Aan de kant met die beren op de weg! Maak je hoofd helder en ga doen wat je echt wilt doen…

De winter is een ideaal moment om stil te staan bij hoe je het anders wilt in je leven. Om de tijd te nemen goed na te denken en te voelen hoe jouw meest ideale balans is tussen werk, gezin en tijd voor jezelf. Wat uiteindelijk leidt tot minder stress en tijdsdruk en meer balans en energie. Gun jezelf de tijd om te onderzoeken wat je tegenhoudt om het op jouw manier te gaan doen, kortom: om de beren op de weg aan de kant te zetten! In deze MAMtips lees je hoe je je hoofd helder maakt en jij kunt gaat doen wat je écht wilt doen!

Eerst voelen wat je nodig hebt

Clara (34, 2 zoons)* vertelt me aan de telefoon dat ze maar weinig momenten van rust neemt, terwijl ze wel een heel druk leven heeft. Ze is intercedent bij een uitzendbureau en heeft er sinds kort leidinggevende taken bij gekregen. “Ik ben heel blij met die extra verantwoordelijkheid, want deze functie heb ik altijd gewild. Maar ik merk dat ik er nog wel in moet groeien. De hele dag door gun ik mezelf geen pauze, ik ga maar door. En dat gaat prima, totdat ik thuis kom. Mijn jongens zijn er al en zitten huiswerk te maken. Tim, de jongste zit sinds een aantal maanden op de middelbare school en ik vind dat er veel van hem wordt verwacht. Ik voel me daardoor op mijn moederrol aangesproken: ik help hem met het maken van een planning en overhoor hem als hij een repetitie heeft. En ik moet je eerlijk zeggen, dat ik dat er eigenlijk niet meer bij kan hebben na zo’n drukke werkdag”.

Tijdens een wandeling vertel ik haar dat het in zo’n druk leven heel belangrijk is om zo nu en dan een moment van rust en stilte in te bouwen. Om een pauzemoment of pitstop in te lassen. Dit brengen we meteen in de praktijk. Ik vraag Clara om letterlijk even stil te staan en in haar lichaam te voelen wat dit teweeg brengt. Ze is even stil en zegt dan: “Dit voelt voor mij als een pas op de plaats maken. Ja, het is wel een raar gevoel vooral in mijn benen. Ik ben eigenlijk altijd bezig, ik sta nooit stil”. Na een langere stilte merkt ze op: “Mijn hoofd voelt heel erg opgeruimd en helder, alsof er nieuwe energie in is gekomen”. Ze lacht en we lopen weer verder. Een moment van rust en stilte inbouwen, zorgt ervoor dat je uit je hoofd, je gedachten gaat en dat je lijf kan ontspannen. Je voelt wat jij écht nodig hebt en wilt doen, omdat je dichter bij gevoel bent. Je gedachten komen tot rust, waardoor je ze makkelijker op een rijtje kan zetten en je ze beter kunt herkennen. Dit helpt jou in te zien welke volgende stap je gaat nemen: zijn het helpende gedachten? Of is het een belemmerende overtuiging die je dingen laat doen, waarvan je voelt dat het moet of dat het van je verwacht wordt? Die je tegenhouden bepaalde stappen te nemen of je kritisch ‘toespreken’ en je doen twijfelen?

We spreken af dat ze vaker dit soort stilte- of pauzemomenten neemt, op haar werk en in haar privéleven.

‘Houd je gedachten positief.

Je gedachten worden je woorden.

Je woorden worden je gedrag.

Je gedrag vormt je gewoonte.

Je gewoontes bepalen je bestemming’

– Voorpositiviteit.nl

De grootste beer op de weg…

Drie weken later loop ik met Clara op een landgoed bij haar in de buurt: “Ik voelde me heel fijn na de laatste wandeling. Ik had een opgeruimd en helder gevoel in mijn hoofd, en dat na alles wat we met elkaar hebben besproken! Die ‘pitstops’ motiveren mij om het anders te doen in mijn leven en dichter bij mezelf te blijven. Bij wie ik ben, wat ik nodig heb en wat ik écht wil!”. Ik vraag haar wat ze anders wil doen in haar drukke leven. Even aarzelt ze, maar dan vertelt Clara dat ze een paar dagen geleden het inzicht kreeg dat ze eigenlijk altijd de controle over alles wil houden. “Dit is eigenlijk een enorme beer op de weg, die mij in de weg staat. Ik had hier nooit zo’n idee van, ik deed alles gewoon zo goed mogelijk. Ook mijn nieuwe leidinggevende taken. En opeens overviel mij op het werk de gedachte dat ik ontzettend blij ben met die promotie, en dat ik het zeker niet wil verprutsen. En daarom gun ik mezelf ook geen pauzes. Ik doe er alles aan dat het niet in het honderd loopt en dat het op de werkvloer goed gaat. Ik moet er niet aan denken dat ik iets fout doe. En daardoor realiseerde ik me dat ik een behoorlijke control freak ben, ook thuis. Zoals nu met Tim. Ik wil gewoon dat hij goede cijfers haalt en niet het idee heeft dat hij het niet kan. Dus ook met hem doe ik er alles aan dat hij goed presteert, net zoals ik zelf! Straks geef ik mijn beer op de weg nog door aan hem!”.

Een opgeruimd en helder hoofd blijkt van grote waarde te zijn voor Clara. Ze is dichter bij zichzelf gekomen en dat heeft haar doen inzien dat ze een grotere control freak is dan ze dacht. Behoorlijk confronterend, maar ze weet nu wel door welke overtuiging de stress en tijdsdruk in haar leven door worden veroorzaakt. Ze heeft die beer op de weg met behulp van de coachgesprekken aan de kant gezet en geniet inmiddels veel meer van haar werk. Ze heeft er jarenlang naartoe geleefd om die leidinggevende taken te krijgen en nu viert ze haar succes! En ook haar hulp aan Tim bij zijn huiswerk is een stuk relaxter geworden. Clara ziet zichzelf nu meer als een begeleider en dat scheelt een hoop druk!

*Clara is geen bestaand persoon, maar een combinatie van verhalen en coachgesprekken die ik bij elkaar heb gevoegd tot een inspirerend artikel, waarin jij je kunt herkennen.

Wil je ook jouw grootste beer op de weg aan de kant zetten en gaan doen wat je écht wilt doen?

Mail naar info@mamcoaching.nl of bel/WhatsApp/sms me op 06-83554192. De kennismaking is altijd gratis!

GRATISKennismaking