1 jaar?
  • Moet dit?
  • Van wie moet dit?
  • Wat is het ergste dat er kan gebeuren als ik dit niet doe?
  • Wat is het leukste dat er kan gebeuren als ik dit niet doe?

Machteld koos uiteindelijk voor ‘minder is meer’: “Ik heb met mezelf afgesproken dat ik niet meer naar het maximale hoef te streven in mijn leven. Zo zijn mijn verwachtingen lager en hoef ik niet ook niet lang stil te staan bij een uitkomst die anders is dan verwacht. De relativeringsvragen vereenvoudigen mijn keuzeproces. Ik laat niet alles meer zo op me afkomen en gewoon maar gebeuren. En dat zorgt voor veel minder stress en meer rust in mijn leven, vooral in mijn gezin!”

TIP1: Het belangrijkste is dat je niet alleen deze vragen beantwoordt, maar ook daadwerkelijk actie onderneemt! Wat ga je nu anders doen, zodat je bewuste keuzes gaat maken?

TIP2: Maak nieuwe, andere keuzes met het besef dat je de best mogelijke keuze hebt gemaakt voor dat moment en die situatie!

Ben jij ook toe aan een voorjaarsschoonmaak in je hoofd, zodat je weet hoe je het anders wilt doen?

Mail naar info@mamcoaching.nl of bel me op 06-83554192. De kennismaking is altijd gratis!

Je kunt hier ook meteen online een gratis kennismakingsgesprek boeken

Of kies ervoor om in één dag te weten hoe je het anders wilt en meld je aan voor de VIP dag

GRATISKennismaking