Ik spreek de laatste tijd veel moeders die zich gestrest voelen en vastlopen in de balans tussen hun werk, gezin en zichzelf. De punten die in de gesprekken naar voren komen, zijn bijna altijd: schuldgevoel, te veel willen, een gevoel van tekort schieten op alle fronten, vaak verantwoordelijk voelen, aardig gevonden willen worden en daardoor gaan pleasen. En daarnaast vooral moe zijn ’s avonds en op de bank ploffen als alles is gedaan. Van de enorme to-do lijst, die eindeloos is en vol staat met klusjes in het huishouden of voor het werk. En om alles voor te bereiden voor de volgende dag. Vaak blijkt dat ze niet alleen een to-do lijstje hebben op papier, maar ook in hun hoofd. Herken je dat? Dat er zoveel in je hoofd zit wat je allemaal nog moet doen? Dat zijn niet alleen klusjes, maar ook gedachten die jou aanzetten om op een bepaalde manier te reageren of die er voor zorgen dat je toch weer de hele was opvouwt, terwijl je met jezelf had afgesproken om iets voor jezelf te doen.
‘Where would you be if you stopped letting your mind talk over your heart? Somewhere different I bet’.
Onze gedachten, onze geest is zo sterk dat het ons lichaam en ons gedrag overruled. En dat zorgt er voor dat je vaak dingen doet die je van jezelf moet. Al heb je je voorgenomen om andere dingen te doen.
In deze MAMtips geef ik je 3 tips wat je kunt doen om niet meer zo vast te lopen met die gedachten. Om weer een gevoel te hebben dat je doet wat jij écht wilt, waar je energie van krijgt of ontspannen van wordt. Als je dat gevoel combineert met je hoofd, je verstand, dan voel je je meer in evenwicht.
Tip 1: Bekijk je gedachten van een afstandje
Sta eens stil bij wat je nu denkt, op dit moment, terwijl je dit leest. Waarschijnlijk gaat het over de inhoud, over iets heel anders, of juist over wat je straks nog allemaal moet doen. En trouwens, het is echt niet zo gek dat je veel in je hoofd zit, van alles van jezelf moet en vastloopt. Daar ben je mens voor.
Maar je kunt hier wel anders mee omgaan. Als je wel eens aan mindfulness hebt gedaan of erover gelezen hebt, dan herken je de uitspraken ‘Gedachten zijn geen feiten’ en ‘Neem niet alles voor waar aan wat je denkt’. Daarmee wordt bedoeld dat wij mensen ons vaak zo verbonden voelen met ons denken, dat we alles geloven wat we denken. Dat we onze gedachten zijn. Dat alles wat in ons hoofd op komt ook echt waar is. Maar dat hoeft dus niet.
Als je je gedachten van een afstandje kunt bekijken en zien als een proces dat plaatsvindt in jouw lijf, dan kun je hier een keuzevrijheid in creëren. Dan kun je ervoor kiezen om een negatieve of niet-helpende gedachte niet langer te volgen, maar te laten voor wat het is. Niets meer en niets minder. Zo wordt het veel minder dwingend en heb jij de keuzemogelijkheid om te bepalen wat je er mee doet. Tip 2 kan hierbij helpen, omdat je jezelf tijd en ruimte geeft om uit die gedachte te stappen.
Tip 2: Neem regelmatig een break
Een break is pure noodzaak om meer balans tussen je werk, gezin en jezelf te ervaren. Het hoeft echt niet lang te duren, maar het gaat er wel om dat je de tijd neemt om te voelen hoe het met je gaat. En te weten wat je nodig hebt om de dag of avond verder goed door te komen. Dat doe je door je hoofd even ‘uit’ te zetten.
De pauze is bedoeld om af te stemmen op je hart en je hoofd even te laten voor wat het is. Het is een moment van ontspanning, waarin je jezelf afvraagt: wat heb ik nu nodig? Het antwoord komt vanuit jezelf. Probeer het maar eens, stap voor stap:
- Ga lekker zitten met je beide voeten op de grond.
- Doe je ogen dicht en voel waar je adem zit.
- Adem een keer diep in en uit.
- Leg je handen op je hart en adem daar naartoe.
- Adem drie keer rustig in en uit.
- En vraag aan jezelf: wat heb ik nodig om rust en balans te ervaren?.
- Laat deze vraag rustig binnen komen, voel het en schrijf het op als je jouw ogen weer open doet en bewust terug bent op de plek waar je zit.
