5 manieren om uit die ‘altijd maar aan-modus’ te stappen

Ben jij er ook zo goed in om je te laten leiden door de waan van de dag? Door dingen waarvan je het gevoel hebt dat ze van je verwacht of gevraagd worden, door to-do lijstjes en allerlei verplichtingen. Je kunt op elk moment van de dag mail beantwoorden, werken en shoppen op internet. Je wilt steeds meer doen in minder tijd en daardoor heb je altijd haast. Veel moeders vertellen me dat ze het gevoel hebben op een doordenderende trein te zitten. Ze stappen ‘s ochtends op een sneltrein, doen af en toe een station aan waar ze wat in- of uitladen (kinderen, werk, boodschappen en dergelijke) en daarna gaan ze gauw weer door. Dit betekent dat ze pas ’s avonds laat – als ze naar bed gaan – van de intercity stappen. Herkenbaar? En wat doet dat met je?

Als je altijd maar bezig bent en geen tijd hebt om regelmatig stil te staan, weet je ook niet hoe het echt met je gaat. Of met je kinderen, je partner. Of wat je nou écht wilt doen, wat je dromen zijn en waar je voor staat. En voordat je het weet, ben je alleen nog aan het overleven. Je voelt je opgejaagd, je hebt hoofdpijn, een kort lontje of geen energie meer. Hoe zorg je er nu voor dat je de haast en het moeten uit je leven haalt? Dat je niet altijd ‘aan’ staat? En dat je de tijd neemt om regelmatig rust te nemen, zodat je lekker in je vel zit en geniet?

1. Schakel minstens één keer per dag de automatische piloot uit op je werk

Het is heel effectief om je werk 3 minuten te onderbreken, je af te vragen hoe het met je gaat en je aandacht te richten op je ademhaling. Maar dan moet je die 3 minuten wel echt vrijmaken, en dat blijft op een hectische dag vaak moeilijk. Vraag daarom een vriend of vriendin of je partner om je een tijd lang dagelijks een berichtje te sturen met enkel de hoofdletter P van ‘pauze’. Dat is dan het moment om die dag je 3-minuten-rust te nemen. En je zult zien: na een tijdje ben je er zo aan gewend geraakt, dat je niet meer zonder wilt. Dit kun je natuurlijk ook prima thuis doen als je een dag met de kinderen bent.

2. Doe een hele week één ding met aandacht

Je kunt denken aan: koffie drinken, tanden poetsen, douchen, koken. Begin met iets wat je fijn of leuk vindt, dan houd je het makkelijker vol. Gebruik je vijf zintuigen (zien, horen, ruiken, voelen en proeven) om in het moment te zijn, zodat je uit de ‘altijd maar aan-modus’ komt. Als je bijvoorbeeld onder de douche staat, dan voel je het water op je huid, je ruikt de shampoo voor je haar, je hoort het kletterende water, je ziet de stoom, et cetera.

3. Wees je bewust van de dingen die je ‘moet’ doen

Doe je het omdat je baas dat van je verwacht, je familie, je partner, of iemand anders? En waar komen die regels of die dingen die je ‘moet’ eigenlijk vandaan? Die zijn er vaak de oorzaak van dat je maar altijd bezig ‘moet’ zijn van jezelf. Wees je bewust van het verschil tussen de regels die je zijn opgelegd, die met je zijn mee gegroeid en hoe jij zelf jouw leven wilt leiden, wat jíj belangrijk vindt in het leven.

4. De natuur helpt je om in het moment te zijn

Als buitencoach voor moeders laat ik je tijdens een wandeling met een frisse blik naar jouw leven kijken. De natuur ontspant, je realiseert je dat je jouw eigen keuzes kunt maken en dat je zelf weer de sturing over je leven hebt. De frisse wind in de buitenlucht brengt je lichaam en geest in beweging en zorgt voor nieuwe ideeën & inzichten. Op het moment dat er meer rust in je hoofd komt, kun je ook zien dat het anders kan. Dat het niet nodig is om altijd maar bezig te moeten zijn. Je maakt makkelijker andere keuzes, omdat je weet wat écht van waarde is.

5. Plan je dag niet rondom tijd, maar rondom je energie

Onderzoek jouw energiebalans door energiemanagement toe te passen in plaats van timemanagement! De eerste stap is het maken van een lijst met alle taken en activiteiten die je op één dag doet. Een lijst voor je werk en een lijst voor thuis. Verdeel het onder in bijvoorbeeld administratie, telefonisch contact, collega’s, overleggen, huishouden, verzorging van de kinderen, et cetera. Maak het zo concreet mogelijk en neem hier echt even de tijd voor! Daarna zet je er een + (energiegever) of – (energieverslinder) bij. En maak dan eens de balans op na één dag werken, zorgen en opvoeden … Zitten er rustpunten in? Alleen maar energieverslinders? Of neem je ook echt de tijd voor energiegevers? Uit onderzoek blijkt dat als je werk en gezin combineert dat 80% van wat je doet, je energie moet geven. Anders houd je het niet vol…

Deze 5 manieren helpen je om uit die ‘altijd maar aan’-modus te stappen. Je gaat anders met je tijd om en dat zorgt voor minder stress en meer ontspanning. Uiteindelijk maak je andere keuzes die jou de energie, tijd en ruimte geven om te doen wat er écht toe doet!

Wil jij ervaren hoe het is om met een frisse blik naar je leven te kijken tijdens een coachwandeling? Kijk hier voor meer informatie en kom in beweging op het pad dat jij voor ogen hebt in je leven! Je mag me natuurlijk ook mailen op info@mamcoaching.nl of een WhatsApp sturen naar 06-83554192. Een kennismakingsgesprek is altijd gratis.

Of geef je op voor de Inspiratie workshop die ik dit jaar nog 2x geef op zaterdag 21 september en zaterdag 9 november in Zeist.

GRATISKennismaking