3 tips hoe je energie overhoudt aan het einde van de dag

Ben jij iemand die te veel op je to-do lijstje heeft staan? Altijd in touw voor anderen: voor je werk, collega’s, kinderen, familie. En natuurlijk doe je het allemaal graag én voor de volle 100%. Maar als je dan eindelijk tijd voor jezelf hebt, plof je neer op de bank en ben je doodmoe. Je komt er niet aan toe om de dingen te gaan doen waar je altijd zo blij van wordt en energie van krijgt. Met andere woorden: jouw eigen leuke to-do-list blijft liggen! Dat kan anders: gebruik deze 3 tips, zodat je meer energie hebt.

Tip 1: vraag hulp

Vraag je eens af aan wie je hulp kunt vragen op momenten dat je voelt dat het je te veel wordt. En nee, dan niet denken: ‘ik red het wel, nog even doorzetten, straks wordt alles anders’. Of: ‘ik heb dit toch zelf gewild, ik ga door tot het gaatje, want daarna wordt het wel weer beter’.

Jij bent echt niet de enige die het lastig vindt om hulp te vragen. Er bestaat op de een of andere manier het algemene idee in ons hoofd dat andere moeders het ook allemaal aankunnen. En als je dat beeld als waarheid aanneemt (‘dus ik moet het ook kunnen’), dan kun je bang zijn om veroordeeld te worden dat je het niet goed genoeg doet (‘ze kan het niet aan’) of dat je tekort schiet als moeder (‘ze zorgt niet goed voor haar kinderen’). En daardoor kun je het gevoel hebben te falen of ben je bang afgewezen te worden als je om hulp vraagt.

Mijn tip is om niet in die gedachten te blijven hangen, maar te voelen wat je nodig hebt en daar ook om te vragen. Aan je partner, een collega, je beste vriendin, je leidinggevende of een buurvrouw. Stop met leven vanuit bepaalde overtuigingen die jou belemmeren in je plezier en geluk. In wat je echt wilt. Volg je gevoel, volg je hart en je zult merken dat het echt niet nodig is om alles zelf op te lossen.

Ervaar maar eens wat er verandert in je leven als je hulp vraagt! Je houdt in ieder geval meer energie over aan het einde van dag…

‘Je openstellen voor hulp is een moedige daad. Trots, schaamte en een gevoel van falen bijvoorbeeld kunnen hard aan je trekken om jezelf vooral niet te laten zien. Hoe vaak zien we geen mensen die worstelen, maar die daar absoluut niet benaderbaar in zijn? Daar overheen stappen vraagt moed’ (Nicolien Bot in het boek Pit & Passie voor vermoeide heldinnen).

Tip 2: schrap energievreters

Doe je veel dingen die energie vreten? Waarvan je eigenlijk weet dat het vooral verplichtingen zijn of dingen die nu eenmaal zo zijn gegroeid? Zet ze eens op een rijtje en kijk wat je kunt schrappen of verminderen. Dit kunnen taken, activiteiten of mensen zijn op het werk of in je privéleven. Misschien is er wel een collega die energie weg slurpt bij jou, doordat hij of zij altijd te pas en te onpas bij je binnenloopt met een vraag of verhaal. Of is het juist die ene vervelende klus waar je steeds geen tijd voor hebt, en waarvan je je afvraagt waarom het op jouw bord ligt. Thuis kan het een huishoudelijke klus zijn waar je een ontzettende hekel aan hebt of waar je iedere keer rugpijn van krijgt. Of een vriendin die jou vaak ’s avonds laat belt en die alleen maar over zichzelf praat.

Mijn tip is om te onderzoeken hoe je daar anders mee kunt omgaan. Wat kun je er zelf aan doen om te zorgen dat die persoon of taak jou minder energie gaat kosten? Je kunt er voor kiezen om het helemaal niet meer te doen. Erover praten wat iets met jou doet of het delen met elkaar. Of misschien is er een mogelijkheid om het te delegeren.

