Gun jezelf tijd om te vertragen

Als ik terugkijk op dit jaar dat zo anders was dan alle andere jaren, dan denk ik aan de eerste periode in maart en dat lijkt heel ver weg. En toch is het voor mijn gevoel snel voorbij gegaan, al waren er ook momenten dat het het langzaam ging. Zoals die eerste weken in maart en april bijvoorbeeld toen we geen idee hadden wat er ging gebeuren en ik soms gewoon niks deed, omdat ik geen inspiratie had om iets op te pakken. Naarmate de tijd verstreek, voelde ik steeds meer dat er tijd ‘over’ was. Al was alles ook anders doordat de kinderen thuis waren. En met tijd ‘over’ bedoel ik dat het nodig was om die tijd te grijpen en te vullen met wat goed was voor mij. Dat deed ik door te vertragen en zelfzorg toe te passen, mijn batterij op te laden, waardoor ik overeind bleef als moeder, ondernemer, partner, zus, vriendin en met de zorgen voor/over mijn alleenstaande vader. Heb je dat ook zo gevoeld? Of wil je dat wel, maar weet je niet hoe je kunt vertragen? Lees dan verder.

Geef jezelf tijd cadeau

Op het moment dat je gaat vertragen, zie, hoor en voel je de wereld opeens anders. Je ziet alles scherper, hoort alles beter en voelt waar het écht om gaat bij jou. Je hebt tijd om je zintuigen te gebruiken en die geven heel veel informatie. Puur, zoals het is, op dat moment. Hoe fijn is dat? Je vertraagt je tempo, gaat uit die hoge versnelling waar je normaal in zit omdat je nog zoveel wilt of moet doen. Tijdens me-time of een dag vrij is vertragen heerlijk, want zo geef je jezelf tijd cadeau: het duurt allemaal langer, omdat je alles veel langzamer doet.

“Het mooie van ergens op wachten, is dat de wereld zo lekker langzaam gaat” (Loesje)

Vertraag-moment inplannen

Als je op korte termijn geen vertraag-dag kunt inplannen, maak er dan een vertraag-moment van. Dat deed ik zelf ook vaak de afgelopen tijd: een half uur naar buiten met de zon of de frisse wind op mijn gezicht. Probeer te genieten met een grote G: wandel in de natuur of in je eigen wijk en kijk wat je ziet. Of luister naar de vogels die overvliegen of in een boom zitten. Ruik de geur die uit de keukens van de huizen komt of van de bladeren in het bos. Laat je even meevoeren…

Laatst had ik een heerlijk rondje gelopen, heel relaxed. En toen opeens op de terugweg naar mijn huis zag ik een koeriersbusje rijden dat mij een pakketje zou bezorgen die dag. En wat deed ik? Ik zette er flink de pas in, zodat ik de koerier niet mis zou lopen. Weg vertraag-moment… En let’s face it, dat is natuurlijk de realiteit van de dag. Maar, laat je daardoor niet afbrengen van wat je wilde doen en ga daarna gewoon weer verder met vertragen. Of begin een andere keer opnieuw met een vertraag-moment. No big deal! Wees mild voor jezelf en denk niet meteen: weer niet gelukt.

Trage manier van doen

Je kunt het vertragen nog kleiner maken door voor een trage manier van doen te kiezen in plaats van de snelle. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een langzamere route nemen naar je afspraak, werk, de winkels
  • Slow cooking of slow koffie/thee maken
  • Echt de tijd nemen om te douchen of in bad te gaan
  • Met aandacht je boodschappen doen in de supermarkt of juist naar kleine winkels gaan, zoals de bakker, slager, groentewinkel, etcetera.

Je kunt ook kiezen voor meer offline tijd, bijvoorbeeld een paar uur ’s avonds, een ochtend op je vrije dag of in het weekend. En zo zijn er natuurlijk nog veel meer trage manieren van doen te verzinnen voor allerlei dingen. Wees creatief!

Niks doen… of zomaar rondlopen in een stad

Gewoon even niks doen… Kunnen we dat nog? Of gewoon een beetje rondlummelen. Soms voelt dat als verspilde tijd, omdat je niet nuttig bezig ben geweest. Maar juist van dit soort momenten kun je ook leren te genieten, zodat je batterij oplaadt.

Ik las in een tijdschrift dat iemand een leuke stad uitzocht waar ze naartoe wilde, maar die ze niet kende en die ze zonder enige voorbereiding ging ontdekken. Gewoon door maar wat rond te lopen en te ervaren wat er gebeurde. Ze zag de mooiste plekjes en ontmoette de leukste mensen. Ze koos ervoor om niet als een kamikaze toerist door die stad te lopen rennen om de zogenaamde must sees te zien. Die heeft ze juist links laten liggen.

“Vertraag en geniet van het leven. Door te snel te gaan, mis je niet alleen het landschap maar ook het gevoel van waar je naartoe gaat en waarom” (Eddie Cantor)

Wil jij leren hoe je kunt vertragen en goede zelfzorg toepast, zodat je beter in balans en overeind blijft? Ik help je hier graag mee.

Ga met me mee voor een verhelderende coachwandeling Kijk hier voor meer informatie

Kies voor een Strippenkaart van 5 gesprekken die ‘onbeperkt houdbaar’ is.

Jíj bepaalt het tempo – het is niet voor niks een strippenkaart voor meer balans, energie en rust. Kijk hier voor meer informatie

Of meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek. Die is altijd gratis. Je kunt het inplannen via mijn online agenda

GRATISKennismaking