En dan loopt alles opeens anders…

Als het opeens anders loopt, zoals in deze onrustige tijd met het coronavirus, dan staat alles op z’n kop: je werk, je planning, de opvang of school, je thuissituatie, bezoekjes aan familie en vrienden. Niks is meer zoals het was, je wordt totaal uit je comfortzone gehaald: de situatie waarbinnen je je veilig en ontspannen voelt.

Het is in een ‘normale situatie’ al heel lastig om van plan A – dat je in je hoofd hebt zitten – over te stappen naar plan B. Of misschien zelfs wel naar plan C of D. Maar nu voelt het alsof je er geen invloed op hebt, dat je geleefd wordt. Je hoofd zit vol met alle maatregelen en adviezen waaraan voldaan moet worden en tussen je werk door (of je nu thuis moet werken of naar je werk gaat) help je ook nog je kinderen met het schoolwerk dat ze hebben gekregen of zorg je voor je kinderen die niet naar de opvang kunnen of mogen. En als je allebei thuis werkt, zit ook je partner thuis achter een laptop aan de keukentafel… Allemaal ingrediënten die maken dat je de controle volledig kwijt bent. Of dat je moet wennen aan de situatie, dat is vooral wat er bij mezelf gebeurt. Waardoor je even lam slaat, niet weet wat je wilt of moet doen of waar je moet beginnen.

‘Het leven is wat er gebeurt, terwijl we bezig zijn andere plannen te maken’ (John Lennon)

Meegaan in het moment

En dat mag… de controle kwijt zijn, het even niet meer weten of moeten wennen aan deze nieuwe situatie. Hoe ga je je daartoe verhouden? Dat is natuurlijk voor iedereen anders en toch probeer ik aan je mee te geven wat jou nu kan helpen: in het hier en nu zijn, in het moment. De controle loslaten of in ieder geval verminderen, zodat je uit de kramp kan komen van hoe je wilt dat het is. Hoe het een maand geleden was, terug naar de normale situatie. Mindfulness – of training in aandacht – kan je helpen om makkelijker mee te gaan met het moment en bij je eigen energie te blijven. Probeer een aantal keer per dag een pauze te nemen en zoveel mogelijk ‘uit’ je volle hoofd (uit het denken) te gaan. Voel hoe het met je lijf is. Aandacht geven aan het moment door even te gaan zitten op een rustige plek, naar buiten te kijken, een wandeling te maken in de natuur, in je tuin of op je balkon de frisse lucht in te ademen. Voel wat er gebeurt in je lichaam, haal rustig adem en voel de kalmte over je heen komen. Aandacht voor jezelf die je – als je uit dit aandachtmoment komt – door kunt geven aan je omgeving, aan je kinderen, je partner, je familie en vrienden. Het hier en nu is de plek waar je daadwerkelijk invloed op kunt uitoefenen. Je kalmtesysteem aandacht geven, brengt je bij je basis. Bij jezelf, bij wat je nodig hebt.

‘We kunnen verder gaan op de uitgezette route en uit alle macht proberen het leven naar onze hand te zetten, of we kunnen ons aanpassen aan wat er op onze weg komt en daar in meegaan’ (Piero Ferrucci)

TIP: Oefening in aandacht – op naar Plan B!

Mindfulness helpt om anders naar dingen te kijken die je overkomen. Het zorgt ervoor dat je makkelijker kan aanvaarden, alerter bent in het moment en kan voelen wat jij en/of een ander nodig hebt. Ik deel graag deze ‘oefening in aandacht – op naar Plan B’ met jou, voor het geval je op dit moment voelt dat je de regie kwijt bent. De oefening komt uit het boek Mindfulness voor moeders van Denise Roy. Het is niet geschreven voor de situatie waarin we nu zitten met het coronavirus, maar je kan de oefening heel goed doen met de vraag of situatie die nu bij jou speelt.

Denise Roy schrijft:

“Vaak denk je dat dingen op een bepaald spoor moeten blijven. Je zit vast in de overtuiging dat het leven op een bepaalde manier moet verlopen. Je raakt gehecht aan plan A en je stelt je verwachtingen daarop in. Als je leert inzien dat je kunt leren loslaten en dat plan A alleen maar in je hoofd bestaat, dan kun je makkelijker ontspannen en je overgeven aan het moment.

Oefening:

Wat gebeurt er als het leven niet verloopt zoals je had gepland?:

 • Heeft de oppas vanmorgen afgebeld?
 • Is je kind ziek en moet het van school thuisblijven?
 • Kom je ergens te laat?
 • Verloopt je vakantie anders dan je had gepland?
 • Heeft je moeder of vader onverwacht medische zorg nodig?

Als dit soort dingen gebeuren, kun je dan gewoon meegaan met de gebeurtenissen?

Let op of je dingen tegen jezelf zegt zoals: het is niet eerlijk. Dit zou niet mogen gebeuren. Dit is vreselijk, een ramp. Waarom ik?

Wat doe je nu?

 • Haal diep adem.
 • Ervaar hoe de dingen werkelijk verlopen, niet zoals jij wilt dat ze gaan.
 • Haal nog eens adem.
 • Zeg tegen jezelf: ik had het liever anders gezien, maar dit gebeurt nu eenmaal en ik kan het wel aan.
 • Zeg tegen jezelf: we zitten nu in plan B (of C of D of Q!).
 • Zie in dat plan A meestal alleen in je hoofd bestaat.

Kortom: als je je ergert over veranderingen in je agenda of je je verzet tegen iets wat er in je omgeving gebeurt, zeg dan tegen jezelf: we zitten nu in plan B. Zie het als een dagelijks mantra: het leven is plan B”.

Deze MAMtips met oefening is een kleine handreiking om je te helpen deze tijd door te komen. Door een ander plan dan normaal te maken en te volgen. En misschien ook weer aan te passen, door te ervaren, te voelen wat past bij deze nieuwe situatie. Door het vinden van een nieuwe balans met je gezin. Zet je nieuwe plan desnoods op papier, maak een nieuwe structuur, dagindeling of planning als dat jou helpt om meer grip te voelen en te krijgen. Zodat de onrust en onzekerheid wat vaker naar de achtergrond verdwijnen en je aandacht krijgt voor de momenten die er ontstaan in het hier en nu.

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken door een coachgesprek met mij te plannen? Dat kan altijd. Alle gesprekken doe ik op dit moment telefonisch of online (Facetime, Whatsapp videobellen of Skype). En dat werkt prima. Ik help nu veel moeders op weg in de zoektocht naar een nieuwe balans of structuur, zodat ze meer rust in hun hoofd krijgen en goed voor zichzelf zorgen in deze tijd.

Bel of Whatsapp/sms me op 06-83554192 of stuur een mail naar info@mamcoaching.nl

Ik help je graag met het formuleren van jouw eigen plan B!

Deel dit ook gerust met andere moeders in jouw omgeving: je zus, vriendin, buurvrouw enzovoort. Laten we elkaar helpen en steunen xxx

GRATISKennismaking