- Ga doen wat je nodig hebt op dat moment of plan het in je agenda.
De eerste keren voel je waarschijnlijk veel onrust. In je benen, armen of je hoofd omdat je het niet gewend bent. En het kritische stemmetje wil natuurlijk het liefst dat je geen break neemt, maar gewoon doorgaat zoals je altijd deed. Want tja, wat zullen je collega’s wel niet van je denken? Of: die was ligt er morgen ook nog, dus je kunt het beter nu doen. Wees je hiervan bewust, en blijf oefenen. Dan merk je na een paar keer vanzelf dat je hoofd even ‘uit’ zetten jou echt ontspanning en rust oplevert.
Tip 3: Kies jouw eigen richting gevers
Richting gevers? Waar haal ik die vandaan denk je nu misschien… En hoe weet ik of dat dan de goede richting is, want ik vind het juist heel lastig om te kiezen! Wat helpt, is dat je weet wat je waarden zijn. Wat jij écht belangrijk vindt en waar je energie van krijgt. Dat geeft richting aan je leven en dan ga je kiezen vanuit je hart. Via je hart ben je verbonden met jezelf, met je waarden maar ook met elkaar, met je omgeving. Als je jouw hart open stelt, dan gaat het stromen. Wat je ook doet, met wie je ook bent of waar je ook naartoe wilt. En dat geeft energie en ruimte in je hele lichaam, ook in je hoofd. Keuzes die je maakt vanuit je hart, zijn keuzes waar je 100% achter staat. Waarom, vraag je je misschien af? Omdat hier jouw essentie zit, jouw kern diep van binnen, die weet wat jij écht belangrijk vindt. Wat er echt toe doet voor jou. En als je op die manier keuzes maakt dan ga je de richting op die past bij jou en bij de situatie waarin je nu zit; dan voel je rust en balans.
Als je doet wat je écht belangrijk vindt, dan laat je je gedachten ook meer voor wat ze zijn. Omdat je weet dat je keuzes en acties vanuit je kern, je essentie komen. En dan merk je dat je lekkerder in je vel zit. Je zorgt goed voor jezelf, waardoor je ook goed voor anderen kunt zorgen. Zodra je je waarden aan jouw leefstijl koppelt, leef je het leven dat bij je past samen met je gezin, in je werk en in alle andere leefgebieden. En dan loop je ook minder vaak vast met je gedachten.
Mijn eigen voorbeeld: ontspanning is een van mijn belangrijkste waarden en waar ik me heel fijn bij voel, is wandelen & yoga. Door me helemaal te ontspannen, krijg ik veel energie. Dan kan ik de volgende werkdag prima aan en maak ik ook makkelijker keuzes. Ik weet dan prima wat ik wel en niet kan doen qua energielevel, en waar mijn prioriteiten liggen. De alsmaar doormalende gedachten krijgen dan ook niet de overhand.
Zo kun jij ook onderzoeken wat werkt voor jou. Als moeder, als werknemer of ondernemer, als partner en vooral ook als jezelf.
Hoofd en hart in balans
Ik ben meer dan 10 jaar coach voor moeders en ik weet hoe belangrijk het is dat je hoofd en hart in balans zijn om de onrust uit je leven weg te halen, zodat je keuzes kunt maken waar je helemaal achter staat. Daarom neem ik je als coach mee naar buiten. Tijdens het wandelen komt het denken meer in balans met het voelen, doordat de linker- en rechterhersenhelft gestimuleerd worden. De ratio en feiten van de linkerkant worden aangevuld met het gevoel en de creativiteit van de rechterkant. En zo wordt je hoofd helder en kun je makkelijker naar je hart luisteren. Er ontstaan nieuwe ideeën, oplossingen en keuzes tijdens het wandelen. Daarnaast ben je lekker in beweging in de frisse lucht, je ontspant en er worden endorfines, gelukshormonen, aangemaakt. Een win-win situatie!
Zet ook vaker je hoofd ‘uit’ en je hart ‘aan’. Voel je meer in evenwicht door je hoofd & hart in balans te brengen en maak keuzes die goed voelen: voor jou, voor je werk, voor je relatie, voor je gezin.
Wil jij leren hoe je keuzes maakt vanuit je hart en meer balans voelt tussen je verstand en gevoel? Tussen je hoofd en hart? Ik help je hier graag mee.
Meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek. Die is altijd gratis en kan online of wandelend plaatsvinden. Je kunt het inplannen via mijn online agenda