In de 11 jaar dat ik moeders coach komen 2 vragen in elk coachgesprek aan bod: “Ik voel zoveel onrust. Hoe krijg ik meer rust in mijn hoofd & lijf?” En: “Hoe zorg ik ervoor dat ik minder stress in mijn drukke leven ervaar?” Veel moeders weten dat ze bepaalde dingen en ideeën moeten loslaten, maar hoe doe je dat?
Loslaten wordt vaak gepromoot als hét toverwoord om meer rust in je zelf te creëren, meer ontspannen te zijn en in het nu te kunnen leven. Wat ik belangrijk vind aan loslaten, is om je bewust te worden van je eigen ideeën en overtuigingen over hoe alles moet zijn of moet gaan. Van wat je gelooft over hoe de wereld in elkaar zit, over goed en fout, oorzaak en gevolg, enzovoort. Hier besteden we met z’n allen veel tijd en energie aan. Maar dit geeft ook veel stress. Wat meteen al helpt is om je tijd en energie te richten op wat je wél kunt doen en wat er wél is.
Wat laat je los?
Loslaten start voor het overgrote deel in je hoofd. Het zijn je verwachtingen, voorkeuren, eisen, wensen, schuldgevoel, boosheid en ga zo maar door, die er vaak voor zorgen dat je gestrest reageert, dingen doet die je eigenlijk diep in je hart helemaal niet wilt of vasthoudt. Loslaten houdt in dat je een deel van de controle opgeeft. En dat wil je vaak niet! Je bent ervan overtuigd dat de dingen goed gaan als jij ze niet voor 100% in de hand houdt. En dat kan niet, want je wilt graag dat alles perfect verloopt.
7 tips om antwoord te vinden op de vraag “Hoe laat ik los?”
- Door perfectionisme stel je hoge eisen aan jezelf en dit leidt vaak tot ontevredenheid en controle. Het is één van de grootste valkuilen van de moeders die ik spreek. We willen niet alleen perfect zijn als moeder, maar we willen ook een perfecte partner zijn, perfect zijn in het werk, een perfect gezin, een perfect huis, enzovoort. Het gevolg is dat je moeilijk prioriteiten stelt, want alles is even belangrijk voor je. Probeer onderscheid te maken tussen je overtuiging dat alles perfect moet gaan en je gedrag. Ga daar deze week als eerste mee aan de slag.
- Om schuldgevoel vóór te zijn, ben je vaak bezig met het anderen naar de zin te maken en daardoor vergeet je jezelf. Dit kan zelfs leiden tot allerlei fysieke en psychische klachten, zoals vermoeidheid, mopperen, eetbuien en ontevredenheid. Schuldgevoel op je werk, omdat je op tijd weg moet om de kinderen op te halen. Schuldgevoel naar je kind, omdat je het minder ziet dan je wilt. Je hebt het idee tekort te schieten en daarom voel je je schuldig. Bekijk het ideaalplaatje dat je in je hoofd hebt van jezelf en pas het op zo’n manier aan dat jíj je er goed bij voelt – zonder schuldgevoel.
- Vertrouw er op dat de wereld ook door draait zonder dat jij ergens bovenop zit. Vertrouwen is een belangrijke voorwaarde voor loslaten. Loslaten betekent nl. dat je het vertrouwen hebt dat het ook zonder jouw bemoeienis wel gebeurt of goed komt. Ook al doet je partner of je moeder de dingen misschien niet zoals jij ze had gedaan. Bedenk daarbij dat ze het anders doen en niet minder goed dan jij!
- Vraag om hulp als je merkt dat er veel onrust en stress in je leven is. Als je van nature een ‘vechter’ bent als reactie op stress, dan bijt je je in alles vast. Zelfs (of juist) als je het super druk hebt. Door hulp te vragen laat je taken of verantwoordelijkheden los, waarvan je stiekem al weet dat het niet noodzakelijk is dat jíj het doet. Dat scheelt je een hoop tijd!
- Als je kunt zien en accepteren hoe iets loopt, en dus kunt loslaten, betekent dat vaak ook dat je het kan relativeren.
- Wees je bewust van je overtuigingen, zoals ‘Als ik het niet doe, doet niemand het’ of ‘Een goede moeder is er altijd voor haar kind’. Kijk er eens naar van een afstand. Probeer een waarnemer te zijn of verplaats je in de schoenen van bijvoorbeeld je zus of beste vriendin. Hoe kijkt zij tegen jou aan?
- Zorg dat je meer me-time hebt: tijd voor jezelf is pure noodzaak om je goed te voelen. En vooral ook om te voelen hoe het met je gaat. Loslaten tijdens of na me-time is makkelijker en effectiever. Begin met het inplannen van korte momenten voor jezelf. Bijvoorbeeld 10 minuten met een tijdschrift op de bank of een korte wandeling en breidt het langzaam uit naar een uur.
Wil je leren loslaten, zodat je meer rust en minder stress in je leven ervaart?
Mail naar info@mamcoaching.nl of bel/WhatsApp me op 06-83554192. De kennismaking is altijd gratis.