Hét 6 stappenplan voor moeders die moe zijn

Wekelijks komen moeders bij mij met de vraag hoe ze beter met hun tijd om kunnen gaan. Ze vertellen hoe moe ze zijn aan het einde van de dag, terwijl ze zo graag nog iets leuks hadden willen doen ’s avonds. Maar ze kunnen de energie gewoon niet opbrengen. Daarom verklap ik het 6 stappenplan om jouw energie te managen.

Elke fase in je leven met kinderen vraagt iets anders van je, maar vooral veel energie. Als je op dit moment een continu gevoel hebt van drukte, stress en moe zijn dan is het de hoogste tijd om te stoppen met al die tips rondom het managen van je tijd. Het zal je namelijk alleen nog maar meer druk opleveren, omdat er voorbij wordt gegaan aan dat meer doen in dezelfde tijd, niet altijd kan met dezelfde beschikbare energie. En dat vreet aan je, elke dag weer. Hierin ben je niet de enige, dus voel je niet tekort schieten.

 Ook voor mij is het heel herkenbaar en dat is het voordeel van zelf ook moeder zijn, naast coach. Ik ben ervaringsdeskundige op veel thema’s die in de coachgesprekken aangedragen worden. Ook met vaak moe zijn en een gebrek aan energie ervaren na een lange werkdag, terwijl ik me nog zo had voorgenomen om die avond de nieuwste Flow Magazine te lezen. Ik begrijp maar al te goed waar jij en vele andere mama’s tegenaan lopen.

Jouw energiebalans is de basis

Terug naar jouw energiebalans, die de basis is om je goed te voelen, positief te denken en lekker in je vel te zitten. Uit ervaring weet ik hoe het is om time- management trucs toe te passen. Die voelen even fijn, omdat je het gevoel krijgt de controle terug te hebben. Maar die controle kan ook juist het probleem zijn. Door zo gefocust te zijn op tijd krijg je nooit jouw to-do lijst af. Niet op het werk en thuis ook niet. Zeg daarom gedag tegen het beheersen van tijd en leer jezelf aan om je energie te managen: wat doe je met de energie die je hebt, hoe besteed je je energie? Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet leegloopt? Welke keuzes leveren je juist energie op?

6 Stappen om je energie te managen

Hoe doe je dat? En hoe kom je erachter waar je een betere energiebalans vandaan haalt? Ik heb een stappenplan gemaakt die jou helpt beter en bewuster je energie te managen:

  1. Vraag jezelf af wat jouw energiegevers zijn: wat geeft jou energie? Waar laad je jezelf mee op? Wat heb jij nodig om goed voor jezelf te zorgen? Maak het concreet met voorbeelden, taken, mensen, gedachten of gebeurtenissen. Denk aan: yoga, sport, dat ene boek lezen, met een goede vriendin of je partner uit eten, een frisse bos- of strandwandeling, een boek voorlezen aan je kind, knuffelen of samen een spelletje doen, in een vergadering vol energie jouw uitgewerkte plan voorleggen, lunchpauze nemen op je werk, enzovoort.
  2. Ditzelfde doe je met jouw energievreters: wat kost jou energie? Welke personen in jouw omgeving ‘vreten’ je energie? Wat ervaar je als ‘een last op je schouders’? Maak het ook weer concreet met voorbeelden, taken, mensen, gedachten of gebeurtenissen. Bijvoorbeeld: huishoudelijke taken, zoals strijken of boodschappen doen, je kind iedere avond naar bed brengen of overhoren voor een toets, die ene collega die altijd onverwacht haar ellenlange verhaal komt vertellen, piekeren over dat moeilijke, grote project, een vriendin of familielid die vaak belt en waarnaar je alleen maar luistert maar die nooit vraagt hoe het met jou gaat, enzovoort.
  3. Onderzoek hoeveel van deze energiegevers en energievreters wekelijks terugkomen op jouw planning of to-do lijst, op je werk en thuis.
  4. En vraag je dan af: wat heeft de overhand? Waar ligt de nadruk op? Wat zou je anders willen? En hoe?
  5. De volgende stap in jouw eigen energiemanagement is om een of twee energievreters te schrappen. Vraag je bij elke vreter af:
  • Moet ik dit wel doen?
  • Kan het op een andere manier?
  • Kan iemand me hierbij helpen?
  • Kan ik het aan iemand anders vragen?
  1. Je hebt nu ruimte gecreëerd om twee energiegevers toe te voegen aan je planning of to-do lijst. Welke kies je? Vraag je bij je gevers af:
  • Kan ik dit vaker of meer doen?
  • Kan ik hier vaker om vragen?
  • Wat heb ik ervoor nodig om het te doen?
  • Hoe maak ik hier tijd voor vrij?

Door twee energievreters te schrappen en er twee gevers voor in de plaats te zetten, zorg je ervoor dat je energie minder ‘weglekt’ naar zaken die niet belangrijk zijn. En ga je je realiseren welke keuzes jou juist energie opleveren.

Dit stappenplan heeft al veel moeders geholpen om beter en bewuster om te gaan met hun energie en te ervaren dat er niet meer van die grote verschillen in hun energie zit, met bijvoorbeeld pieken in de ochtend en dalen in de avond. Gun jezelf ook een betere energiebalans en ga de 6 stappen aan, dan houd je energie over om ’s avonds leuke dingen (voor jezelf) te doen!

Kun je wel wat hulp gebruiken om aan je energiebalans te werken voordat het te laat is? Ik leer je jouw energie beter te managen tijdens een coachwandeling buiten in de natuur. Of kies voor de VIP dag zodat je in 1 dag van zoveel ‘vreters’ af bent dat je direct meer energie ervaart.

GRATISKennismaking