De tijd die je nu overhoudt, vul je met energiegevers. Wat zou jij graag willen doen? Wat geeft jou energie? Dat kan op je werk een project zijn wat je al tijden ziet zitten en waar jij graag de verantwoordelijkheid voor wil krijgen. Of een andere werkplek in het pand, waar je naast prettige collega’s zit. En thuis kan dat variëren van met een boek en een kop koffie of thee op de bank, een lekkere lange douche of bad, iets creatiefs doen, een verfrissende wandeling of hardlooprondje in het bos tot een shopmiddag met een vriendin of gewoon even niets.

Iedereen heeft oplaadpunten van energie nodig, op het werk én privé. Zorg er dus voor dat je genoeg momenten hebt waarop jij kunt opladen. En je had je misschien toch al voorgenomen om vaker hulp te vragen (zie Tip 1). Maak daar dus gebruik van…

“Ik laad elke dag de batterijen van mijn mobiel op. Alleen die van mezelf wil ik nog weleens vergeten!” (Oprah Winfrey)

Tip 3: vereenvoudig het leven

Als je denkt dat de slogan ‘live life to the max’ op jouw leven van toepassing is, dan wil je alles uit het leven halen wat er in zit. Het klinkt mooi en soms lijkt het leven zelfs maakbaar, maar dat is natuurlijk maar schijn. Als je voelt dat je meer energie wilt, dan is het goed om hier eens bij stil te staan. Want juist omdat je teveel wilt, voel je je gestrest, heb je te weinig tijd en ben je moe aan het einde van de dag…

Minder is meer als je iets wilt veranderen in je drukke en gehaaste leven. Maar hoe maak je nu de keuze welke bal je niet meer in de lucht gaat houden? Alles lijkt even belangrijk, dus hoe weet je wat je moet kiezen?

Mijn tip is om de dingen in je leven te gaan doen, die echt waardevol voor jou zijn. Waardoor je het gevoel hebt dat je meer rust ervaart en meer energie overhoudt. Hoe doe je dat? Eigenlijk is het heel simpel: het zit hem in het vereenvoudigen van het leven. In het feit dat je niet meer voldoet aan de ideaalbeelden die je in je hoofd hebt en aan de verwachtingen van je omgeving, en dat je start met het bewust maken van je eigen keuzes.

Je kunt jezelf een aantal vragen stellen die je helpen om te relativeren bij het maken van die keuzes:

  • Hoe belangrijk is dit echt?
  • Komt dit overeen met of druist dit in tegen mijn belangrijkste waarden?
  • Hoe belangrijk is dit over 1 week? Over een halfjaar, over 1 jaar?
  • Moet dit?
  • Van wie moet dit?
  • Wat is het ergste dat er kan gebeuren als ik dit niet doe?
  • Wat is het leukste dat er kan gebeuren als ik dit niet doe?

Spreek met jezelf af dat je niet naar het maximale hoeft te streven bij het maken van keuzes en de verwachtingen die je hebt bij de uitkomst. Goed genoeg is ook prima. Als je de lat niet zo hoog legt, scheelt dat een hoop energie…

‘Bouw tijd in voor belangrijke zaken die niet urgent zijn. Dat zijn de dingen die je leven waardevol maken en die in de hectiek van alledag vaak op de laatste plaats komen’ (Sjoukje van de Kolk in het boek SimplifyLife. Terug naar de essentie van je leven)

Wil je ook graag meer energie overhouden aan het einde van de dag en wil je naast het toepassen van deze tips ook coaching krijgen?

Zodat je meer inzicht krijgt in het managen van jouw energie en je je daardoor meer in balans voelt?

Mail naar info@mamcoaching.nl of bel me op 06-83554192. De kennismaking is altijd gratis!

Je kunt hier ook meteen online een gratis kennismakingsgesprek boeken

GRATISKennismaking