Als je je afvraagt of je het wel goed genoeg doet…

“Hoe kan ik een ontspannen moeder zijn, zonder me af te vragen of ik het wel goed genoeg doe?” Een vraag die mij geregeld wordt gesteld als coach voor moeders. Vooral als je ervaart dat je het vaak anders doet dan andere moeders. Of dat je dicht klapt in de buurt van moeders die altijd gelijk zo duidelijk kunnen verwoorden hoe zij met hun kind omgaan. Met vaste regels en een manier van opvoeden hebben die jij niet herkent. Maar ja, zeg je daar dan wat van? En vertel je dan ook meteen vol zelfvertrouwen hoe jij het doet?

Meike kwam bij mij met diezelfde vraag: “Ik ga me dat dus afvragen en voordat ik het weet, zit ik te piekeren en ben ik bang dat ik het niet goed doe. Dan komt mijn angst om te falen omhoog. En dat terwijl ik alleen maar een goede moeder wil zijn!”. Tijdens de coachgesprekken realiseerde ze zich dat ze het vertrouwen in zichzelf kwijt was. Dat ze eigenlijk niet meer wist wie ze in essentie was en wat ze nou echt belangrijk vond. We zijn samen gaan onderzoeken welke waarden tellen in haar leven, wat de dingen zijn die zij leuk vindt om te doen en waar ze energie van krijgt. Soms ben je dat even kwijt geraakt als moeder, omdat je al zoveel ballen in de lucht houdt. En dat is helemaal niet gek als je je realiseert dat er ook wel heel veel dingen zijn veranderd in je leven sinds je mama bent. Je hebt gewoonweg niet de tijd gehad om daar mee bezig te zijn…

Ja, dat is het: ik ben een bewuste moeder

De belangrijkste waarden in Meike’s leven voelde ze heel dicht bij zichzelf: groei, harmonie, vanuit haar hart leven en opvoeden, en haar eigen wijsheid volgen. Maar vooral ook liefde en plezier, en dit samen met haar man en twee zoontjes beleven. Als ze op die momenten terug keek, zoals bijvoorbeeld samen wandelen in het bos, een boek voorlezen of het naar-bed-breng-ritueel, had ze helemaal geen last van gedachten of ze het wel goed genoeg deed. En al pratend en wandelend, zegt ze: “Juist dan volg ik mijn eigen hart en wijsheid, en hoef ik helemaal niet na te denken. Of me te vergelijken met andere moeders en de tips te volgen die in allerlei mamabladen staan. Ik weet eigenlijk heel goed wat ik wil, waar ik voor sta en wat ik wil meegeven aan mijn jongens”. Ze kijkt me aan en heeft tranen in haar ogen. Maar ze straalt ook!

En opeens heb ik een déjà vu naar het moment dat ik datzelfde inzicht kreeg. Hoe blij ik was dat ik mijn eigen gevoel en wijsheid mocht volgen. En dat dit goed genoeg was…. En zoals dat af en toe gaat als coach, herken je dan een proces dat je zelf ook hebt doorgemaakt. Dan is het zo fijn om dit even kort te benoemen en samen te bekijken waar en hoe haar pad loopt. Want die is uiteraard helemaal anders dan die van mij. Als ik haar zeg dat ik een heel bewust levende vrouw en moeder voor me zie staan, zie ik een twinkeling in haar ogen. “Ja, dat is het! Ik een ben een bewuste moeder en daardoor voel ik ook vaak geen aansluiting bij de andere mama’s die het zo anders doen dan ik. Maar dat is dus niet erg, pfff… wat een opluchting. En weet je, ik voel opeens die ruimte in mijn hart en hoofd. Dat het er dus allemaal mag zijn. Mijn pad is ok, ik mag daar vertrouwen in hebben”.

Tips om een ontspannen ‘goed genoeg moeder’ te zijn

Het inzicht een bewuste moeder te zijn, gaf Meike het duwtje over de drempel om zich goed genoeg te voelen als moeder en zich niet meer zo overweldigd te voelen door die andere moeders. Het was tijd om aan de slag te gaan met een aantal tips die haar eigen pad nog duidelijker zichtbaar maken:

  • Onderzoek je waarden en gebruik ze iedere dag. Zo sta je sterker in je schoenen naar ‘andere meningen’. Je zelfvertrouwen groeit en het gevoel van falen vermindert.
  • Wees milder voor jezelf en zie de kracht van het bewust in het leven staan.
  • Start met mediteren of mindfulness. Het helpt je te voelen wat je nodig hebt en wat je wél wilt in plaats van de nadruk te leggen op dat jij niet bent zoals de rest.
  • Kijk liefdevol naar jezelf en zorg goed voor jezelf. Dit heb je nodig, omdat veel energie weglekt naar je omgeving door de non-match met die andere moeders.
  • Laat je ongemakkelijke gevoelens en kwetsbaarheid zien aan mensen die je lief zijn. Vraag hen om hulp bij het bewust leven en op je eigen pad blijven. Zo voel je je gesteund en krijgt zelfkritiek minder kans.
  • Wees niet meer een ‘allemansvriend’, maar kies de mensen die bij je passen en waar je jezelf kunt zijn. Je hoeft namelijk niet met iedereen te matchen…

 Ik mag zijn wie ik in essentie ben

Ongeveer drie weken later hadden we weer contact en het eerste dat Meike vertelde was dat haar zelfvertrouwen gegroeid was. “Ik durf nu veel meer af te gaan op de keuzes die ik maak op gevoel. Al blijft het soms lastig hoor! De afgelopen week ben ik behoorlijk op de proef gesteld op mijn werk en privé, en dat bracht me toch weer in verwarring en uit balans. Maar door terug te grijpen op mijn waarden, een goed gesprek te hebben met mijn beste vriendin en door naar mijn hart te luisteren, werd ik me weer bewust van wat ik nodig heb om op mijn eigen pad te blijven. Want dan voel ik me sterk, omdat ik mag zijn wie ik in essentie ben: een bewust levende vrouw en moeder, die staat voor haar keuzes. En dat is zo fijn om te voelen!”.

Wil jij ook een ontspannen moeder zijn, zonder je af te vragen of je het goed genoeg doet? De ruimte in je hart en hoofd te voelen dat het er juist allemaal mag zijn wat jij voelt en vindt? Voelen en weten dat jouw eigen pad ok is? Meld je dan net zoals Meike aan voor coaching. De kennismaking is altijd gratis. Kijk hier voor mijn aanbod Vind je het lastig om te kiezen wat bij je past? Dan overleggen we daar samen over tijdens de kennismaking en je mag me natuurlijk ook altijd mailen: info@mamcoaching.nl

GRATISKennismaking